Mediji: Abramovičam un ukraiņu sarunvedējiem pēc tikšanās Kijivā novēroti saindēšanās simptomi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievu miljardierim Romanam Abramovičam, kurš no Krievijas puses piedalījies sarunās par uguns pārtraukšanu, un sarunvedējiem no Ukrainas puses pēc tikšanās Kijivā šomēnes novēroti saindēšanās simptomi, vēsta izdevums "Wall Street Journal" (WSJ), atsaucoties uz saviem avotiem.

Neilgi pēc tam arī starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas organizācija "Bellingcat" savā tvitera kontā apstiprināja WSJ sniegto informāciju.

WSJ korespondenti Jaroslavs Trofimovs un Makss Kolčesters raksta, ka Abramovičam un diviem Ukrainas delegācijas dalībniekiem novērots acu apsārtums, pastāvīga un sāpīga asarošana, kā arī sejas un roku ādas lobīšanās. Starp sarunu dalībniekiem no Ukrainas puses, kuriem parādījušies šādi simptomi, bijis arī Krimas tatāru deputāts Rustems Umerovs. Viņu stāvoklis vēlāk uzlabojās, dzīvībai draudu nav. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska pārstāvis paziņojis, ka viņam nav zināms par šādu incidentu.

No raksta izriet, ka Abramovičs pēc kara sākuma apmeklējis ne tikai Kijivu, bet arī Ļvivu, kā arī ticies personīgi ar Zelenski.

WSJ avoti uzskata, ka saindēšanu organizējuši kaut kādi spēki Maskavā, kas vēlas izjaukt sarunas. Izdevums izvaicājis Rietumu ekspertus, kuri pieļāva saindēšanu ar kādu ķīmisku vai bioloģisku vielu, vai pakļaušanu elektromagnētiskajam starojumam.

Publikācijas atjaunotajā versijā WSJ norāda, ka pētījumu par Abramoviča un Ukrainas delegācijas saindēšanās simptomiem vadījis "Bellingcat" līdzstrādnieks Hristo Grozevs.

WSJ citē Grozeva teikto, ka laicīgi iegūt paraugus no cietušajiem Ļvivā, kur viņi tobrīd atradušies, nav bijis iespējams.

Jau tad, kad vācu kriminālisti varējuši apskatīt Abramoviču un ukraiņu sarunvedējus, indes pēdas konstatēt vairs nav bijis iespējams.

"Tas nebija slepkavības mēģinājums, vienkārši brīdinājums," WSJ citē Grozeva teikto.

Kā teikts britu raidsabiedrības BBC krievu redakcijas bijušās līdzstrādnieces Faridas Rustamovas kanālā lietotnē "Telegram", viņas avoti apstiprina, ka Abramovičam aprakstītie simptomi bijuši pirms divām nedēļām. Viņam uz vairākām stundām arī pazudusi redze.

Šobrīd gan ar viņu, gan citiem cietušajiem viss esot kārtībā.

Pēc avota teiktā, pēc šī notikuma viņš vismaz vēl vienu reizi biji Kijivā.

"Bellingcat" raksta, ka pušu sarunas notikušas naktī no 3. uz 4.martu, pēc kā parādījušās saindēšanās pazīmes.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu