No veļas balināšanas līdz skaistumkopšanai. Praktiski olu čaumalu lietojumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Jau rīt, 17. aprīlī, klāt ir Lieldienas, kurās lielākā daļa no mums metīsies nopietnās olu kaujās. Pēc spraigām cīņām gan nevajadzētu steigties atbrīvoties no čaumalām - tās var lieti noderēt dažādiem saimniecības darbiem!

Iedarbīgs tīrīšanas līdzeklis

Olu čaumalas ir dabisks abrazīvs līdzeklis, tāpēc tās var izmantot dažādu nepadevīgu traipu tīrīšanā un pudeļu mazgāšanā. Smalki saberz un ieber tās pudelēs, pievieno nedaudz ūdens un trauku mazgājamā līdzekļa. Pudeli aiztaisi un sakrati. Pēcāk izlej saturu tualetes podā vai izmanto otrreiz - olu čaumalu abrazīvo šķīdumu var izmantot apkaltušu  cepeškrāsns pannu tīrīšanā.

Pasargā un pabaro dārza augus

Olu čaumalas satur ļoti daudz kalcija un citas minerālvielas, kas ir īpaši svarīgas augiem. Čaumalas vari izbērt ap stādiem, bet pēc tam, sairstot lietū vai laistīšanas ietekmē, tās bagātinās augus ar minerālvielām.

Asās olu čaumalu lauskas nepatiks gliemežiem, tāpēc šis līdzeklis darbosies kā divi vienā.

Pirmās mājas augiem

Ja čaumalas izmanto kā dekorācijas - uzmanīgi izpūt šķidrumu no olas, nebojājot čaumalu, tad pēc Lieldienu noslēguma glīto dekoru vari pārveidot par podiņu stādiem. Uzmanīgi nodauzi olas augšgalu un ieber apakšējā daļā augsni.

Čaumalā ieber sēklas, liec tās olu kastē, kas kalpos kā podu turētājs, un izaudzē stādus. Kad stādi ir krietni paaugušies, tos vari droši ar visu čaumalu stādīt dobē vai puķupodā - čaumalas ir biodegradabls materiāls, tāpēc pašas dabiski sadalīsies.

Mēslojums

Olu čaumalas ieber palielā burkā un pārlej ar remdenu ūdeni. Pēc pāris dienām vari to izmantot telpaugu laistīšanai. Olu čaumalās esošās minerālvielas izšķīdīs ūdenī un kalpos kā mēslojums telpaugiem.

Uztura bagātinātājs mājiniekiem

Kalcijs ir noderīgs ne tikai augiem, bet arī cilvēkiem. Kārtīgi izmazgātas čaumalas 8 minūtes karsē cepeškrāsnī 180 grādos, tad ņem ārā un atdzesē, bet pēc tam samal smalkā pulverī. Tējkaroti pulvera piejauc smūtijiem vai minerālūdenim.

Tāpat šo pulveri vari uzbērt suņu barībai - kalcijs ir ārkārtīgi svarīgs uztura bagātinātājs suņiem, un to noteikti būtu ieteicams uzņemt papildus, ja suns tiek barots ar mājās gatavotu barību.

Sunim ir ieteicama pustējkarote kalcija pulvera.

Veļas balinātājs

Ja Lieldienās vārītas baltas olas bez krāsošanas, tad to čaumalas vari izmantot veļas mazgāšanai. Ieber čaumalas tīkliņmaisā vai nelielā kokvilnas maisiņā, liec to veļasmašīnā kopā ar balto veļu un mazgā karstā ūdens režīmā. Olu čaumalas darbosies kā balinošs līdzeklis apģērbam.  

Derīgas arī skaistumkopšanā

Ieber olu čaumalas nelielā burciņā un pārlej ar ābolu etiķi tā, lai čaumalas būtu pilnībā iemērktas šķidrumā. Atstāj čaumalu uzlējumu pāris dienas neskartu un pēcāk ar vates kociņu viegli uzklāj mikstūru uz pūtītēm, izsitumiem vai niezošas ādas.

No olu čaumalām var pagatavot arī sejas masku - sablendē olu čaumalas pulverī un pēcāk sajauc pulveri ar olu baltumu līdz pastas konsistencei. Klāj to uz sejas ar pirkstiem vai speciālu otiņu, ļauj maskai nožūt 15 minūtes un noskalo to ar siltu ūdeni. Olu baltums un čaumalu pulveris balinās sejas ādu, tādējādi izlīdzinot ādas toni.

Ņem vērā - olu čaumalas mājsaimniecībā drīkst izmantot, ja tās ir krāsotas ar dabiskiem līdzekļiem, piemēram, sīpolu mizām, augiem vai augu pulveriem!

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu