Kā ar kādiem izaicinājumiem Latvijā saskaras Ukrainas bēgļi, kuri ir autovadītāji?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Automašīnas sastrēgumā
Automašīnas sastrēgumā Foto: Shutterstock

Latvija turpina uzņemt no bēgļus no Krievijas agresijas skartās Ukrainas. Daļa no bēgļiem Latvijā ieradušies ar savu automašīnu, taču transportlīdzekļu reģistrācijā ir atšķirības starp Ukrainu un Latviju. Ar kādiem izaicinājumiem saskaras ukraiņu bēgļi, kuri ir autovadītāji? 

ReTV ziņo, ka šobrīd neviena valsts iestāde nespēj pateikt, cik tieši Ukrainas iedzīvotāju iebraukuši Latvijā ar savu transportlīdzekli. Likums, ka triju mēnešu laikā transporta līdzeklis jāreģistrē, ir spēkā arī Ukrainas bēgļu mašīnām.

"Uz šo brīdi kādi reģistrācijas vai pārreģistrācijas gadījumi CSDD nav notikuši. Pēc šiem trim mēnešiem jāiet ierastie ceļi kā jebkuram cilvēkam, kurš vēlas reģistrēt transporta līdzekli Latvijā," 

saka Mārtiņš Mālmeisters, CSDD pārstāvis.

Šobrīd neviena valsts iestāde nespēj pateikt, cik tieši Ukrainas iedzīvotāju iebraukuši Latvijā ar savu transportlīdzekli. Likums, ka triju mēnešu laikā transporta līdzeklis jāreģistrē, ir spēkā arī Ukrainas bēgļu mašīnām.

"Uz šo brīdi kādi reģistrācijas vai pārreģistrācijas gadījumi CSDD nav notikuši. Pēc šiem trim mēnešiem jāiet ierastie ceļi kā jebkuram cilvēkam, kurš vēlas reģistrēt transporta līdzekli Latvijā," saka Mārtiņš Mālmeisters, CSDD pārstāvis.

Ukrainā ir cita automašīnu uzskaites sistēma kā Latvijā. Tādas kā mūsu valstī regulārās tehniskās apskates nav - tās esot tikai kravas automašīnām un autobusiem. Iebraucot Latvijā, daļa autovadītāju no Ukrainas ir neziņā par turpmāko rīcību, tomēr ir gatavi pielāgoties prasībām. "Neko mēs nezinām. Mēs atbraucām. Kā es saprotu, Eiropas Savienības teritorijā ar ukraiņu numuriem ir tie trīs mēneši jeb deviņdesmit dienas. Mēs pat nezinām, kam paprasīt, kur ir kāda organizācija, kura varētu pastāstīt, ko tālāk darīt pēc šiem trim mēnešiem.

Ja tu atrodies citā valstī, tev ir pienākums saprast vietējos likumus un to, ka te arī ir soda sankcijas," pauž Ivans, atbraucis ar savu auto no Ukrainas.

Kamēr transportlīdzeklis nav piereģistrēts Latvijā, apdrošināšanas gadījumiem Ukrainas civiliedzīvotājam jābūt tā saucamajai zaļajai kartei, kuras darbības principu var pielīdzināt OCTA polisei. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes loceklis Juris Stengrēvics: "Ir karš, bet tai pašā laikā mēs saņēmuši informāciju no Ukrainas Zaļās kartes biroja, ka viņi pat tagad ir spējīgi strādāt, arī apdrošinātāji ir spējīgi strādāt. Vismaz daļa no viņiem. Ja klients sazinās ar viņiem pat attālināti, ir spējīgi izsniegt zaļo karti."

Valsts policija atzīmē, ka likumi Latvijā attiecas uz visiem, arī ārvalstniekiem, taču šeit process ir sarežģītāks. Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis: "Gadījumā, ja ārvalstu pilsonis iekļūst ceļu satiksmes negadījumā, pastāv iespēja sastādīt saskaņoto paziņojumu starp dalībniekiem, ja visi apstākļi pieļauj. Ja apstākļi nepieļauj, tad negadījumu reģistrē Valsts policija."

Ceļu satiksmes negadījuma vai pārkāpuma vietā policija vainīgajam autovadītājam, tajā skaitā arī ārvalstniekam, lēmumu paziņo uzreiz vai nosūta to uz e-pastu. "Šobrīd šī situācija ir tik tālu atrisināta, ka viņam tiešām šī informācija ir pieejama tūlīt un uzreiz pēc paša notikuma.

Ja tiek piemērots naudas sods, tad attiecībā uz ārvalstu vadītājiem ir noteikta kārtība, ka šis naudas sods ir jāsamaksā pārkāpuma vietā.

Pretējā gadījumā vadītājam tiek aizturēta vadītāja apliecība līdz naudas soda apmaksai," skaidro Juris Jančevskis.

Reģistrēt auto Latvijā varēs tad, kad visi piemērotie sodi būs nomaksāti. Visi ceļu satiksmes pārkāpumi uzkrājas Valsts policijas datu bāzē un tiekot monitorēti.

Vai bēgļi no Ukrainas varēs bez maksas iebraukt Jūrmalā?

Jūrmalā deklarētie bēgļi no Ukrainas varēs saņemt bezmaksas sezonas caurlaidi iebraukšanai pilsētā, ziņo pašvaldība.

Citiem bēgļiem no Ukrainas, kuri pārcēlušies uz Latviju ar savām personiskajām automašīnām, šādus atvieglojumus nav paredzēts piešķirt.

Kā informē pašvaldība, no 1.aprīļa atsāksies periods, kad iebraukšanai Jūrmalas valstspilsētas īpaša režīma zonā būs nepieciešama caurlaide. Jūrmalas pašvaldība aicina transportlīdzekļu vadītājus, kuri plāno noformēt vai iegādāties ilgtermiņa caurlaides, neatlikt to uz pēdējo brīdi.

Kārtība, kādā jūrmalniekiem piešķir caurlaides, paliek nemainīga. Bez pieteikuma un bez maksas tiks piešķirtas caurlaides Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) reģistrētajiem transportlīdzekļiem, kas ierakstīti īpašumā, valdījumā un turējumā fiziskām personām, kurām ir nekustamais īpašums vai ir deklarēta dzīvesvietas adrese Jūrmalā, kā arī juridiskām personām, kurām Jūrmalā ir reģistrēta juridiskā adrese.

Līdz aizvadītajai ceturtdienai Jūrmala bija izmitinājusi 624 bēgļus no Ukrainas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu