Ķīna paziņo, ka necenšas apiet Krievijai noteiktās sankcijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sji Dzjiņpins.
Sji Dzjiņpins. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Ķīna sestdien paziņojusi, ka necenšas apiet Eiropas Savienības un ASV noteiktās sankcijas pret Krieviju par tās agresiju Ukrainā, tādējādi reaģēdama uz ES līderu izteiktajiem brīdinājumiem, ka tas negatīvi ietekmētu bloka ekonomiskās attiecības ar Pekinu.

"Mēs nekādā veidā tīši necenšamies apiet sankcijas, ko Krievijai noteikuši amerikāņi un eiropieši," žurnālistiem sacījis Ķīnas Ārlietu ministrijas Eiropas lietu nodaļas ģenerāldirektors Vans Lutons, bet vienlaikus norādījis, ka Pekina noskaņota uzturēt "normālas tirdzniecības attiecības ar Maskavu".

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels piektdien attālinātās sarunās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un premjeru Li Kecjanu brīdināja, ka jebkādi Pekinas mēģinājumi atbalstīt Maskavas sākto karu varētu negatīvi ietekmēt ekonomiskās attiecības ar ES, norādot, ka Eiropa vērīgi seko notikumu attīstībai.

ES un Ķīnas samitā sākotnēji bija iecerēts spriest par tirdzniecības un klimata pārmaiņu tematiku, bet šos jautājumus aizēnoja rietumvalstu raizes par iespējamu Ķīnas atbalstu Krievijai tās karā pret Ukrainu.

Pekina joprojām nav nosodījusi Krievijas agresiju, bet sestdienas paziņojumā pausta šimbrīžam skaidrākā nostāja šai jautājumā.

Arī Vašingtona paudusi bažas, ka Ķīna varētu sniegt Krievijai militāru un ekonomisku palīdzību vai palīdzēt tai apiet Rietumu sankcijas.

"Mēs iebilstam pret sankcijām un uzskatām, ka to sekas var skart arī pārējo pasauli," preses brīfingā paziņojis Vans, uzsverot, ka notiekošajam "nevajadzētu ietekmēt" Ķīnas normālās tirdzniecības attiecības ar Krieviju. "Pat Eiropa uztur normālu biznesu ar krieviem," viņš piebildis.

"Mēs sniedzam ieguldījumu pasaules ekonomikā, uzturot normālu tirdzniecību [ar Krieviju], lai novērstu jebkādus iespējamos piegādes un ražošanas ķēžu traucējumus," paziņojis Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Pekina ir Maskavas lielākā tirdzniecības partnere. Saskaņā ar Ķīnas muitas sistēmas datiem pērn abu valstu tirdzniecības apjomi sasniedza 147 miljardus ASV dolāru - par 30% vairāk nekā 2019.gadā.

EK prezidente paudusi pārliecību, ka Ķīna spētu ietekmēt Krieviju, un izteikusi cerību, ka Pekina "uzņemsies atbildību izbeigt šo karu".

Taču Vans brīdinājis, ka Ķīnas lomu "nevajadzētu pārvērtēt".

"Šā jautājuma atslēga neatrodas Ķīnas rokās, tā atrodas Vašingtonā, tā atrodas Briselē," viņš paziņojis, norādot, ka šis jautājums ir saistīts ar Eiropas drošību un "eiropiešu ziņā ir to nokārtot".

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu