Gulbenes pusē cilvēku piebarotais lācis jau iepriekš darījis blēņas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no sižeta

Savvaļas lācis, kuru cilvēki Ziemeļvidzemē sākuši piebarot, caur mašīnas logu pametot burkānus un citus dārzeņus, ir viens no pagājušā gada palaidnīgajiem lācēniem no Valkas, vēsta "ReTV".

Šo faktu apstiprinājuši arī Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" eksperti, tiek izstrādāti arī situācijas risinājumi. Tomēr par otru Valkas lācēnu šobrīd ziņu nav.

Aizvadītajās brīvdienās vairāki cilvēki savu sociālo tīklu profilos publicējuši video ar lāci. Vienā no tiem novērojams, ka lācis tiek piebarots ar burkāniem. Savukārt DAP norādīja, ka šāda rīcība nav atbalstāma, jo tas ir kategoriski aizliegts.

DAP Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš norādīja, ka, piebarojot lāci, mēs veidojam viņam atkarību, viņš nāks un prasīs vēl.

Cilvēki pamanījuši ari krotāliju lāča ausī. Tajā pamanīts arī burts "B", tāpēc izdevies lāci identificēt kā vienu no Valkas lācēniem. Fakts, ka lācēns tiek regulāri piebarots, situāciju padara vēl bezcerīgāku.

Institūta "Silava" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš piebilda, ka lācim ir lieliska atmiņa, un sevišķi jauns lācis savā attīstībā iegaumē visu, ar ko viņam dzīvē nākas saskarties. Ozoliņš norādīja, ka lācis radīs zaudējumus, jo ies mājās, lauzīs kokus, postīs bišu stropus, cenšoties atrast barību.

Ja atrastās barības daudzums nebūs pietiekams, tas var beigties ar uzbrukumu cilvēkiem.

Jau ziņots, ka pavasaris ir laiks, kad lāči mostas no ziemas miega, tie ir badā, tādēļ noteikti meklē sev maltīti. Portāls vērš uzmanību, ka jebkurš savvaļas dzīvnieks ir neparedzams un var būt bīstams, bet šajā laikā lācis ir īpaši neapmierināts ar dzīvi.

Lāča barošana var novest pie tā, ka tas no cilvēka vairs nebaidīsies, tuvosies apdzīvotām vietām un apdraudēs sabiedrības drošību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu