Uz priežu silu pēc vitamīniem! Meža velte, ko izsenis iesaka iekļaut mājas zāļu aptieciņā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Feyyaz Alacam/Shutterstock

Priede ir talantīga dziedniece - tai uz katra zara pa receptei. Dodies pēc stipras veselības uz "Mammasdabas" meža aptieciņu: tradicionālie imunitātes stiprinātāji, kā, piemēram, medus, priežu pumpuru uzlējumi, skuju dzērieni un ogas, palīdzēs dabīgā veidā uzlabot veselību.

Piemēram, Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē teritorijā apskatāms unikāls priežu sils, kurā aug Latvijā vecākās un garākās priedes, to vecums tuvojas 300 gadiem.

Priežu pumpurus var izmantot dažādos veidos. Tos var vārīt sīrupā, lietot nomierinošās vannās, ēst svaigus vai sažāvētus samalt pulverī un pievienot ēdienreizēm. Pavasarī priežu pumpuriem piemīt viegla, svaiga citrusa un sveķu garša, nedaudz līdzinoties mango. Šefpavāri nereti tos izmanto jaunu kulinārijas šedevru pagatavošanai. Ir dzirdēts, ka no tiem var pagatavot priežu pumpuru saldējumu, ievārījumu un pat alu. Tie labi iederas kā piedeva zaļajos salātos. Kārumniekiem garšos veselīgais našķis - priežu čiekuri šokolādē.

Pirms priežu pumpuru ievākšanas der zināt, ka kategoriski aizliegts pumpurus plēst jaunaudzēs, jo īpaši – no jauno priedīšu galotnēm, tas kaitē kokam un ierobežo tā augšanu.

Kniebjot pumpuriņus priedes apakšējos zaros, kokam nekādi bojājumi netiks nodarīti. Vislabāk pumpurus lasīt no ciršanai paredzētiem vai nocirstiem kokiem. Esi saudzīgs, lai neradītu kaitējumu mežam. Lasot pumpurus lieti noderēs cimdi, lai rokas neapliptu ar sveķiem.

Ir daudz veidu, kā gatavot priežu pumpuru uzlējumu. Viens no vienkāršākajiem ir uzlējuma gatavošana termosā:

  • 1 ēdamkaroti pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens,
  • ļauj nakti ievilkties,
  • no rīta nokāš un dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Priežu novārījumu profilaktiska lietošana uzlabo imūnsistēmas darbību, vīrusu aktivitātes periodā samazinot iespēju tikt pie saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām.

Saslimšanas gadījumā tas palīdz cīņā pret klepu un augšējo elpceļu kaitēm, lieto kā atkrēpošanas un dezinfekcijas līdzekli hroniska bronhīta un plaušu slimību gadījumos.

Lai dažādotu garšu, var pievienot citrona, apelsīna miziņu, un citas tējas vai sulas.

Labs palīgs saaukstēšanās laikā mājas aptieciņā būs veselīgais priežu pumpuru sīrups. Lai to pagatavotu:

  • ņem vienu daļu pumpuru un divas daļas ūdens,
  • vāri 15–20 minūtes katliņā ar vāku uz mazas uguns,
  • šķidrumu atdzesē un nokās,
  • 1 daļai novārījuma pievieno 2 daļas cukura, maisot uzkarsē līdz viršanai,
  • karstu iepilda nelielos traukos.

Imunitātes veicināšanai to lieto pa ēdamkarotei no rīta.

Vērts ievērot, ka vitamīnu dzērienus drīkst lietot tikai tad, ja esi pārliecināts par savu nieru veselību. Tie ir urīndzenoši un spēcīgi stimulē nieres.

Aromātiskas, svaigas priežu skujas un pumpurus izmanto nervu sistēmas nomierinošām, atslābinošām vannu peldēm: augus novāra nelielā ūdens daudzumā 10 minūtes, nostādina un izkāš. Ja vēlies, vari pievienot arī piparmētras. Pagatavoto novārījumu pielej vannas ūdenim, ieteicamais peldes ilgums ir 10–15 minūtes.

Spēcinošiem pirts rituāliem piestāvēs priežu skuju skrubis. Tā pagatavošanai nepieciešama glāze svaigu, nomazgātu un samaltu priežu skuju, to sajauc ar sauju sāls. Skrubi izmanto pirtī pēc pirmās karsēšanās. Ja skrubi vēlas maigāku, var pievienot zirņu miltus, maltas auzu pārslas vai karotīti mālu. Priežu smarža atbrīvo no stresa, palīdzēs bezmiegam un grūtsirdībai.

Pēršanai pirtī piemērotas arī priedes slotiņas. Priedei ir viegla, gaiša, dzīvespriecīga enerģija. Pirts rituāla laikā var izmantot gan koka zarus, gan skujas. No skujām var pagatavot uzlējumu, kuru var izmantot pirtsgara uzmešanai vai sildošām kāju vanniņām. Peroties ar priežu pirtsslotu uzlabojas asinsrite.

Tā kā priežu skujas ir asas, pirms pēršanās slotu izmērcē karstā ūdenī un patur virs pirts akmeņiem – skujas kļūs mīkstākas un smaržo pēc dabīga sveķu terpentīna.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu