"Karš nodara lielu kaitējumu Baltkrievijai." Lukašenko pieprasa dalību Krievijas un Ukrainas miera sarunās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko.
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien, 7. aprīlī, pieprasīja iekļaut Minsku sarunā starp Krieviju un Ukrainu, norādot, ka "karš nodara lielu kaitējumu Baltkrievijai".

Nākot klajā ar šādu aicinājumu, Lukašenko vairākkārt lietoja vārdu "karš", lai gan Maskava iebrukumu Ukrainā dēvē par "specoperāciju", aizliedzot to dēvēt par karu vai kādā citā piemērotā vārdā. Baltkrievija atbalsta Krieviju šajā karā, ļaujot no savas teritorijas tās armijai izvērst uzbrukumu Ukrainai.

Baltkrievijas līderis sūdzējās par to, ka Minska nav iekļauta miera sarunās, kas notikušas Baltkrievijā un Turcijā.

"Mēs strādājam, pamatojoties uz to, ka šis karš norisinās pāri žogam no mūsu valsts un tas vissmagāk ietekmē situāciju mūsu valstī,"

drošības struktūru amatpersonām sacīja Lukašenko. Viņš uzsvēra, ka tādēļ nedrīkstētu tikt noslēgti nekādi līgumi aiz Baltkrievijas muguras.

"Ja jūs - galvenokārt Rietumu valstis - ievilkāt mūs, tad sarunās, protams, vajadzētu uzklausīt Baltkrievijas nostāju," paziņoja Lukašenko, kurš, līdzīgi kā Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kara izraisīšanā pilnīgi nepamatoti apsūdz Rietumus.

Krievija izmanto Baltkrieviju kā bāzi uzbrukumiem Ukrainai, un Baltkrievijā notikušas trīs sarunu kārtas.

Lukašenko sūdzējās, ka martā notikušās sarunas Stambulā esot sarīkotas Rietumu spiediena ietekmē, apgalvojot, ka Rietumi nevēlas, lai Ukrainas delegācija ierastos uz sarunām Baltkrievijā. Vienlaikus viņš sacīja, ka Minska neuzstāj uz to, lai sarunas notiku Baltkrievijas teritorijā.

"Lai viņi notur savas sarunas tur. Galvenais, lai ir rezultāts. Jo, es vēlreiz uzsveru, karš nodara lielu kaitējumu Baltkrievijai," sacīja Lukašenko.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu