Izdevums: Šoigu nav piedalījies Krievijas Drošības padomes sēdē. Viņš tur ticis iemontēts

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu kopš 11. marta nav manīts. Informācija par Krievijas Federācijas galvenā militārā vadītāja prombūtni tika izsludināta kara kulminācijā. It kā atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Krievijas valsts mediji demonstrēja īsu video no Drošības padomes, kurā redzams pazudušais Šoigu. Tomēr Krievijas neatkarīgais izdevums "Mediazona" ziņo, ka, visticamāk, Aizsardzības ministrijas vadītājs šajā sanāksmē nebija, vēsta ziņu medijs "Postimees".

Izdevums vērsa uzmanību uz to, ka no visas Drošības padomes sēdes "России 1" ēterā tieši tajos kadros, kuros bija redzams Šoigu, bija tehniskas problēmas. Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka ir kādi pārrāvumi translācijā, bet, ja skatās kadru pēc kadra, vairāk izskatās, ka operators pārāk ātri pārvieto kameru pie aizsardzības ministra.

Izdevums "Mediazona" vēsta, ka tam var būt divi izskaidrojumi. Teorētiski video varēja tikt filmēts pašā tikšanās sākumā, operators neuzstādīja kadru, taču pēc tam atcerējās par to. Taču medijs vēsta, ka izklausās apšaubāmi, jo kamera bija ieslēgta un pēkšņi tika parādīts kadrs.

Otra versija ir tāda, ka šāds pārrāvums parādījās, pievienojot to pēcapstrādes laikā. Tas darīts, lai pievērstu skatītāju uzmanību konkrētajam stūrim, lai visi noteikti ievērotu, ka Šoigu piedalās sēdē.

"Mediazona" vēsta, ka kadros no iepriekšējām Drošības padomes sēdēm, kuras norisinājās 3. un 11. martā, redzams, ka abās Šoigu sēdēs ir bijis un piedalījies diskusijā – ir dzirdama skaņa un redzams tuvplāns. Tajā pašā laikā fons, uz kura tika filmēts Šoigu, un viņa apģērbs ir pilnīgi identisks tam fonam, kurā redzams Šoigu.

"Ņemot vērā, ka mums nekad nav rādīts video ar skaņu un Šoigu ir paslēpts stūrī (mūsu uzmanību piesaistīja vienkāršais triks ar traucējumiem), ļoti iespējams, ka Šoigu kadri ir vienkārši uzņemti vienā no iepriekšējām Drošības padomes sēdēm un ielikta pašreizējā sēdē," vēsta izdevums.

Izdevumā vēstīts, ka kopumā visu Drošības padomes video montāžu var nosaukt par dīvainu - video sastāv no divarpus kadriem. Pirmais ir vispārējs kadrs. Otrajā redzams Putina tuvplāns. Un trešajā - melns ekrāns Šoigu vietā.

"Pirmais kadrs nekādi nesader ar otro. Putina ķermenis izskatās pavisam citāds, viņš skatās otrā virzienā.

Ja video būtu skaņa, to nevarētu noslēpt. Trešais kadrs ir pirmā kadra sākums. Tas kļūst skaidrs, ja to izgriež no beigām un pārvieto uz sākumu," raksta "Mediazona".

Izdevums rezumēja, ka, visticamāk, Drošības padomes sēde tiešām notika, tikai Šoigu tur nebija. Viņš vienkārši tika iemontēts ierakstā, izmantojot kadrus no iepriekšējām Drošības padomes sēdēm.

Jau vēstīts, ka "RIA Novosti" publicēja (bez skaņas) tikšanās videoierakstu, kas notika tiešsaistē, īpašu uzmanību pievēršot ekrāna fragmentam ar Šoigu.

Iepriekš tika ziņots, ka Krievijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Sergejs Šoigu publiskajā telpā nav parādījies jau 12 dienas. Pēdējo reizi viņš Krievijas aģentūru ziņās parādījās 11. martā.

Tikmēr mediji šaubās, vai ministrs ir īsts, vai arī ir uzņemti kadri ar viņu.

"Ja salīdzina video ar 11. marta tikšanos, tad var redzēt, ka ministra fons ir tāds pats, viņš ir vienādi ģērbies, Šoigu sarkanā kaklasaite ir pavirzījusies tajā pašā virzienā." Nejaušība, sazvērestības teorijas? Spriediet paši," rakstīja "The Moscow Times".

Par Anatoliju Čubaisu, kurš atstāja Krievijas prezidenta īpašā pārstāvja amatu, Peskovs daudz nerunāja.

"Nē, nav zināms kā Vladimirs Putins reaģēja uz Čubaisa atlaišanu. Jā, maz ticams, ka viņš kaut kā reaģēja. Nu, viņš izstājās un izstājās. Viņš nebija tiešs prezidenta administrācijas darbinieks," sacīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Godīgi sakot, es nesaprotu, kāpēc mēs tam veltām tik daudz laika. Katru dienu kāds aiziet no administrācijas, ienāk jauni darbinieki. Tas ir diezgan liels un dzīvs mehānisms," piebilda Valsts prezidenta preses sekretārs.

Iepriekš "Bloomberg" ziņoja, ka Anatolijs Čubaiss atkāpās no Krievijas prezidenta īpašā pārstāvja amata attiecībās ar starptautiskajām organizācijām ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai un pameta Krieviju. Čubaiss lēmumu pamest valsti pieņēmis, jo nepiekrita karam Ukrainā, raksta laikraksts.

Žurnālisti norāda, ka pazudis ir ne tikai Šoigu. Pēc 11. marta nav ziņu arī par Krievijas ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks negaidīto Šoigu pazušanu raksturojis kā interesantu un norādījis, ka no publiskās telpas pazudušas vēl vairākas citas svarīgas Krievijas politiskās figūras.

"Pazuduši. Nav arī citu smagsavru sistēmisku un svarīgu protokola paziņojumu, arī no specdienestu vadītājiem Patruševa, Bortņikova, Nariškina.

Pazuduši arī no obligātajiem protokoliem," lietotnē "Telegram" norāda Podoļaks.

"Skaļāk nekā parasti klusē ekonomisti - premjers Mišustins, Centrālās bankas vadītāja Nabiuļļina, ministrs Rešetņikovs. Vienvārdsakot, visi pilnībā pazuduši pat no protokola telpas," piebildusi ukraiņu amatpersona.

Publiskajā telpā palicis tikai Putina uzticamais pakalpiņš ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, arī Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šad tad parādās sabiedrībā ar vājprātīgiem paziņojumiem, piebildis Podoļaks.

"Palicis ir tikai Lavrovs, kas cenšas ārējos tirgos pierādīt - ja Krievija neslepkavos Ukrainas mierīgos iedzīvotājus, Eiropa var iecerēt kaut ko nelāgu. Peskovs, kas periodiski no sirds tic, ka viss "notiek pēc specoperācijas plāna" un tāpēc Krievijai obligāti nepieciešams saņemt piekto sankciju paketi ar naftas embargo un pasaules ostu slēgšanu.

Un klasiskie Krievijas propagandisti, kas turpina sev sarunāt jau pavisam konkrētas juridiskās pretenzijas uz laiku "pēc tam". Interesants klusums," atzinis Podoļaks.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu