Kariņš: Mēs visi esam pakļauti riskam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Valsts kanceleja

Krievijas vadītāja Vladimira Putina režīms šobrīd apdraud visu demokrātisko Eiropu, Briselē žurnālistiem ceturtdien, 24. martā, sacīja premjerministrs Krišjānis Kariņš, kurš Beļģijas galvaspilsētā piedalās Eiropadomē, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un valdību vadītāju sanāksmē.

Latvijas politiķis pauda, ka, paskatoties Putina ik vakara ziņu raidījumus un viņa sacīto tajos, rodas sajūta, ka Krievija cīnās pret demokrātiju un visu rietumu pasauli kopumā.

"Mēs visi esam pakļauti riskam, tāpēc mēs visi esam ļoti ieinteresēti apturēt Krievijas kara mašīnu," teica Ministru prezidents.

Kariņš norādīja, ka viens no galvenajiem sarunas tematiem Briselē par tālākām sankcijām pret Krieviju būs enerģētikas sektors. Premjera ieskatā, Eiropai ir jāatrod veids, kā atbrīvoties no Krievijas enerģētiskās ietekmes, turklāt šāds mērķis saskan arī ar noteikto Zaļo kursu, kas paredz virzību uz atjaunojamajiem energoresursiem un energoefektivitātes kāpināšanu.

Politiķis sacīja, ka viņš partneriem ieteiks virzīties uz nopietnām sankcijām enerģētikas sektorā, kas ir galvenais Krievijas valdības ienākumu avots, pašreiz sankcijas enerģētikas sektorā varētu tiktu vērstas pret naftas un ogļu produktiem. Reizē ir jāapzinās, ka šis lēmums nebūs viegls, jo vairākas valstis, tostarp Latvija, ir ļoti atkarīgas no Krievijas naftas un gāzes.

Vaicāts, vai saredz iespēju, ka sankcijām enerģētikas sektorā varētu piekrist arī Vācija, kurai ir tiešs dabasgāzes savienojums ar Krieviju, Kariņš uzsvēra, ka pašreizējā situācija ir ļoti dinamiska un tajā neko nevar prognozēt.

Kā ziņots, Eiropadomē ceturtdien un piektdien plānots lemt par nākamajiem ES soļiem Krievijas vadītāja Vladimira Putina režīma starptautiskajai izolācijai un Ukrainas atbalstam.

Plānots, ka ES līderi, piedaloties arī ASV prezidentam Džo Baidenam, apspriedīs ES un ASV tālāko kopīgo reakciju uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, detalizētāk runājot gan par turpmāko atbalstu Ukrainai, gan sankcijām pret Krieviju.

Tāpat būtiska līderu diskusija gaidāma par enerģētiku - atkarības mazināšana no Krievijas energoresursu importa un kopīgiem potenciāliem iepirkumiem. Tāpat paredzēts apspriest Eiropas drošība un aizsardzība politiku, ES ekonomikas jautājumus, Covid-19, gatavošanos ES un Ķīnas samitam.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu