No zelta poda lidmašīnā līdz 700 automašīnām. Cik bagāts ir Putins?

Foto: "Apollo" kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nav šaubu, ka pašlaik viena no pasaules centrālajām personām ir kara noziedznieks Vladimirs Putins. Pavisam nesen uzņēmējs Īlons Masks, kurš tiek uzskatīts par bagātāko cilvēku pasaulē, pauda viedokli, ka Krievijas prezidents esot bagātāks par viņu. "Apollo" pētīja, kas publiski atrodams par Putina bagātībām.

Kā norāda medijs "Fortune" - uz papīra kara noziedznieks Putins šķietami ir pieticīgs valsts vadītājs ar pieticīgiem ienākumiem.

Kremlis norāda, ka Putins gadā saņem 140 000 ASV dolāru, kas ir aptuveni 128,3 tūkstoši eiro. Publiski pieejamā informācija liecina, ka Putinam pieder aptuveni 74 kvadrātmetrus liels dzīvoklis, treileris un trīs automašīnas.

Taču, kā norāda vairāki eksperti, Putins varētu būt viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē, kura aktīvi pārsniedz 200 miljardus ASV dolāru, kas ir aptuveni 183,3 miljardi eiro.

Lai gan daudziem šāda summa šķiet prātam neaptverama, Putinam šie skaitļi patiesībā varētu nemaz nešķist tik lieli.

Ekskluzīva rokaspulksteņu kolekcija

Putins bieži novērots nēsājot augstas kvalitātes rokaspulksteņus, kuru vērtība krietni pārsniedz viņa gada ienākumu kopējo summu.

"Fortune" norāda, ka ir uzņemtas fotogrāfijas, kurās redzams, ka Putina roku rotā "Patek Philippe"s Perpetual Calendar" pulkstenis, kura vērtība ir 60 000 ASV dolāru jeb 55 000 eiro. Tāpat Putinam pieder arī "A. Lange & Sohne Toubograph" pulkstenis, kura vērtība ir 500 000 dolāru jeb 459 000 eiro. Kara noziedznieka īpašumā ir vēl vairākas greznas un ekskluzīvas rotaslietas.

"Putina pils" Melnās jūras krastā

Baumo, ka Putins ir iespaidīgas rezidences, kas atrodas Melnās jūras krastā, īpašnieks. Šo grezno ēku dēvē par "Putina pili", un tās platība ir 17,6 tūkstoši kvadrātmetru.

Kā vēsta "Fortune", piekrastē esošā rezidence ir lielākā privātā dzīvesvieta Krievijā. Rezidence ir Putina rotaļu laukums - freskveida griesti, marmora baseins, kuram apkārt izkārtotas grieķu dievu statujas, 2500 kvadrātmetru liela viesu māja, vairākas turku pirtis, telpa muzicēšanai, amfiteātris, slidotava, Lasvegasas stilā veidots kazino, naktsklubs, bāra telpa, kurā tiek testēti vīni un citi grādīgie dzērieni, un citas telpas.

Tiek ziņots, ka lielu daļu "Putina pils" grezno ekskluzīvas un ļoti greznas itāļu zīmola "Citterio Atena" mēbeles.

Piemēram, ēdamistabā atrodas aptuveni 1000 mēbeļu, kuru kopējā summa pārsniedz 500 000 dolāru jeb 459 000 eiro. Ēdamistabā atrodas ekskluzīvs bāra galds, kura vērtība ir 54 000 dolāru jeb 49,6 tūkstoši eiro.

"Putina pils".
"Putina pils". Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Savukārt tualetēs atrodas podu birstes, kuru vērtība ir 850 dolāri jeb 781 eiro, kā arī tualetes papīra turētāji, kas maksā 1250 dolāru jeb 1148 eiro.

Papildus ekskluzīvajām mēbelēm ik gadu tiek iztērēti aptuveni divi miljoni dolāru jeb 1,84 miljoni eiro, lai 40 cilvēku grupa varētu uzturēt kārtībā īpašumu.

Rezidenci projektēja itāļu arhitekts Lanfranco Sirillo un tās celtniecība izmaksājusi 1,4 miljardus dolāru jeb 1,28 miljardus eiro.

"Fortune" atsaucoties uz ziņu aģentūras "Reuters" veikto izmeklēšanu, raksta, ka nauda šim iespaidīgajam projektam tika iegūta caur Krievijas 1,3 triljonu rubļu vērto valsts projektu "Veselība" - šajā projektā Krievija iegādājās dārgas medicīnas iekārtas no uzņēmuma, kas piederēja Putina draugiem Šmalovam un Goreļovam. Interesanti, ka medicīnas iekārtas tika iegādātas par krietni lielāku summu nekā to patiesā tirgus vērtība.

Ieraksti liecina, ka divi vīrieši aizskaitīja aptuveni 56 miljonus dolāru jeb 51,4 miljonus eiro uz Šveices bankas kontu, kas pieder Belizas kompānijai.

Pēc tam 48 miljoni dolāru jeb 44 miljoni eiro tika pārskaitīti uz kontu, kuru kontrolē "Medea Investment" - kompāniju, kuru kontrolē "Putina pils" arhitekts Sirillo.

Laikraksts "The Moscow Times" ziņoja, ka Sirillo, Šmalovs un Goreļovs apsūdzības noraidījuši.

Kremlis gan noliedz Putina saistību ar ekskluzīvo rezidenci Melnās jūras krastā, norādot, ka tā pieder turīgam uzņēmējam. Tikmēr Krievijas analītiķi kategoriski uzskata, ka tas ir Putina īpašums, jo nevienam uzņēmējam nevarot piederēt ēka, kuru, pirmkārt, apsargā Krievijas Federālais drošības dienests un, otrkārt, virs tās ir noteikta lidojumu aizliegumu zona.

"Putina pils".
"Putina pils". Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

"Apollo" iepriekš vēstīja, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pētījumu par "Putina pili" publicēja 2021. gada janvārī. Pēc tam tīmekļa izdevums "Mash" un telekanāls "Rossija 1" pārraidīja sižetus, kuros tika apgalvots, ka tā ir apartamentu viesnīca.

Pērn janvāra beigās Putinam pietuvinātais oligarhs Arkādijs Rotenbergs paziņoja, ka ir ēkas īpašnieks, kā arī nodēvēja to par viesnīcu.

Kā norādīja Navaļnija komanda, gada laikā ēku un zemesgabalu īpašnieki nav mainījušies.

Pats Putins uz jautājumiem par pili atbildējis, ka ēka nedz viņam, nedz viņa radiniekiem nekad nav piederējusi. Viņš arī atbildēja, ka Navaļnija komandas filmu nav skatījies, bet redzējis tikai videomateriālus, ko viņam sagatavojuši padotie.

Lidmašīnas, helikopteri un mašīnas

"Fortune" ziņo, ka Putina kolekcijā esot vairāk nekā 700 automašīnas, kā arī 58 lidaparāti - lidmašīnas un helikopteri. Šeit ir jāizceļ viena ārkārtīgi īpaša lidmašīna, kuru sauc "The Flying Kremlin" jeb "Lidojošais Kremlis" - tās vērtība ir 716 miljoni dolāru jeb 659 miljoni eiro.

Taču šīs lidaparāts ir īpatnējs ar to, ka tajā ir tualete, kas ir veidota no zelta. Tas gan nav pārsteidzoši Putinam, jo viņa gaume ir izslavēta.

Un, lai balansētu savu varu gan uz zemes, gan gaisā, gan ūdenī - Putina īpašumā ir arī 100 miljonus dolārus jeb 92 miljonus eiro vērta megajahta, ko projektējis kodolzemūdeņu būvētājs no Krievijas flotes.

Uzkrājumi 200 miljardu dolāru apmērā

Finansists Bils Brauders 2017. gadā minēja, ka Putinam ir uzkrājumi 200 miljardu ASV dolāru apmērā. Pēc iebrukuma Ukrainā ASV un Rietumvalstis ar sankcijām cenšas vērsties ne tikai pret Krievijas, bet arī paša Putina finansēm.

Pēc Braudera teiktā, Putins pirmo 10 varas gadu laikā zadzis, cik vien varējis.

Tāpat Brauders atzīmēja, ka Putina valdīšanas gadu laikā sazagto pārvalda pats prezidents kopā "ar draudziņiem".

Kā Putins varētu būt ticis pie bagātības?

Amerikāņu finanšu un ekonomikas žurnāls "Forbes" iepriekš pauda trīs teorijas par to, kā Putins ticis pie "lielā piķa".

Kā pirmā teorija tiek minēta, ka Putins lielu daļu savas naudas ieguva oligarha Mihaila Hodorkovska notiesāšanas dēļ. Oligarhu 2003. gadā Maskavas tiesa notiesāja par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Mihails Hodorkovskis.
Mihails Hodorkovskis. Foto: X06015/SCANPIX

"Pēc Hodorovska notiesāšanas vairāki Krievijas oligarhi gāja pie Putina un prasīja, kas viņiem jādara, lai nenonāktu turpat, kur Hodorovskis," sacīja Brauders.

Viņa atbilde bijusi 50%, nevis 50% valdībai vai prezidenta administrācijai. Tikai Vladimiram Putinam.

Otrajā teorijā tiek aprakstīts, ka Putins savu naudu ieguvis valdības ietekmes rezultātā - cilvēki, kas atrodas viņa tuvo cilvēku pulkā, prasījuši viņam palīdzību apmaiņā pret skaidru naudu. Daudzi no Putina draugiem un sabiedrotajiem gadu gaitā ir uzkrājuši milzīgas naudas summas.

Iepriekš tika minēts, ka Putina tuvo cilvēku pulka vērtība varētu būt aptuveni 24 miljardi dolāru jeb 22 miljardi eiro.

Savukārt trešā teorija paredz, ka Putinam patiesībā nemaz neesot daudz naudas, jo realitātē tas tiekot "uzpūsts", lai rastos tāds iespaids.

"Bloomberg" autors Leonīds Beršidskis 2013. gadā sacīja, ka Putinam nemaz neesot vajadzīga sava bagātība: "Viņam pie kājām ir lielākā un viena no ietekmīgākajām valstīm pasaulē. Viņš noknikšķina divus pirkstus, un lietas notiek!"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu