VDD šonedēļ sācis piecus kriminālprocesus saistībā ar kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu internetā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kislitsin Dmitrii/Shutterstock

Šonedēļ Valsts drošības dienests (VDD) ir uzsācis piecus kriminālprocesus saistībā ar Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu publisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī darbībām, kas vērstas uz naida izraisīšanu pret Ukrainas iedzīvotājiem, vēsta VDD.

Tostarp otrdien, reaģējot uz kādā "Facebook" lietotāju grupā publicētu saturu, sākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 74.1. pantu un 78. panta otro daļu, tas ir, par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu gan pret ukraiņiem, gan latviešiem.

Jau vēstīts, ka minētajā kriminālprocesā patlaban vienai personai - konkrētās "Facebook" tematiskās grupas izveidotājam un administratoram - piemērots aizdomās turētā statuss un drošības līdzeklis apcietinājums.

Trešdien VDD uzsāka vēl vienu kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 74.1. pantu - par Krievijas bruņoto spēku īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret mieru publisku attaisnošanu un slavināšanu.

Savukārt ceturtdien VDD sāka trīs kriminālprocesus. Viens no kriminālprocesiem sākts saskaņā ar Krimināllikuma 74.1. pantu, proti, par Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un slavināšanu. Pārējie divi sākti saskaņā ar Krimināllikuma 78. panta otro daļu - par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu pret ukraiņiem.

Visi kriminālprocesi ir sākti saistībā ar personu interneta vidē publicētu saturu, kurā slavināti un attaisnoti Krievijas bruņoto spēku īstenotie kara noziegumi Ukrainā vai apzināti provocēts negatīvs noskaņojums pret ukraiņiem.

Vienlaikus vairāku gadījumu izvērtēšana vēl tiek turpināta.

Tāpat VDD turpināja veikt pasākumus Latvijas informatīvās telpas aizsardzībai. VDD atzīmē, ka kopš Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā VDD Latvijas iedzīvotāju lietotajās sociālās tīklošanās vietnēs ir identificējis vairākus simtus viltus profilu, kas sistemātiski un mērķtiecīgi pauž atbalstu Krievijas īstenotajai agresijai pret Ukrainu.

Šiem viltus profiliem raksturīga iesaistīšanās diskusijās ar citiem sociālās tīklošanās vietņu lietotājiem, izplatot Kremlim raksturīgus kara propagandas vēstījumus un cenšoties Latvijas iedzīvotājus noskaņot pret Ukrainu un mūsu valstī patvērumu radušajiem kara bēgļiem. Tāpat minētie viltus profili izplata dezinformāciju ar mērķi noniecināt Latviju un graut iedzīvotāju ticību savai valstij.

VDD ir veicis pasākumus minēto viltus kontu radītā kaitējuma mazināšanai, kā rezultātā liela daļa no tiem pašlaik ir bloķēti.

Jau ziņots, ka tiesa piemērojusi apcietinājumu sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas izveidotājam un administratoram, kuru VDD bija aizturējis saistībā ar aizdomām par sistemātisku Krievijas bruņoto spēku Ukrainā pastrādātos kara noziegumu slavināšanu un attaisnošanu.

Izmeklēšana šajā lietā turpinās, un VDD sniegs papildu informāciju par tās gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai. Netiek atklāts arī konkrētās grupas nosaukums, taču LETA pārliecinājās, ka "Facebook" ir grupa ar nosaukumu "Криминальная Латвия" (Kriminālā Latvija), kurā reģistrējušies aptuveni 27 000 dalībnieku un šī grupa apturējusi savu darbību tieši ceturtdien. Grupā atrodami naidīgi un Krievijas sākto karu atbalstoši vēstījumi. Patlaban grupas aprakstā nav pieejama informācija par tās administratoriem.

Aģentūra LETA arī noskaidroja, ka "Facebook" atrodamas vairākas Latvijā veidotas tematiskās grupas, kuru dalībnieki nereti pauž prokremliskus vēstījumus, tostarp saistībā ar karu Ukrainā. Šādu grupu dalībnieku skaits ir atšķirīgs - no dažiem desmitiem līdz vairākiem tūkstošiem. Grupās tiek diskutēts par rusofobijas izpausmēm Latvijā, ievietoti ieraksti, kas vēsta par Latviju kā neizdevušos valsti.

Tāpat vienā no izmeklētajām lietām par Krievijas sāktā kara atbalstīšanu apcietinājums piemērots blogerim Kirilam Fjodorovam. Vēl viena no lietām ir pret 16.martā leģionāru piemiņas pasākumā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa aizturēto sievieti.

Citā lietā 9. martā tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu - Aivim Vasiļevskim, kuru tur aizdomās par Krievijas īstenoto kara noziegumu attaisnošanu, bet iepriekš viņš bijis pamanāms Covid-19 noliedzēju aktīvists. Viņš ir viens no četriem "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvjiem, kuriem inkriminē Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu. Latvijas Televīzija ziņoja, ka viens no četrotnes ir arī Aivja tēvs, "dziednieks" Ventis Vasiļevskis.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu