Par Krievijas kara noziegumu attaisnošanu apcietināts arī blogeris Kirils Fjodorovs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
VDD. Ilustratīvs attēls.
VDD. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Vienā no Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklētajām lietām par Krievijas sāktā kara atbalstīšanu apcietinājums piemērots blogerim Kirilam Fjodorovam.

Kopumā VDD izmeklē sešus kriminālprocesus saistībā ar atbalsta paušanu Krievijas agresijai Ukrainā. Šajās lietās kopumā iesaistītas septiņas personas.

Aizdomās turētā statuss patlaban piemērots sešām personām, savukārt personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss - vienai personai.

Apcietinājumā patlaban atrodas divas personas. Šodien VDD preses paziņojumā izplatījis plašāku informāciju par vienu no apcietinātajiem, proti, starp aizturētajiem ir persona, kas "Youtube", "Telegram" un citās sociālās tīklošanās vietnēs regulāri publicējusi videomateriālus un ierakstus, kuros attaisno un slavina Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenotos kara noziegumus.

Portāls "rus.tvnet.lv" vēsta, ka šī persona ir "Telegram" kanāla krievu valodā "Karš, vēsture, ieroči" administrators Fjodorovs.

Kriminālprocess sākts par noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī par nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Kā vēsta VDD, apcietinātā persona savos videomateriālos regulāri komentējusi Krievijas bruņoto spēku izvērsto karadarbību Ukrainā, atspoguļojot notikumus atbilstoši Krievijas interesēm un slavējusi Krievijas bruņoto spēku izvēlēto militāro taktiku un veiktos noziegumus Ukrainā.

VDD aizturētās personas veidotajā saturā konstatējis izteikumus, kas vērsti pret latviešiem un Latvijas valsts iedzīvotājiem.

17.martā VDD divos ar personu saistītos objektos "veica neatliekamas procesuālās darbības", kuru ietvaros persona tika aizturēta.

Procesuālo darbību laikā VDD ir ieguvis lielu daudzumu datu nesēju un dokumentu, un šobrīd tiek veikta iegūto materiālu analīze.

LETA jau rakstīja, ka viena no lietām ir pret 16.martā leģionāru piemiņas pasākumā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa aizturēto sievieti. Personai piemērots aizdomās turētā statuss un ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Pret personu kriminālprocess sākts pamatojoties uz dienesta rīcībā esošu informāciju, ka persona publiski veikusi darbības, kas attaisno un slavina Krievijas bruņoto spēku militāro agresiju Ukrainā. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

Pagājušajā nedēļā Latviešu leģionāru piemiņas gājiens Rīgā noslēdzās mierīgi, taču pie Brīvības pieminekļa bija ieradusies sieviete, kas pēdējās dienās kļuvusi populāra sociālajos tīklos, jo apmeklēja veikalu, nesot iepirkumu somu ar Krievijas armijas karā pret Ukrainu izmantoto simbolu "Z". 16.martā pie Brīvības pieminekļa viņas apģērbu rotāja pie krūtīm piešūts Krievijas karodziņš.

Citā lietā 9.martā tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu - Aivim Vasiļevskim, kuru tur aizdomās par Krievijas īstenoto kara noziegumu attaisnošanu, bet iepriekš viņš bijis pamanāms Covid-19 noliedzēju aktīvists. Viņš ir viens no četriem "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvjiem, kuriem inkriminē Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu. Latvijas Televīzija ziņoja, ka viens no četrotnes ir arī Aivja tēvs, "dziednieks" Ventis Vasiļevskis.

24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Sākotnēji tika bombardēti militārie objekti, bet vēlāk sākās arī uzbrukumi apdzīvotām vietām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu