Mūžībā devies GIF izgudrotājs Stefans Vilhits

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Twitter/ Complex

74 gadu vecumā mūžībā devies GIF jeb grafikas apmaiņas formāta veidotājs Stefans Vilhits. Vīrietis miris no Covid-19 izraisītajām komplikācijām. 

Vilhits pie GIF izveides strādāja 1987. gadā uzņēmuma "CompuServe" ietvaros. Toreiz viņš nenojauta, ka šo formātu nākotnē izmantos daudzi interneta lietotāji, lai dalītos ar jokiem un reaģētu uz ziņām. Stefana ģimene stāsta, ka vīrietis, lai cik slavens, bija pieticīgs, laipns un labs cilvēks. 

Sākotnēji GIF izveidoja ar mērķi izplatīt "augstas kvalitātes un augstas izšķirtspējas grafiskos attēlus" laikā, kad interneta ātrums nebija salīdzināms ar mūsdienās pieejamo. "Viņš pats izgudroja GIF - no sākuma viņš to izmantoja mājās, bet vēlāk pilnveidoja un ieviesa darbā. Viņš visu izdomāja vienatnē, savā prātā un tad devās uz pilsētu, lai programmētu datorā," atmiņās dalās Stefana sieva. 

Lai gan GIF kļuvis par plaši izmantotu formātu, tas izraisījis arī asas debates. Vārds GIF izruna tikusi ilgi apspriesta, daudzi šo vārdu izrunāja sakot "gif", kamēr citi "džif".

2013. gadā pats GIF izveidotājs centās viest skaidrību: "Oksfordas angļu valodas vārdnīcā teikt, ka abi izrunu veidi ir derīgi. Viņi kļūdījās. Tas vienmēr bijis mīkstais "g", tātad izrunās "džif". Stāsta beigas." 

Stefans ir saņēmis arī apbalvojumu "Webby Lifetime Achievement Award" par mūža ieguldījumu. Viņš saņēma balvu 25 gadus pēc GIF izgudrošanas. Vilhita sieva uzskata, ka vīrs par lielāko sasniegumu uzskatījis tieši GIF radīšanu. 

GIF izgudrotāja mīļākais kustīgais attēls bijis dejojošs mazulis, kurš kļuva populārs, vēl pirms GIF pārņēma pasauli. 2000. gadā Stefans devās pensijā. Mūža norietā viņš daudz ceļojis un aizrāvies ar vilcienu modeļu izgatavošanu. 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu