Latvijā atklāta pirmā Mātes piena banka

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com

Lai palīdzētu izdzīvot priekšlaikus dzimušiem bērniem, ceturtdien Latvijā atklāta pirmā Mātes piena banka, informē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Komunikācijas daļas vadītāja Dace Zaldāte-Rozentāle.

Līdz šim Latvija ir bijusi pēdējā valsts Eiropas Savienībā, kura nebija izveidota Mātes piena banka. Iecere par tās izveidi bijusi no 2017.gada, kad tās nepieciešamību aktualizēja Latvijas Neonatologu biedrība kopā ar priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību "Esmu klāt!".

Pēc detalizētas vajadzību apzināšanas Bērnu slimnīcas fonds, partneri un individuālie ziedotāji 2021.gada labdarības kampaņā "Katra lāsīte palīdz augt" savāca nepieciešamos vairāk nekā 150 000 eiro iekārtu un aprīkojuma iegādei Mātes piena bankas kabineta iekārtošanai.

Patlaban Mātes piena banka ir aprīkota ar tādām iekārtām kā piena analizators un sonifikators, CO2 inkubators laboratorijai, kas nodrošinās nepieciešamos apstākļus donoru piena mikrobioloģiskai testēšanai, kā arī automātisks mātes piena pasterizators, kas nodrošinās pilnīgi automatizētus un drošus donoru piena pasterizācijas ciklus.

Tāpat piena bankā ir pieejams piena pudeļu aizvalcētājs, lai hermētiski noslēgtu pasterizējamās pudelītes, laboratorijas ledusskapis un trīs saldētavas piena uzglabāšanai, bioloģiskās drošības laminārās plūsmas skapis, aukstumelementi un aukstumsomas piena transportēšanai, trauki piena uzglabāšanai.

BKUS virsārste Renāte Snipe skaidroja, ka neiznēsātajiem bērniem pienu varēs ziedot pilngadīgas māmiņas, kurām ir zīdaiņi līdz 12 mēnešu vecumam un kurām piena ir tik daudz, ka pietiek gan pašas bērniņam, gan arī paliek pāri.

Pirms ar krūti barojoša māmiņa varēs kļūt par piena donori, viņai būs jākonsultējas ar neonatalogu un jānodod analīzes, lai apliecinātu savu veselības stāvokli, norādīja Snipe, piebilstot, ka process paredz vairāku mēnešu sadarbību.

"Piena savākšana notiks caur BKUS, un tas tiks uzglabāts mājās sasaldētā veidā. Tālāk tas nonāks BKUS, kur pienu pārbaudīs, pasterizēs un nodos jaundzimušajiem," skaidroja Snipe.

BKUS neonataloģe Elza Salputra piebilda, ka katrai māmiņai, kas vēlas iesaistīties projektā, noteikti ir jāpārbauda, kāda ir viņas saldētavas temperatūra, jo lielākā daļa ir uzstādīta uz -18 grādiem, bet piena uzglabāšanai nepieciešami -20 grādi.

Pēc viņas paustā, māmiņām tiks izsniegti termometri, kuri ne tikai mēra, bet arī uzskaita, vai, piemēram, elektrības pārrāvumu dēļ, saldētavai atkūstot, tajā nav sasniegta pārāk augsta temperatūra.

Iecerēts, ka gadā varētu tikt saziedoti aptuveni 400 litri mātes piena. Pirmajās dzīves nedēļās vien daži desmiti mililitru vērtīgā mātes piena priekšlaikus dzimušam bērniņam ļauj būt paēdušam visu dienu, atzīmē BKUS.

Salputre norādīja, ka kopumā gada laikā plānots palīdzēt līdz 150 bērniem, kuru svars ir zem pusotra kilograma, kā arī tiem bērniem, kuriem ir smagas gremošanas pataloģijas un tiem, kuri dzimuši nepietiekama skābekļa apstākļos un kuri saņem terapeitisko hipotermiju.

Patlaban ir uzsākta sadarbība ar divām donorēm, lai varētu pārbaudīt, vai piena banka strādā tā, kā tai paredzēts, tostarp, vai donoriem ir skaidrs process un vai laboratorijas zina, kas tām jādara, atklāja BKUS Neonatoloģijas klīnikas vadītāja Dace Sniedze.

Viņa norādīja, ir patlaban speciālisti ir gatavi sākt strādāt ar vismaz piecām donorēm, taču nākotnē plānots - ar desmit.

Vienlaikus viņa atzina, ka pirmo pusgadu donorpienu nav plānots sūtīt tālāk par Rīgu vai Pierīgu, jo sākotnēji ir jāpārliecinās, vai visi nepieciešamie procesi darbojas tā, kā nepieciešams.

Lai sniegtu atbalstu tālākajā bankas attīstībā, līdz ar tās atklāšanu SIA "Rimi Latvia" dāvina papildus 10 000 eiro, lai Mātes piena banka palīdzētu izdzīvot un veidot kvalitatīvas dzīves pamatus priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem, sacīja "Rimi Latvia" ārējās komunikācijas vadītāja Inga Bite.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu