"Lāča klātbūtnē droša attāluma nav!" Sociālo tīklu lietotājus satrauc jaunas māmiņas ģimenes fotosesija lāča tuvumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: apollo.lv

Pavasaris ir laiks, kad lāči mostas no ziemas miega, tādēļ dzīvnieku var gadīties nejauši sastapt maltītes meklēšanas brīdī. Sociālajos tīklos klejo dažādi video un attēli, kuros ir iemūžināts klejojošs lācis, taču publikāciju autori bieži vien aizmirst par savu drošību. Tā kādā "Facebook" grupā iesākās asa diskusija par kādas jaunās māmiņas, influenceres pārdrošību, sarīkojot savam bērnam fotosesiju, fonā pastaigājoties lācim.

Kāda influencere savā "Instagram" profilā ievietojusi fotogrāfijas, kurās mežā redzams pastaigājamies lācis. Ģimene ceļa malā gaidīja, kad lācis iznāks ārā no meža, lai varētu dzīvnieku nofotografēt.

Tikmēr kādas "Facebook" domubiedru grupā ievietotos attēlos no šī "Instagram" ieraksta ekrānuzņēmumiem redzams, ka influencere meža malā, ar gaidīto lāci fonā, fotografējusi arī savu dēlu, turklāt - lai reklamētu kādu bērnu apģērbu zīmolu. Par to viedoklis bija vairākiem sociālo tīklu lietotājiem. 

Pati influencere sākotnēji uz kritiskajiem komentāriem grupā atbildējusi, skaidrojot, ka bērns fotografēts citā meža malā - prom no lāča un ka, vērojot dzīvnieku, viņi ievērojuši drošu attālumu, turklāt atrodoties savā mašīnā. Taču, kādai diskusijas dalībniecei izceļot to, ka, pretēji influenceres apgalvotajam, vienā no fotogrāfijām sievietes vīrs atradies ārpus mašīnas, turot bērnu rokās, turklāt tieši fonā ir redzams lācis, influencere atbildēja, ka lāci tik tiešām tomēr vērojuši blakus mašīnai, nevis tikai iekšā, kā iepriekš bija sacījusi. 

Publikācija izraisījusi dažādas reakcijas. Dažas māmiņas bija nepatīkami pārsteigtas un sašutušas par publikācijas autores rīcību, uzsverot savvaļas dzīvnieka neparedzamo dabu, tikmēr citas uzskata, ka katram vecākam pašam ir jāatbild par savu un savu bērnu drošību. Kā norādīja kāds diskusijas dalībnieks - lāča klātbūtnē droša attāluma nav.

Diskusijas rezultātā influencere savā "Instagram" profilā ir izmainījusi publikācijas aprakstu un izņēmusi attēlu, kurā ārpus mašīnas redzams sievietes vīrs ar bērnu rokās.

Portāls "Apollo" sazinājās ar influenceri, kura pati neuzskata, ka būtu apdraudējusi sevi vai savu ģimeni, lācim atrodoties pārāk tuvu.

"Šis lācēns pie mums pat nenāca tuvumā klāt, jo baidās no mašīnu rūkoņas un uzreiz bēg mežā. Nebija pamata uztraukties par to, vai viņš varētu mums uzbrukt, jo bildes tapa no automašīnas logiem."

Viņa stāsta, ka lācis ir baidījies no mašīnu rūkoņas, tādēļ bēdzis dziļāk mežā. Dzīvnieks mēģinājis šķērsot šoseju, tiklīdz klātesošās mašīnas bija izslēgušas dzinējus, taču nepārtrauktās satiksmes dēļ viņam tas nav izdevies.

To, ka bērna fotosesija notikusi lāča tuvumā, jaunā māmiņa noliedz:

"Vienozīmīgi nē! Tā būtu bezatbildība ne tikai pret bērnu, bet pret mūsu pašu dzīvību. Fotosesija notika tālu no vietas, kur atradās lācis, un ne pie ceļa malas, bet gan dziļi iebraucot meža ceļā jeb "nekurienē"."

Tāpat sieviete uz vietas novērojusi, ka daži cilvēki riskējuši ar savu drošību un lāci arī barojuši.

"Gribu ļoti piebilst, ka katrs izvērtējam savas spējas un domājam līdzi ko darām, jo lāči ir plēsēji un kāpt laukā no auto, lāča tuvumā, būtu neapdomīga un nepareiza rīcība," viņa pauda.

Iepriekš jau ziņots, ka piektdien Gulbenes novadā iemidzinot likvidēts ceļa malā regulāri manītais brūnais lācis (Ursus arctos), lai novērstu sabiedrības apdraudējumu.

Lācis nonāvēts saskaņā ar starpresoru ekspertu operatīvās grupas apstiprināto rīcības plānu.

Veterinārārstu veiktā sekcija liecina, ka brūnais lācis sirga ar kuņģa čūlu, un tam bija iekaisis zarnu trakts. 

Šādas slimības pakļauj dzīvnieku ilgstošām mocībām un lēnai nāvei. Pēc kuņģa satura redzams, ka pēdējā laikā tā barību veidojuši lācim nepiemēroti produkti, tostarp cigarešu izsmēķi un čaumalas. Diemžēl kuņģī bija iestrēdzis arī plastmasas iepirkumu maiss.

DAP ģenerāldirektors Andrejs Svilāns norāda, ka autobusu pieturās lauku apvidos nereti var vērot garām braucēju atstātus maisiņus ar visa veida, tai skaitā, pārtikas atkritumiem. Neviens neaizdomājas, ka patiesībā ceļmalā tiek noliktas dzīvnieku lamatas.

Ne lācis, ne kāds cits dzīvnieks neizlobīs salipušu karameli vai sakusušu šokolādes konfekti, vai citu iepakotu pārtikas produktu vai tā pielipušās atliekas no tikpat apetītlīgi smaržojoša plastmasas iepakojuma. Nonākot dzīvnieka kuņģī, šī plastmasā "ieslodzītā" pārtika nevis sagremojas, bet rūgst, izdalot kaitīgas gāzes un skābes. Uzpūtušies plastmasas burbuļi var neatgriezeniski nosprostot zarnas.

Šajā pavasarī pirmo reizi konkrētais lācis tika manīts ceļmalā Gulbenes novada Lejasciema pagasta apkaimē, vēlāk tas pārvietojās uz Smiltenes-Gulbenes ceļmalu, kur īsā laikā kļuva par garāmbraucējiem nozīmīgu apskates objektu, "samaksā" saņemot dažādus pārtikas produktus.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu