Līdz aprīļa beigām Latvija saņems vēl 326 027 vakcīnu pret Covid-19 devas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls.
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Līdz aprīļa beigām Latvijai plānots piegādāt vēl 326 027 vakcīnu pret Covid-19 devas, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva.

Patlaban Latvijā noliktavās atrodas vairāk nekā 1,8 miljoni vakcīnu pret Covid-19 devu - no tām vairums jeb 889 686 ir "Pfizer/BioNTech" izstrādātā Covid-19 vakcīna "Comirnaty". Cita starpā noliktavā atrodas arī 53 200 "Comirnaty" bērnu vakcīnu, 429 825 "Janssen" jeb "Johnson & Johnson" vakcīnas devas, 310 980 "Spikevax" jeb "Moderna" devu, 184 640 "Nuvaxovid" devu un 4710 "Vaxzevria" vakcīnas devu.

Vakcīnu nodrošinājums ir liels, taču pieprasījums ir mazs, jo vakcinācijas apjomi strauji mazinās. Turklāt 30.aprīlī derīguma termiņš iztecēs 4710 "Vaxzevria" vakcīnas devām.

Vasiļjeva norādīja, ka kopš 2021.gada pavasara Latvija vakcīnu portfeļa politiku veido līdzīgi citām valstīm Eiropas Savienībā (ES) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Attiecīgi visās ES valstīs, ne tikai Latvijā, ir vakcīnu pārpalikumi, kā arī visām ES valstīm ir kopīgi noslēgti līgumi ar vakcīnu ražotājiem par turpmākām vakcīnu piegādēm.

Savukārt, tiklīdz ražotāji būs izveidojuši jaunākas, pret visiem variantiem derīgas vakcīnas, tās saņemšot arī Latvija.

Veselības ministrijas (VM) ieskatā, esošais vakcīnu krājums, kā arī potenciāli nākamajos gada ceturkšņos pieejamās piegādes ir pietiekamas, lai neveidotos situācija, kad vakcīnas nav pieejamas.

Ministrijā aģentūrai LETA skaidroja, ka patlaban nav prognozējama notikumu attīstība, proti, nav zināms, vai rudenī dominējošais Covid-19 paveids būs "maigāks vai bīstamāks", līdz ar to ministrija gatavojas atkārtoti vakcinēt riska grupu pacientus, kuriem saslimšana ar Covid-19 var noritēt ar smagāku slimības gaitu.

Par gada otrajā trimestrī Latvijā gaidāmajām vakcīnu pret Covid-19 piegādēm VM patlaban neesot detalizētas informācijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu