JRT trupā uzņemtā aktrise Čulpana Hamatova skaidro sarežģīto izvēli sadarboties ar Putinu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Čulpana Hamatova
Čulpana Hamatova Foto: Instagram

LTV raidījumā "Kultūrdeva" svētdien intervēta Krievijas aktrise Čulpana Hamatova (Чулпан Хаматова), kura Krievijas agresijas sākumā atklāti iestājās pret karu un šobrīd kā Jaunā Rīgas teātra trupas aktrise uzturas Latvijā. 

Atgādinām, ka viena no Maskavas izcilākā teātra "Sovremeņņik" vadošajām aktrisēm Čulpana Hamatova ir viena no bērnu onkoloģijas fonda "Dāvā dzīvi" dibinātājām Krievijā un savulaik saņēmusi kara noziedznieka Putina atbalstu klīnikas celtniecībai par valsts līdzekļiem, līdz ar to sadarbojoties ar pastāvošo valsts varu, piedaloties arī prezidenta pirmsvēlēšanu kampaņā.

Intervijā viņa skaidro, kāpēc izvēlējusies sadarboties ar ar varas struktūrām, kāpēc piedalījās prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas Putina reklāmas rullītī. 

"Toreiz pirms desmit gadiem es nevarēju iedomāties nedz par Krimu, nedz Donbasu, ja runājam par reklāmas rullīti," viņa saka.

"Sadarbojoties ar varu situācijā, kad vēlies efektīvi palīdzēt ārstiem, kas ārstē bērnus no vēža, tu nevari mainīt likumus, kuri kaitē pacientiem, bez sadarbības ar varu. Tev jākomunicē ar viņiem, jāuztur dialogs... mēs gribējām mainīt palīdzības sistēmu Krievijā. Mums tas izdevās. 73 tūkstoši bērnu, kam esam šo gadu laikā palīdzējuši, ir šo pārmaiņu rezultāts. Tam bija nepieciešama specializēta klīnika, kuru sāka būvēt mūsu ārsti, pateicoties Putina vizītei slimnīcā... ārsti pārliecināja Putinu, ka šo klīniku varēs uzbūvēt tikai vācieši. Taču ar šādu kāru būvniecības kumosu var labi nopelnīt." 

Aktrise intervijā ieskicē korupcijas shēmas būvniecības industrijā, kas sarežģīja situāciju. 

"Viss būvniecības tirgus sastāv no savējiem, viņiem ir savi likumi. Tā bija milzīga klīnika... Mēs satikāmies ar ārstiem, un viņi pēkšņi saka, ka no budžeta ailes vēlas izņemt profesiju onkologs hematologs - tas nozīmē, ka tos ārstus, kas izdomājuši, uzzīmējuši, radījuši šo klīniku, pierunājuši Putinu, viņus var vienkārši izmest kā tādus kaķēnus," viņa saka. "Tas notika tieši pirms vēlēšanām.

Pēc tam, kad pie manis atnāca un palūdza, vai vēlos ierakstīt priekšvēlēšanu reklāmas rullīti, man nācās veikt sarežģītu izvēli. Es sapratu, ja ,atteikšos, man nebūs iespējas vairs aizsargāt mūsu ārstus. Mēs iekļuvām unikālā slazdā. Par iespēju palīdzēt citiem mums pašiem vajadzēja samaksāt."

Pēc Krimas aneksijas 2014. gadā Hamatova arī pāris reizes ir apmeklējusi šo Ukrainas teritoriju, par ko saņēmusi pārmetumus. 

"Man prātā neienāca, ka tas ir kāds politisks solis," viņa skaidro, atzīstot "savu politisko neizglītotību".

Par aktrisi 

Hamatova dzimusi Kazaņā 1975. gadā, mācījusies pie Alekseja Borodina. Strādājusi dažādos Maskavas teātros un 1998. gadā sāka strādāt teātrī "Sovremeņņik". 2014. gadā Soču ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā bija viena no spēļu karoga nesējām. 2014. gada martā žurnāls "Ogoņok" viņu atzina par 14. ietekmīgāko sievieti Krievijā.

Hamatova nesen spēlēja vienu no galvenajām lomām (Gorbačova sievu Raisu) Alvja Hermaņa izrādē "Gorbačovs".

Jevgēņijs Mironovs un Čulpana Hamatova izrādē "Gorbačovs"
Jevgēņijs Mironovs un Čulpana Hamatova izrādē "Gorbačovs" Foto: Kuldne mask
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu