Krievijas oligarhs Deripaska aicina apdomāties

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Oļegs Deripaska.
Oļegs Deripaska. Foto: X90209/SCANPIX

Krievijas miljardieris un oligarhs Oļegs Deripaska, kas jau iepriekš publiski iztecies pret karu Ukrainā, savā kanālā platformā "Telegram" publicējis kara tēmai veltītā Ļeva Tolstoja 1904.gada raksta "Apdomājieties!" fragmentu.

Tolstojs šo rakstu Krievu-japāņu kara dēļ savulaik varēja publicēt tikai ārzemēs.

Deripaska nav norādījis, vai Tolstoja domas kaut kādā veidā ir saistītas ar patlabanējiem notikumiem, un vispār nav pievienojis nekādus komentārus.

Deripaska publicējis šādu Tolstoja darba fragmentu: "... sākas karš... un tie paši ļaudis, kas vakar vēl pierādīja karu cietsirdību, nevajadzību un neprātu, tagad domā, runā, raksta tikai par to, kā sakaut iespējami vairāk ļaužu, izputināt un iznīcināt iespējami vairāk ļaužu darba ražojumu un iespējami vairāk uzkurināt cilvēknīšanas kaislības tajos mierīgajos, nekaitīgajos, čaklajos ļaudīs, kas ar savu darbu baro, apģērbj, uztur tos pašus šķietami izglītotos ļaudis, kas viņus spiež veikt šos briesmīgos, viņu sirdsapziņai, labumam un ticībai pretīgos darbus."

Tolstojs rakstu "Apdomājieties!" sarakstīja 1904.gadā Krievu-japāņu kara laikā. Krievijā cenzūras apstākļos to nebija iespējams publicēt, tāpēc tas sākotnēji tika izdots brošūras formā Lielbritānijā, bet pēc tam publicēts Londonas laikrakstā "The Times". Vēlāk raksts parādījās citu izdevumu pirmajās lapās.

Krievijas impērijā ar varas reakcionārajiem spēkiem saistītā prese publicēja naidīgus materiālus par Tolstoju, apsūdzot viņu "antipatriotismā".

Laikraksts "Moskovskije vedomosti" pat rakstīja, ka karš - tas nav posts, bet glābšana.

Ar Deripasku Sibīrijā saistīti uzņēmuma "Rusal" lielākie aktīvi. Viņš jau iepriekš aicinājis uz mieru.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu