Godalgotās filmas "CODA" aktieris uzstājas ar saviļņojošu "Oskaru" runu: Jūs apvienojāt nedzirdīgo pasauli ar dzirdīgo

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Scanpix/AP

Šogad "Oskaru" balvas kā labākie otrā plāna aktieri ieguva Ariana Debose un Trojs Kotsurs (35). Ukraiņu izcelsmes aktieris Trojs ieguvis pasaules uzmanību, kļūstot par pirmo nedzirdīgo aktieri, kurš ieguvis Kinoakadēmijas balvu. 

Trojs ir dzimis 1968. gadā ASV, bet viņa izcelsmes valsts ir Ukraina. Aktierim kopš dzimšanas ir dzirdes un runas traucējumi, tomēr viņa talantu novērtē pat industrijas kritiķi. Līdz šim viņš ir piedalījies izrādēs Brodvejā, filmās un seriālos. Tonijs galvenokārt strādā Amerikas Nacionālajā nedzirdīgo teātrī. Šobrīd aktieris plāno filmēt drāmu, kurā visi aktieri būs vājdzirdīgi. 

Aktieris ieguva "Oskaru" par dalību filmā "CODA", filmas nosaukums ir abreviatūra, kas angliski nozīmē "Nedzirdīgu pieaugušo bērns". Filmā viņa kolēģe bija arī Mārlija Matlina, kura 1987. gadā ieguva labākās aktrises balvu filmā "Mazā Dieva bērni". Viņa kļuva par pirmo nedzirdīgo aktrisi ar "Oskaru".

Trojam "Oskaru" pasniedza pagājušā gada uzvarētāja Jona Jadžana. Viņa paziņoja par Kotsura uzvaru, izmantojot zīmju valodu, - vēl pirms tas tika paziņots skaļi. 

Trojs zīmju valodā teica runu, kura tika tulkota: "Ir lieliski nonākt šajā dzīves ceļa posmā, es nespēju noticēt, ka esmu šeit. Paldies visiem Akadēmijas dalībniekiem, kuri novērtēja manu darbu." Viņš vēlējās balvu veltīt nedzirdīgo komūnai, "CODA" kolēģiem un citām personām ar invaliditāti: "Šis ir mūsu mirklis." 

Viņš atzinīgi novērtēja Stīvena Spīlberga grāmatas un viņa mākslu komunicēt, viņam pielīdzinot "CODA" režisores dotības. 

Viņš pateicās filmas režisorei un atzinīgi novērtēja viņas komunikācijas prasmes, pielīdzinot tās Stīvenam Spīlbergam: "Jūs apvienojāt nedzirdīgo pasauli ar dzirdīgo."

Runas noslēgumā viņš emocionāli pastāstīja par tēvu: "Manā ģimenē zīmju valodā vislabāk prata komunicēt tēvs. Bet kādu dienu viņš iekļuva autoavārijā un pēc nelaimes gadījuma kļuva paralizēts. Viņš vairs nevarēja izmantot zīmju valodu. Tēt, es tik daudz no tevis iemācījos, es tevi vienmēr mīlēšu, tu esi mans varonis."  

Filma "CODA" iedvesmoja arī Amerikas prezidentu Džo Baidenu un viņš filmas aktierus uzaicināja uz vizīti Baltajā namā. "Ir patiešām pārsteidzoši, ka filma "CODA" ir ieguvusi ievērību pasaulē. Tā pat sasniedza Balto namu. Viņi mūs uzaicināja, un mēs sastapām prezidentu Džo un doktori Džilu. Es biju plānojis viņiem iemācīt pāris nerātnības zīmju valodā, tomēr Mārlija Matlina lūdza, lai protos. Tāpēc neuztraucieties, Mārlij, es šodien savā runā nelamāšos." 

Intervijā "Los Angeles Times" Trojs dalījās sajūtās par to, kā tiek atainoti cilvēki ar dzirdes un runas traucējumiem: "Esmu noguris, ka nedzirdīgie tiek atainoti kā upuri. Ka esam nabadziņi un mums nepieciešams palīdzēt. Šoreiz filmas projekts ļāva parādīt, ka varam būt skarbi, varam būt patiesi skarbi nedzirdīgie. Filmas varonis ir sūrs puisis, nedzirdīgs vīrietis, kurš tāpat jebkurš cits mazā uzņēmuma īpašnieks cīnās ar grūtībām. Vienīgā atšķirība ir saziņas metode."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu