Ieilgstot karam, vairāk okupantu karavīru padosies vai bēgs, secina NBS galvenais psihologs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Ieilgstot karam Ukrainā, arvien vairāk okupantu karavīru to vairs negribēs, tāpēc padosies vai bēgs. Karavīru morāle un psiholoģiskā sagatavotība ir ļoti zema, norāda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) galvenais psihologs, sertificēts militārais un klīniskais psihologs Vilnis Čerņavskis.

Intervijā Latvijas Aizsardzības ministrijas izveidotajam portālam "sargs.lv" Vilnis Čerņavskis, vērtējot Krievijas okupācijas spēku karavīru morālo stāju, norādījis, ka ne visi Krievijas karavīri zināja, uz kurieni dodas un kādi ir viņu mērķi. Tas gan attiecināms tieši uz kareivjiem, kuri, cik iespējams vērtēt pēc informatīvajā telpā pieejamās informācijas, ir obligātā militārā dienesta karavīri, kuri nekad šādas funkcijas nav veikuši, nekad nav bijuši tā sauktajos karstajos punktos un ir ļoti jauni.

Līdz ar to šo Krievijas karavīru morāle un psiholoģiskā sagatavotība arī ir ļoti zema.

Psihologs skaidrojis, ka cilvēka psihe nobriest līdz 25 gadu vecumam, tāpēc rodas jautājums, ko šie jaunie puiši, kuri pirms tam nav pilnvērtīgi apmācīti, vispār saprot. Viņi esot apmānīti un noteikti nebija gaidījuši, ka no Ukrainas puses būs tik sīva pretošanās.

Šie karavīri domāja, ka viņus sagaidīs tas, kas 2014. gadā, kad Krievija pirmo reizi iebruka Ukrainā - ka daudzas ukraiņu vienības padevās un nekaroja -, uzskata NBS speciālists. Viņi pieņēma, ka tagad būs tāda pati situācija, ka sagaidīs ar atplestām rokām, bet realitāte ir pilnīgi cita. Tāpat daļa nevēlas karot arī tāpēc, ka tā ir viņu brāļu tauta, kas viņiem dzīvo blakus, norāda Čerņavskis.

Viņš arī ir pārliecināts, ka ne velti patlaban Krievija meklē algotņus citās valstīs, jo ir sapratusi, ka psiholoģiski nesagatavotus cilvēkus šajā karā izmantot nevar.

Vienlaikus gan ne visi šie karavīri ir obligātajā militārajā dienestā, bet gan armijā iestājušies brīvprātīgi tieši ar vēlmi karot. Tāpat ir arī dažādas specvienības, kurās dien psiholoģiski sagatavoti karavīri, kuri karam ir gatavi, gatavi iet un iznīcināt.

"Viens gan ir skaidrs - jo ilgāk norisināsies šis karš, jo būs arvien vairāk karavīru, kuri to vairs negribēs un padosies vai bēgs," norādījis Čerņavskis.

Psihologs gan vērsa uzmanību, ka tagad Ukrainā ir novērojami marodieri, kuri ir sajutuši asins garšu. Ja skatāmies tālākā nākotnē, tad tie ir nākamie algotņi, "vāgnerieši", bandīti, no kuriem cietīs paša Krievijas diktatora Vladimira Putina režīms, jo pēc šīs asiņainās kara skolas viņi atgriezīsies Krievijā. Šiem cilvēkiem nekas nebūs slēgts un viņi nebūs spējīgi iekļauties mierīgajā dzīvē.

Čerņavskis arī intervijā norādījis, ka pēc šī kara abās pusēs būs ļoti daudz psiholoģiski sagrautu cilvēku. Psiholoģiskās traumas būs vēl ilgi - bērniem, sievietēm, tiem, kuri aizbēga, visiem, kuri piedzīvojuši šo karu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu