Krievija apsūdz Azerbaidžānu pamiera pārkāpšanā Kalnu Karabahā, īstenojot triecienus pret armēņu spēkiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Azerbaidžānas armijas karavīri. Ilustratīvs attēls.
Azerbaidžānas armijas karavīri. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Krievija sestdien, 26. martā, apsūdzējusi Azerbaidžānu par pamiera vienošanās pārkāpumu, ieejot Krievijas miera uzturēšanas misijas zonā Kalnu Karabahas strīdus reģionā un izmantojot bezpilota lidaparātus triecieniem armēņu spēkiem.

"Pārkāpjot Krievijas, Azerbaidžānas un Armēnijas līderu 2020. gada 9. novembra trīspusējā paziņojuma nosacījumus, Azerbaidžānas bruņotie spēki no 24. marta līdz 25. martam iegāja Krievijas miera uzturētāju kontingenta atbildības zonā Kalnu Karabahā un izveidoja novērošanas posteni," paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Ministrijā arī apgalvo, ka Azerbaidžānas spēki pret armēņu karavīriem Furuhas apkaimē vērsuši četrus triecienus, izmantojot Turcijā ražotos bezpilota lidaparātus "Bayraktar-TB 2".

Maskava arī vēsta, ka Kalnu Karabahas teritorijā izsludināts karastāvoklis.

Savukārt Armēnijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Azerbaidžānas bruņotie spēki pārkāpuši kontaktlīniju Krievijas miera uzturētāju atbildības zonā un azerbaidžāņu karavīri ieņēmuši Paruhas ciemu Askeranas rajonā.

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans jau paziņojis, ka situācija Kalnu Karabahā ir saspīlēta un var kļūt kritiska.

2020. gada septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā uzliesmoja karadarbība par pamatā armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kā rezultātā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un noslēdzās 2020. gada 9. novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90. gadiem atradās armēņu kontrolē. Tostarp tika zaudēts arī Kalbadžaras rajons.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Armēnijas atbalstītie separātisti Kalnu Karabahā šonedēļ paziņoja, ka Azerbaidžānas spēki atklājuši uguni uz kādu ciematu, iznīcinot pie skolas novietotu automašīnu.

Kalnu Karabahas amatpersonas norādījušas, ka Krievijas miera uzturētāji, kas izvietoti reģionā, ir informēti par apšaudi. Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija savukārt noliedz, ka šāda apšaude notikusi.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu