Ja Covid-19 izplatība rudenī būs smagāka, būs jāveic plašāki vakcinācijas pasākumi, paziņojis Pavļuts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja Covid-19 izplatība rudenī būs smagāka, būs jāveic plašāki vakcinācijas pasākumi, otrdien Ministru kabineta sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš atzina, ka Latvija pandēmijā ienāca ar vienu no vājākajām kvalitātes ziņā un mazāk sagatavotām veselības aprūpes sistēmām Eiropas Savienībā. Taču patlaban Veselības ministrija gatavo informatīvo ziņojumu par plānotajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem rudenim.

"Mēs gatavojamies tam, ka rudenī būs Covid-19 sezonālās infekcijas scenārijs. Proti, līdzīgi kā smagas gripas gados, kad ir riski gados vecākiem cilvēkiem, palielinās slimnīcu noslodze un mirstība ir virs normālā līmeņa. Prioritāri būtu jāveic vakcinācija riska grupām, kā arī jāievieš drošības pasākumi gan slimnīcās, gan sociālajos aprūpes centros," norādīja veselības ministrs.

Vienlaikus viņš sacīja, ka smagākas Covid-19 sezonālās infekcijas gadījumā, iespējams, būs jārisina veselības aprūpes sistēmas pārslodzes jautājums un jāatjauno daži drošības pasākumi sabiedrībā, piemēram, maskas, sertifikātu lietošana ne tikai profesionālajā darbībā, bet arī plašāk.

Tāpat, viņaprāt, tuvojoties rudenim, ir jāpārskata testēšanas algoritms, kontaktpersonu, karantīnas un izolācijas algoritms, kā arī jāizvērtē slimnīcu un primārās aprūpes gatavība, kapacitātes izvēršana, sadarbība, infrastruktūras uzlabojumi, katastrofu medicīnas attīstība.

Kā ziņots, aizvadītajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā samazinājās par 31,6%, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrs.

Tajā pat laikā vien minimāli samazinājies slimnīcās nonākušo Covid-19 pacientu skaits - vidēji dienā slimnīcās nonāca 118 cilvēki, bet pacienti ar smagu Covid-19 slimības gaitu saglabājās 3,5% no kopējā pacientu skaita.

Pagājušajā nedēļā vidēji dienā tika veikti 7629 testi un vidēji dienā atklāti 2805 jauni Covid-19 gadījumi.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients aizvadītājā nedēļā nedaudz samazinājās - no 0,77 līdz 0,75, kas liecina par infekcijas slimības mazināšanos sabiedrībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu