Kara dēļ daļēji varētu mazināties Krievijas specdienestu aktivitātes Latvijā, atzīst SAB direktors

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Oleh Dubyna/Shutterstock

Ņemot vērā Krievijas veltīto uzmanību Ukrainā un Krievijas ierobežošanu, daļēji varētu mazināties šīs valsts specdienestu aktivitātes Latvijā, tomēr kaimiņvalsts var ātri pielāgoties jaunajai situācijai, ceturtdien, 31. martā, raidījumā "Spried ar Delfi" atzina Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Egils Zviedris.

Vaicāts, vai ap Krieviju veidojošais dzelzs priekšskars varētu mazināt Krievijas specdienestu aktivitātes, Zviedris atbildēja, ka uz šo jautājumu varot atbildēt daļēji apstiprinoši. Krievijas tradicionālie ietekmes instrumenti ir specdienestu aktīvie pasākumi, izmantojot ietekmes aģentūru, diskreditāciju un vēl citas metodes.

"Šobrīd paši krievi, reaģējot uz rietumvalstu sankcijām un reakciju, paši sevi ir ierobežojuši. Līdz ar to zināmā mērā varbūt šīs aktivitātes ir kaut kādā veidā nedaudz apstājušās," norādīja Zviedris.

Runājot par iespējamiem riskiem, ka Krievija ietekmēs rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, Zviedris vēlreiz atgādināja, ka karš Ukrainā zināmā mērā ir apstādinājis Krievijas aktivitātes šajā jomā. Vienlaikus Zviedris brīdināja, ka Krievija ļoti ātri pielāgojas, un viņš ir pārliecināts, ka ļoti īsā laikā tiks atrastas kādas efektīvas metodes.

Situācija un attieksme gan no sabiedrības, gan iespējamām ietekmes personām ir mainījusies, un "līdz ar to katra kāda kustība, kas disonēs ar noskaņojumu sabiedrībā, būs pietiekami spilgti redzama un arī sabiedrība, balstoties uz pieredzi un informāciju, pati pietiekami ātri redzēs, kas ir kas".

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu