Saistībā ar karu Ukrainā policija par dažādiem likumpārkāpumiem sākusi 36 administratīvā pārkāpuma procesus un 15 kriminālprocesus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā Valsts policija kopumā par dažādiem likumpārkāpumiem ierosinājusi 75 resoriskās pārbaudes, sākusi 36 administratīvā pārkāpumu procesus un 15 kriminālprocesus, informēja policija.

Detalizētāk skaidrojot konstatētos likumpārkāpumus, policija norāda, ka aizvien lielākais īpatsvars likumpārkāpumu, par ko arī ierosinātas resoriskās pārbaudes, konstatēts saistībā ar Kremļa agresiju un karu atbalstošiem uzrakstiem vai simboliem, tostarp uzzīmētiem "Z" burtiem dažādās vietās Latvijā, kas visbiežāk atainoti uz infrastruktūras objektiem.

Tāpat resoriskās pārbaudes ierosinātas par četriem gadījumiem, kas notikuši laikā no 25.marta līdz 28.martam, kad dažādās vietās Rīgā konstatēti bojāti reklāmas plakāti, kas pauž palīdzību vai atbalstu kara bēgļiem no Ukrainas - divos gadījumos tie apķēpāti, bet vēl divos gadījumos sagriezti ar asu priekšmetu.

Savukārt 25.martā sākta resoriskā pārbaude par Rīgā fiksētu gadījumu, kad automašīnai ar Ukrainas valsts reģistrācijas numura zīmēm sadurtas visas riepas.

Tāpat Rīgā 29.martā fiksēts gadījums, kad teritorijā pie kādas izglītības iestādes vīrietis nolauza pie automašīnas piespraustu Ukrainas karogu. Šobrīd vīrietis tiek meklēts par huligāniska rakstura darbībām.

Līdz 31.martam policija ierosinājusi kopumā 37 administratīvo pārkāpumu procesus, no kuriem jaunākie procesi sākti par diviem fiksētiem notikumiem Zemgales reģionā.

Vienā gadījumā kāds automašīnas īpašnieks 27.martā konstatēja, ka uz viņa transportlīdzekļa virsbūves uzrakstīti simboli "Z", bet otrā gadījumā kāda persona, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot mieru, apzīmēja ar simbolu "Z" automašīnu ar Ukrainas valsts reģistrācijas numura zīmēm, kā arī uz tās jumta uzbēra sagrieztas, marinētas dilles.

Marta izskaņā ierosināti arī pieci jauni kriminālprocesi, kas kopumā veido nu jau 15 kriminālprocesus policijas lietvedībā saistībā ar notikumiem par Ukrainas bēgļiem vai atbalstu Kremļa režīma karam Ukrainā. Trīs no tiem ierosināti par automašīnu bojāšanu Rīgā.

Viens tāds gadījums konstatēts 25.martā, kad sievietei ar kādu nepazīstamu vīrieti izcēlās konflikts par transportlīdzekļa novietošanu, kam saasinoties, persona uz sievietes automašīnas ieskrāpēja simbolu "Z".

Tāpat šajā datumā citviet Rīgā konstatēts, ka, iespējams, nozagtas numurzīmes no Ukrainas pilsonim piederošas automašīnas, savukārt trešais gadījums konstatēts 26.martā, kad tikusi bojāta automašīna ar Ukrainas valsts reģistrācijas numurzīmēm - bojāts tās priekšējais panelis, kā arī ir aizdomas par transportlīdzekļa zādzības mēģinājumu.

Vēl viens kriminālprocess sākts saistībā ar Ukrainas karoga zādzību 28.martā Kurzemes reģionā. Sākotnēji konstatēts, ka no kāda pagasta pārvaldes ēkas fasādes kāds vīrietis norāva Ukrainas valsts karogu un to ievietoja automašīnā, kurā atradās vairākas personas, bet pēc tam aizbrauca.

Aptuveni stundu vēlāk konkrētā automašīna ar zagto guvumu tika aizturēta līdz ar tajā esošajām personām - četriem vīriešiem un vienu sievieti. Vienam vīrietim šobrīd kriminālprocesā piemērots aizdomās turētā statuss.

Savukārt 30.martā Latgales reģionā policijā saņemta informācija, ka Rēzeknē blakus trīs vīriešu kompānijai deg Ukrainas karogs. Uz notikuma vietu nekavējoties izbrauca Valsts policijas ekipāža.

Sākotnēji klātesošās trīs personas noliedza savu saistību ar notikušo, taču, policijai veicot izmeklēšanas darbības, izdevās noskaidrot cietušā karoga īpašnieku un tā pazušanas apstākļus, un jau nākamajā dienā, 31.martā, iepriekš satiktie trīs vīrieši aizturēti aizdomās par noziedzīgo nodarījumu.

Šobrīd vienai personai jau piemērots aizdomās turētā statuss. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un vienlaikus tiek vērtēts, vai likumpārkāpumā nav saskatāmas arī naida kurināšanas pazīmes.

Vienlaikus, vērtējot arī iepriekšējās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā notikušos pasākumus Ukrainas tautas atbalstam, tie lielākoties aizritējuši mierīgi un bez pārkāpumiem. Līdz šim kopumā tādi ir bijuši jau 84.

Policija rūpīgi seko līdzi norisēm sabiedrībā un pievērš pastiprinātu uzmanību jebkādām viedokļu un darbību izpausmēm, kas saistīti ar agresiju pret Ukrainas bēgļiem vai atbalstu Kremļa režīma karam Ukrainā, lai novērstu iespējamos likumpārkāpumus. Policija aicina arī iedzīvotājus ziņot par manītiem likumpārkāpumiem vai sabiedriskās kārtības apdraudējumiem, zvanot pa tālruni 110.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu