VDD izvērtē Krievijas uzņēmējiem noteikto sankciju iespējamo apiešanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
VDD. Ilustratīvs attēls.
VDD. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) izvērtē trīs gadījumus, kas varētu liecināt par mēģinājumiem apiet starptautisko sankciju sekas Krievijas uzņēmējiem. Šobrīd nav zināms, vai izvērtēšana notiek resoriskajā pārbaudē vai kriminālprocesā.

Tieslietu ministrijas pagājušajā nedēļā izplatītā informācija liecina, ka Uzņēmuma reģistrs konstatējis trīs gadījumus, kas varētu liecināt par mēģinājumiem apiet sankciju sekas un kur pieteiktās izmaiņas skar sankcionētās personas. Informācija sniegta tiesībsargājošām iestādēm un izmaiņas reģistra datos nav veiktas.

VDD apliecināja, ka dienests ir informēts par minētajiem gadījumiem. VDD veic šo gadījumu izvērtēšanu atbilstoši savai kompetencei, līdz ar to patlaban komentārus nesniedz. Tāpēc nav zināms, vai izvērtēšana notiek resoriskajā pārbaudē vai kriminālprocesā.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" pagājušajā svētdienā vēstīja, ka vairāki no sankcionētajiem gan publiski steiguši paziņot par līdzdalības samazināšanu vai aiziešanu no biznesa, kas saistīts ar Eiropas Savienību. Tomēr Latvijas Uzņēmumu reģistrs jau vismaz trīs šādus kaimiņzemes bagātnieku iesniegumus uzskatīja par gana aizdomīgiem.

Raidījumam zināms, ka gadījumi saistīti ar Pjotru Avenu, Alekseju Mordašovu un Dmitriju Mazepinu. "De facto" arī konstatēja dīvainības divu ar Mazepinu saistītu Latvijas termināļu īpašnieku struktūras izmaiņās.

Raidījums vēstīja, ka SIA "Riga Fertilizer Terminal" (RFT) patiesais labuma guvējs UR ir norādīts Krievijas uzņēmējs Dmitrijs Mazepins, kas ir iekļauts sankciju sarakstos. Viņa Latvijas partneri ir SIA "Rīgas tirdzniecības osta" (RTO), kurā darbojas Aināra Šlesera un Andra Šķēles ģimenes locekļi. Savukārt uzņēmumā AS "Ventamonjaks" starp Mazepina partneriem ir Aivara Lemberga znots Jānis Austriņš.

Par Mazepinu sankciju sarakstā minēts, ka viņš kā minerālmēslu ražotāja "Uralchem" īpašnieks un izpilddirektors ir iesaistīts ekonomikas nozarēs, kas nodrošina būtisku ieņēmumu avotu Krievijas valdībai, kura ir atbildīga par Krimas aneksiju un Ukrainas destabilizāciju. Turklāt viņa piedalīšanās sanāksmē Kremlī liecinot, ka viņš ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvāko aprindu loceklis.

Mazepins ir patiesais labuma guvējs četrās Latvijas firmās. Vienai no tām - SIA "Uralkali Trading" - pieder 11 transportlīdzekļi, kuri patlaban ir arestēti.

"Uralkali Trading", tāpat kā SIA "Uralchem Trading", nodarbojas ar tirdzniecību. Fiziski jūtamāk sankcijas skar divus termināļus Rīgā un Ventspilī - RFT un "Ventamonjaks".

Mazepina ienākšana Rīgā tika gatavota jau vairāk nekā pirms desmit gadiem, bet Ventspilī viņš kā investors parādījās 2014. gada otrajā pusē - jau pēc Krimas aneksijas. Starp viņa Latvijas partneriem "Ventamonjakā" ir bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijas un Ventspilij") znots Jānis Austriņš.

"Ventamonjaka" 45% īpašnieces AS "Halcyon Capital" padomes priekšsēdētājs Austriņš no Lemberga kategoriski norobežojas - nekādu saimniecisku attiecību ar viņu neesot un visus lēmumus Austriņš pieņemot pats.

Uz "De facto" jautājumiem nav reaģējis arī RFT un "Ventamonjaka" valdes priekšsēdētājs Artūrs Skadats, kurš vēlāk tomēr izplatījis divas ļoti līdzīgas relīzes par katru no uzņēmumiem. Tajās apgalvots, ka Kipras uzņēmuma "Uralchem Freight Limited" dalībnieku struktūrā ir notikušas būtiskas izmaiņas. Līdz ar to par abu termināļu pastarpināto līdzīpašnieku 1. martā esot kļuvis Šveices konfederācijā reģistrēts uzņēmums "Svizraa SA".

Mazepins kopš minētā datuma patiesā labuma guvējs termināļos vairs neesot - tagad tas esot kāds "Bhidwal Aamer Atta", kura valstspiederību uzņēmumi nemaz nemin. Viņš esot ilgstoši aktīvs ķīmisko produktu biznesā, un nu saskatījis potenciālu termināļu esamībai viņa aktīvu portfelī.

"De facto" gan secinājis, ka informācija par, visticamāk, multimiljonu darījumā iesaistīto "Svizraa SA" tā mājaslapā ir visai skopa vai pat nepatiesa. Viena no norādītājām kontaktpersonām ir acīmredzami neeksistējoša, jo tās bilde ir no fotobankas un norādītie kontakti nedarbojas.

Savukārt cilvēks, kuru "De facto" sazvanīt tomēr izdevies - kā kuģu fraktēšanas menedžeris "Svizraa SA" mājalapā norādītais Ivans Sevrjukovs, ar firmu saistīts bijis tikai īsu brīdi.

"Ventamonjaka" līdzīpašnieks Austriņš "De facto" gan minējis, ka viņiem jaunais patiesais labuma guvējs esot zināms kā kompānijas "Quest Group DMCC" pārstāvis. Šī firma bāzēta Dubaijā un Ženēvā un esot reģionā pazīstama kā bāzes eļļu tirdzniecības uzņēmums.

Taču izskaidrot to, kāpēc bija jāveido viltus lapa Šveices kompānijai, nespēja neviens no termināļu pārstāvjiem Latvijā. Arī RFT un "Ventamonjaka" valdes priekšsēdētājs Skadats, kurš, tomēr sazvanīts, apgalvoja, ka Šveices uzņēmums neesot fiktīvs.

Jau kara pirmajā dienā, 24. februārī, izmaiņas patiesajos labuma guvējos iesniedza ar Mazepinu saistītā SIA "Uralkali Trading". Uzņēmumu reģistrā tās gan vēl netika apstiprinātas - firmai ir dots laiks novērst trūkumus iesniegumā līdz maija beigām.

"De facto" zināms, ka iestāžu uzmanību ir pievērsis Mazepins - vēl pirms jaunākajiem "Svizraa SA" notikumiem.

Patiesos labuma guvējus vēlējušies mainīt, un, iespējams, tādējādi aizdomas par sankciju apiešanu radījušas arī Avena Klauģu muižu apsaimniekojošā firma un SIA "Severstal Distribution", kuras patiesais labuma guvējs ir Aleksejs Mordašovs.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu