Krievijas iebrukums pārvilcis krustu Ukrainas plāniem iestādīt miljardu koku

Ukraiņi iepazīstas ar LVM pieredzi mežu apsaimniekošanā. Foto uzņemts nedēļu pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Foto: LVM/Publicitātes foto
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vēl pirms Krievijas iebrukums Ukrainā mainīja ģeopolitisko situāciju un pārvilka strīpu pār daudzām iecerēm, Ukraina trīs gadu laikā bija apņēmusies savā zemē iestādīt miljardu koku. Ambiciozā mērķa sasniegšanai ukraiņi meklēja labākos piemērus, no kuriem smelties pieredzi. Tāpēc decembrī Ukrainas Valsts meža resursu aģentūra (UVMRA) un AS "Latvijas valsts meži" (LVM) parakstīja saprašanās un sadarbības memorandu, "Apollo" informē LVM pārstāvji.

Memoranda ietvaros februāra sākumā LVM pārstāvji devās uz Ukrainu, bet UVMRA meža pārvaldes darbinieki atbildes vizītē februāra vidū viesojās Latvijā, lai iepazītu LVM darbības principus un kokaudzētavu darbu.

Volīnijas apgabalā plānots būvēt vienu no ietvarstādu kokaudzētavām.
Volīnijas apgabalā plānots būvēt vienu no ietvarstādu kokaudzētavām. Foto: LVM/Publicitātes foto

Kopš karadarbības sākuma LVM valdes loceklis Edvīns Zakovics regulāri sazinās ar Ukrainas meža pārvaldes darbiniekiem, kuru galvenās raizes šobrīd pavisam nav meža stādīšana: "Pašlaik par modernu kokaudzētavu siltumnīcu celtniecību ukraiņi nedomā. Ukraiņu mežinieki lūdza atbalstu satelīttelefonu un medicīnas preču sagādē. Paldies Latvijas Meža sertifikācijas padomei, kas uzņēmās Latvijas meža nozares koordinatora lomu gan finansiālu ziedojumu vākšanā, gan reāli sagādājot nepieciešamās medicīniskās preces un telefonus. Latvijas mežinieki dodas uz Ukrainu ar reālu palīdzību.

Palīdzība Ukrainai nav vienreizēja, uz emocijām balstīta, tā būs nepieciešama ļoti ilgu laiku visdažādākajos veidos.

Taču jau šobrīd savā un Ukrainas mežinieku vārdā varu teikt paldies visai nozarei un LVM darbiniekiem!"

Līdz šim pie Ukrainas mežiniekiem no Volīnijas aizceļojušas divas pilnas kravas automašīnas. Sekmīgi sadarbojoties meža un saistītajām nozarēm, kravās tika nogādātas Ukrainas kolēģu norādītās viņiem nepieciešamās lietas – medikamenti, medicīnas materiāli.

VIDEO: Sižets no Ukrainas televīzijas par nogādāto kravu Ukrainas kolēģiem (sākums no 10:07 min)

Cerībā, ka karš drīz beigsies un Ukraina varēs sākt atjaunot sagrautās pilsētas, lai tuvākajos gados atkal varētu pievērsties meža nozares attīstībai, tika piedāvāts iepazīt Ukrainas mežinieku iespaidus un gūto pieredzi, viesojoties Latvijā vien nedēļu pirms kara sākuma – no 15. līdz 17. februārim.

"Kad februāra sākumā viesojāmies Ukrainā, mūsu uzdevums vizītes laikā bija sniegt eksperta viedokli un dalīties padomos modernu kokaudzētavu būvniecībai. Mūs iepazīstināja ar izstrādātajiem kokaudzētavu būvniecības projektiem un plānoto būvniecības vietu. Mūsu detālais stāstījums par to, kā no nulles uzbūvēt efektīvu un modernu kokaudzētavu, raisīja vēl vairāk jautājumu ukraiņu kolēģiem. Izprotot mūsu pieredzes vērtību, vienojāmies par ukraiņu atbildes vizīti Latvijā, lai būtu iespēja klātienē iepazīt un redzēt to, kā mēs Latvijā strādājam un gūt atbildes uz dažādiem praktiskiem jautājumiem: kādas ir siltumnīcu konstrukcijas, to noturība pret laikapstākļiem, piemēram, sniegu, kāda ir ražošanas tehnoloģija un citas detaļas,” skaidro LVM valdes loceklis Edvīns Zakovics.

Ukrainas Valsts meža resursu aģentūras pārstāvji no Volīnijas apgabala (atrodas Ukrainas ziemeļrietumos, robežojas ar Ļvivas apgabalu) vizītes laikā viesojās jaunajā LVM kokaudzētavā "Mežvidi" Kalsnavā, iepazīstoties ar vēl aktīvajiem kokaudzētavas būvniecības darbiem, kā arī apmeklēja "Podiņu" kokaudzētavu.

"Mēs parādījām, kā darām lietas, ar kādām grūtībām esam saskārušies, kādus risinājumus esam ieviesuši ražošanas procesos," stāsta Zakovics.

Vizīte ilga trīs dienas: pēc kokaudzētavu darba iepazīšanas ukraiņu kolēģi devās mežā, lai praktiski redzētu un gūtu atbildes uz konkrētiem jautājumiem par to, kā LVM īsteno saimnieciskos darbus. Ukraiņu viesi augstu novērtēja LVM attīstīto procesu integrāciju informācijas sistēmās.

"Latvijas valsts mežos visi procesi ir daudz vairāk digitalizēti un stabilāki – gan darbu uzskaite, gan plānošana –, samazinot cilvēkresursu iesaisti. Savstarpējā sadarbība tiek balstīta uz uzticēšanos, ir vairāk attīstīta elektroniskā datu bāze, kurā tiek ievadīta informācija par apsaimniekojamo teritoriju raksturlielumiem. Īpaši pievērsām uzmanību ietvarstādiem un tam, kā pēc iespējas īsākā laikā gūt lielāku koksnes pieaugumu.”

Volīnijas apgabalā iepriekš ik gadu tika audzēti 25 miljoni stādu, taču vairāk tika ražoti kailsakņu stādi. Pirms kara Ukrainā tika būvētas audzētavas ietvarstādu stādmateriāla ražošanai – līdz tam tās bija četras, bet līdz gada beigām ekspluatācijā bija plānots nodot vēl astoņas, tāpēc viens no vizītes galvenajiem mērķiem bija iepazīt kokaudzētavu darbību.

"LVM Sēklas un stādi" direktors Guntis Grandāns, kurš februāra sākumā viesojās Ukrainā un uzņēma ukraiņu mežsaimniecības ekspertus Latvijā, uzsver starpvalstu sadarbības nozīmīgumu un pieredzes apmaiņas vērtību:

"Mūsu pieredze siltumnīcu būvniecībā ukraiņus pārsteidza visvairāk. Tādas siltumnīcas, kādas ir mūsējās, ukraiņi iepriekš nebija redzējuši. Viņi bija pārsteigti par apmēru un izmantotajām tehnoloģijām.

Agrotehnikā siltumnīcas tilpums ir ļoti nozīmīgs, jo, ja klimats ir puslīdz stabils, liela tilpuma siltumnīca lēnām uzsilst un lēnām atdziest, bet mazā siltumnīcā – temperatūra ļoti strauji mainās. Pa šiem 22 gadiem LVM esam izaudzējuši 820 miljonus stādu.

LVM pārstāvji Ukrainā iepazīstina ar kokaudzētavu darbu.
LVM pārstāvji Ukrainā iepazīstina ar kokaudzētavu darbu. Foto: LVM/Publicitātes foto

Ukraiņiem bija atklājums, ka sadarbojamies ar Bioloģijas institūta zinātniekiem, kuri trīs reizes gadā veic analīzes ūdenim un substrātam un sniedz ieteikumus turpmākam darbam. Mēs sekojam līdzi jaunumiem nozarēs, kas saistītas ar stādu audzēšanu visā Eiropā – nekas nestāv uz vietas, pat konservatīvās lietās notiek attīstība, tāpēc jābūt lietas kursā par jauninājumiem, kurus ieviest arī savā darbībā. Piemēram, Strenču kokaudzētavā šobrīd izmēģinām vēja ģeneratorus, kas ražo vēju, lai, maisot gaisu, samazinātu salnu riskus stādiem.”

Kā tolaik pastāstīja Ukrainas delegācijas dalībnieki, Ukrainas meža nozarei kopumā bija iecerētas lielas pārmaiņas: "Pērn tika veiktas izmaiņas reģionālajā sadalījumā un sākām virzīties uz to, lai tiktu izveidots vienots meža apsaimniekošanas uzņēmums, kas līdzinātos LVM. Vērojot jūsu pieredzi, redzam, ka šādai pieejai ir plašas perspektīvas – tā dod pozitīvus rezultātus, un domāju, ka arī Ukraina stāv līdzīgu pārmaiņu priekšā."

LVM valdes loceklis Edvīns Zakovics norāda, ka sadarbības memoranda ietvaros LVM ir gatavi atbalstīt, dalīties ar padomu arī turpmāk: "Tas nav tikai morāls atbalsts. Ukraiņi mums ļoti uzticas. Latvija mežsaimniecības jomā šo gadu laikā ir tālu tikusi: arī mēs uzņēmuma pirmsākumos smēlāmies pieredzi no attīstītajām valstīm par to, kā sekmīgāk organizēt mežsaimniecību kā uzņēmuma darbības veidu. Un ukraiņi šobrīd, sadarbojoties ar mums, dara to pašu. Šogad jau īstenotās vizītes ir nozīmīgas – tas ir gan morāls, gan praktisks atbalsts."

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu