"Mums ir tikai vienas mājas. Mums tās ir jāsargā." Saruna ar ukraiņu mākslinieci, kas meklē mierinājumu, zīmējot traģiskos notikumus

Foto: 0lga.art/Instagram
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ukrainietes Olgas Vilsones reiz krāsainie un dzīvespriecīgie zīmējumi ar galvenokārt dzīvniekiem tajos nu pārtapuši drūmos un ļoti spēcīgos kara ainu attēlojumos. Kā traģiskie notikumi tēvzemē ietekmējuši viņas mākslu un kā to uztver vietējie, "Apollo" stāsta Olga.

Māksliniece zīmē visu savu mūžu. Viņa atzīst, ka brīvajā laikā viņai vislabāk paticis košos un dzīvespriecīgos zīmējumos iekļaut mājdzīvniekus, tomēr, sākoties karam, tas mainījies.

"Kā jau ikviens ukrainis tagad, lai kur arī atrastos, es nejūtos droši. Man ir daudz draugu, kuri aizbēga uz ārzemēm, un lielākā daļa no viņiem joprojām jūtas nemierīgi. Ukrainā situācija nav mainījusies, un es pat nerunāju par "karstajiem reģioniem". Raķetes turpina krist, nogalinot cilvēkus, iznīcinot mājas, slimnīcas – visu. Tāpat, manuprāt, sākoties pilna mēroga karam, cilvēki arī no daudzām citām valstīm sāka justies nedroši," stāsta Olga, kura saka - sākoties karam, viņa vispār nav vairs spējusi zīmēt.

"Dzīve, kāda tā bija pirms, vairs neeksistēja.

Taču, kad bumba trāpīja dzemdību namā un nomira grūtniece, es gribēju uzzīmēt viņas dvēseli kā simbolu visām mātēm, kuras cieš no šī kara, - kā "Ukrainas Madonnu". Es ceru, ka viņas un viņas nedzimušā mazuļa dvēseles tika atbrīvotas no ciešanām un debesīs apvienojās," stāsta Olga.

Māksliniece izvēlas zīmēt savas sajūtas saistībā ar šausminošajiem notikumiem, kas katru dienu turpina notikt viņas mājās. 

"Kāds teica, ka "mākslas terapija" varētu būt laba un noderīga arī citiem - ar bildēm var atklāt savas sajūtas, kā arī tas ir vēl viens veids, kā attēlot notiekošo bez šausminošām fotogrāfijām.

Vietējiem gan, manuprāt, tas ir sāpīgāk, jo mēs ikdienā dzirdam un pat redzam šos stāstus - piemēram, nomiris kāds draugs, mīļotais cilvēks vai kāds no radiniekiem," stāsta Olga.

Arī no ārzemniekiem viņa saņem daudz atbalsta vārdu un cer, ka ar saviem darbiem atklās pasaulei ukraiņu jūtas.

"Mans galvenais vēstījums aiz šiem darbiem ir - pret karu.

Labākais un vienīgais risinājums jebkuram karam ir to nesākt. Mums ir tikai vienas mājas – tā ir mūsu planēta. Mums tā ir jāsargā.

Mēs visi esam saistīti. Mūsu enerģijas un dvēseles ir saistītas. Mūsu dvēseles sev naudu un zeltu līdzi nepaņems, tāpēc laiks un darbības ir dārgākas nekā materiālās lietas. Māksla var runāt savā valodā, un tā nav jātulko, lai saprastu. Slava Ukrainai!"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu