Mārtiņš Staķis pēc Rīgas teritorijas plānojuma atcelšanas vadīs domi kā bezpartejisks mērs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmuma apturēt Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis pēc paziņojuma par izstāšanos no partijas "Kustība Par!", kas automātiski nozīmē, ka viņš pamet arī apvienību "Attīstībai/Par!", informēja, ka neplāno stāties nevienā partijā un negrasās kandidēt 14. Saeimas vēlēšanās, vēsta Latvijas Radio.

Vērtēt VARAM rīkojumu apturēt Rīgas attīstības plānu nāksies tiesai. Staķis paziņojis par mēra amata pienākumu turpināšanu, tomēr norādīja, ka nav jauna politiskā spēka, kam pievienoties, meklējumos. 

Rīgas mērs uzsvēra, ka ir pārsteigts par VARAM lēmumu apturēt Rīgas pilsētas plānojumu, norādot, ka var būt nepieciešami pat gadi, lai tiktu izpildītas ministrijas prasības. Viņš piebilda, ka no tā cietīs Rīgas budžets, investori un uzņēmēji.

"Es redzu infrastruktūru, kas "kliedz" pēc investīcijām. Es redzu rēķinus, ar kuriem grūtības tikt galā iedzīvotājiem un arī mūsu iestādēm.

Man šķiet, ka ar šīm problēmām vislabāk tikšu galā, ja es palikšu ārpus politiskām partijām. Es neplānoju stāties nevienā politiskā partijā.

Staķis tāpat norādīja, ka neplāno startēt Saeimas vēlēšanās, kā arī neizskata nevienu citu darba piedāvājumu, kamēr ir Rīgas domes priekšsēdētāja amatā. 

Apstiprinājums par iesāktā darba turpināšanu ir no četrām partijām. Staķis piebilda, ka vēl nav runājis ar partiju "Latvijas Attīstībai", uzsverot faktu, ka ir nepieciešams kāds laiks. 

"Attīstībai/Par!" valdes locekle, Saeimas frakcijas vadītāja vietniece un Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Vita Anda Tērauda pauda, ka katrai situācijai ir dažādas rīcības iespējas, un tāda bija arī situācijā, kad VARAM izbrāķēja Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem.

Tērauda uzskata, ka katrai situācijai ir ļoti dažādas rīcības iespējas. Pēc Tēraudas domām, vienmēr ir nepieciešama kompromisa atrašana, jo šis nav konflikts starp personībām, bet tās ir juridiskas interpretācijas par to, kas ir vai nav pieļaujamas teritoriālajā plānā. Viņa uzsvēra, ka ir jāmeklē juridisks kopsaucējs vai arī jāiet uz tiesu.

"Tas, vai Staķis ir vai nav partijā, diemžēl nemaina nepieciešamību atrast konstruktīvu sadarbības formu starp ministriju un pašvaldību," norādīja Tērauda.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs ("Attīstībai/Par!") norādīja, ka teritorijas plānojuma izstrāde noslēgusies ar brāķi.

Politologs Filips Rajevskis skaidroja, ka pašreizējai VARAM ir raksturīgi apturēt pašvaldību attīstības plānus, kas paredz azartspēļu ierobežošanu vietvarā.

Rejevskis piebilda, ka attīstības plānu Rīga pieņem ik pēc padsmit gadiem, un tas ir dokuments, bez kura pilsēta nevar strādāt. Rīga jau kādu laiku dzīvo bez attīstības plāna, un mirklī, kad kāds atmet šādu fundamentālu dokumentu, es uzskatu, ka tā ir liela problēma pašvaldībai. 

Plešs tikmēr pauda nožēlu, ka Staķis lēmis pamest abu pārstāvēto partiju apvienību, tomēr ministrs uzskata, ka citādāk rīkoties nav varējis.

"Likumā ir skaidri ierakstīts, ka man ir pienākums apturēt teritorijas plānu, ja ir konstatēti procedūras pārkāpumi, ja ir konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi, un šis gadījums ir tieši tāds," viņš teica.

Ministrs uzsvēra, ka apstiprināšanas gadījumā Rīgā būtu atsevišķs plāns vēsturiskajam centram, ko likums aizliedzot, savukārt Rīgas domes juristi domā pretēji.

Dome gatavojas ministra lēmumu pārsūdzēt tiesā.

Staķis atzina, ka VARAM rīkojums apturēt Rīgas attīstības plānu viņu pārsteidza nesagatavotu. Tāpat mērs pauda, ka, apturot Rīgas attīstības plānu, iesaldēti tiek projekti vismaz 50 miljonu eiro vērtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu