FOTO un VIDEO ⟩ Paradīze Zemes virsū par līdzvērtīgām cenām kā Latvijā. Kādas ir aptuvenās izmaksas un tautiešu pieredze, dzīvojot Bali?

Foto: "Apollo" kolāža.
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krāšņa daba, multikulturāla vide, sērfošana, joga, pasakains klimats un okeāns – pāris lietas, kas raksturo Bali salu Indonēzijas arhipelāgā. Šīs salas burvība ir spējusi uzrunāt daudzus cilvēkus, kas nereti ir izlēmuši uzturēties populārajā salā ilgāk nekā plānots. Ceļojums, pārziemošana vai pārcelšanās uz Bali pēdējo gadu laikā kļuvusi aktuāla daudziem iedzīvotājiem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Viens no galvenajiem iemesliem šādam solim - dzīvošanas izmaksas Bali ir līdzvērtīgas Latvijai. "Apollo" centās noskaidrot, kāpēc iedzīvotāji vēlas ceļot uz Bali vai tur pārziemot un kādas ir aptuvenās izmaksas.

Biežākie iemesli, kāpēc izvēlas ceļot uz Bali

Indonēzijas arhipelāgā atrodas Bali sala, kas piesaista ceļotājus dažādiem mērķiem – ceļojumiem, medusmēnešiem, pārziemošanai, jogas praktizēšanai, sērfošanai un citiem. Neatkarīgi no tā, kādu mērķu vadīti ceļotāji dodas uz Bali, nereti tiek vēstīts, ka tā kļūs par īpašu vietu teju ikvienam.

Ir vairāki iemesli, kāpēc Bali ir labs ceļojumu galamērķis. Sala daudzos veidos krasi atšķiras no tūkstošiem citu Indonēzijas salu. Būtiski atzīmēt, ka Bali ir ieguvusi UNESCO Pasaules mantojuma atzinību, jo tās kultūras ainava un mantojums simbolizē attiecības starp cilvēkiem un dabu.

Foto: Nikita Shchavelev/Shutterstock.com

Tāpat līdzās okeānam un smilšainajiem krastiem Bali ir ārkārtīgi skaista daba un dažādi apskates objekti. Salas ainavu veido tempļi, virsotnes, rīsu lauki un ūdenskritumi. Nebeidzamais satriecošo pludmaļu saraksts, iespējams, ir acīmredzamākais iemesls, lai apmeklētu šo tropisko paradīzi Indonēzijas arhipelāgā.

Piedzīvojumu meklētāji un ceļotāji izvēlas šo salu kā galamērķi arī izsmalcinātās un atšķirīgās virtuves dēļ. Bali ir visai daudz dažādu kafejnīcu un restorānu ar starptautiskām ēdienkartēm – amerikāņu, meksikāņu, grieķu, ķīniešu, franču, indiešu un citām. Ir arī daudzi restorāni, kas piedāvā bioloģisku, vegānisku un pat neapstrādātu pārtiku.

Kā vēsta portāls "The Culture Trip", viens no iemesliem varētu būt arī salas draudzīgie cilvēki. Iegūt jaunus draugus Bali var vieglāk nekā jebkur citur, jo vietējie iedzīvotāji bieži vien paši ir ieinteresēti iesaistīties sarunā ar jebkuru personu, tostarp tūristiem. Nereti ceļotāji atzinuši, ka iedzīvotāju draudzīgums un patiesais siltums ir licis tūristiem justies kā mājās.

Viens no visapmeklētākajiem galamērķiem pasaulē

Pēdējo gadu laikā, saskaņā ar "MasterCard" publicēto ikgadējo indeksu, tiek secināts, ka Bali ir viena no pasaulē visvairāk apmeklētajām vietām. 2019. gadā indekss secināja, ka aptuveni 1000 Bali tūristu stimulē 409 darbavietas. Tas ierindo Bali starp visvairāk atbalstīto darba vietu skaitu uz vienu tūristu.

Tomēr, kā atzīmē dažādi mediji, tas, iespējams, ir mazāk atalgota darbaspēka rezultāts un arī fakts, ka tūristi, kas apmeklē salu, mēdz tērēt vairāk.

Saskaņā ar ziņojumu, lai atbalstītu vienu darbavietu Bali, ir nepieciešami aptuveni 2620 ASV dolāru no tūrisma ieņēmumiem. Tas rada krasu kontrastu ar Singapūru, kur vienas darba vietas nodrošināšanai ir nepieciešami 93 062 ASV dolāru no tūrisma ieņēmumiem.

Savukārt 2021. gadā tiešsaistes ceļojumu platforma "Tripadvisor" ir atzinusi Bali par populārāko galamērķi pasaulē.

Foto: travelwild/shutterstock.com

Saskaņā ar 2021. gada "Tripadvisor Traveller’s Choice Awards" balvu Bali ir pakāpusies no ceturtās vietas, apsteidzot Londonu un citus populārus galamērķus. Iegūtais tituls tiek balstīts uz ceļotāju atsauksmēm un vērtējumiem par viesnīcām, restorāniem un aktivitātēm, ko darīt populārajos galamērķos visā pasaulē vairāk nekā 12 mēnešu laikā.

Saraksta augšgalā atrodas Taizemes galvaspilsēta Bangkoka ar 22,8 miljoniem apmeklētāju no visas pasaules, kam seko Parīze (19,1 miljons), Londona (19,1, miljons) un Dubaija (15,9 miljoni).

Savukārt Āzijas Klusā okeāna reģionā trīs galvenie galamērķi ir Bangkoka, kam seko Singapūra un Kualalumpura. Bali ieņem vien 9. vietu. Pētījumā secināts, ka vidējais uzturēšanās ilgums Bali ir 8,6 dienas.

Viena no lētākajām vietām pasaulē

Dzīve uz šīs Indonēzijas salas daudziem cilvēkiem izmaksā tikpat, cik dzīvošana Bolīvijā, tikai dzīves līmenis ir krasi atšķirīgs, vēsta ziņu medijs "The NewYork Post".

2022. gadā tiek vēstīts, ka Bali sala ir viena no pasaulē lētākajām vietām, kur ceļot. Laikraksta "International Living" pārstāve Vendija Džasis vēsta: "Vairāki pāri, kurus esmu satikusi un kas dzīvo Sanurā un Kangu, saka, ka viņi dzīvo ar budžetu, kas ir mazāks par 1500 ASV dolāriem mēnesī, kas ietver gan īres maksu par divu guļamistabu apartamentu, gan visus komunālos maksājums, ēšanu ārpus mājas un dažādus pirkumus."

Šai tropu salai ir laba reputācija ar greznām naktsmītnēm un bagātīgi izsmalcinātām maltītēm, tāpēc tiek uzskatīts, ka tas ir budžetam draudzīgs galamērķis. Nepieciešamais budžeta lielums, lai dzīvotu vai dotos ceļojumā uz Bali, ir atkarīgs no katra ceļotāja vēlmēm.

Foto: My Good Images/Shutterstock.com

Taču būtiski uzsvērt, ka nakšņošana Bali parasti ir ļoti izdevīga, ja vien netiek meklēta liela greznība. Piemēram, hosteļi Bali ir lēti un diezgan labā kvalitātē. Lai nakšņotu vidēja līmeņa viesnīcā, par vienu dienu jāmaksā aptuveni septiņus līdz 10 ASV dolārus. Šajā gadījumā nereti ceļotājiem var nākties dalīt virtuvi ar citiem ceļotājiem.

Arī "Airbnb" piedāvātās naktsmītnes Bali maksā diezgan pieņemami. Lai gan dzīvošana "Airbnb" maksā vairāk nekā hosteļos, var atrast dažādas pārsteidzošas vietas par labu cenu. Piemēram, budžeta dzīvoklis vietnē "Airbnb" maksā apmēram 20-30 ASV dolārus par nakti. Privātās villas maksā, sākot no 50 ASV dolāriem par nakti.

Attiecībā uz pārvietošanās iespējām, pārsvarā tiek izmantoti motorolleri, kurus ir iespējams nomāt. Katrā Bali apgabalā ir daudz motorolleru nomu, kas piedāvā šādu iespēju par visai draudzīgām izmaksām.

Vidējā cena motorollera īrei ir aptuveni no trīs līdz pieciem ASV dolāriem dienā vai 15-20 ASV dolāri nedēļā.

Tā kā benzīna cena ir aptuveni viens ASV dolārs par litru, ir saprotams, kāpēc tas ir visizplatītākais ceļošanas veids.

Arī taksometri ir izplatīts pārvietošanās veids Bali. Cenas var atšķirties, taču, piemēram, brauciens no Bali lidostas uz Ubudu aizņem nedaudz vairāk par stundu un maksā aptuveni no 25 līdz 30 ASV dolāriem.

Kā vēsta portāls "Lonely Planet" 2022. gada martā, vidējās izmaksas ir šādas:

  • Kafija maksā aptuveni 0,28 eiro
  • Kapučīno greznā kafejnīcā maksā aptuveni 2,30 eiro
  • Sātīga nūdeļu/rīsu porcija vietējā ēstuvē maksā aptuveni 0,90 eiro
  • Tāda pati maltīte tūristu pārpildītā vietā maksā aptuveni 3,70 eiro
  • Sērfinga dēļa noma maksā aptuveni 3,20 eiro par vienu reizi
  • 90 minūšu jogas nodarbība maksā vidēji 9,20 eiro

Tomēr jāatzīmē, ka cenas un dzīvošana Bali var būtiski atšķirties atkarībā no vietas, kur izvēlas dzīvot vai pārziemot, no ikviena cilvēka vēlmes, mērķiem un budžeta. Šī iemesla dēļ "Apollo" sarunājās ar vairākiem latviešiem, lai noskaidrotu, kādu mērķu vadīti nonāca Bali un kādas ir dzīvošanas izmaksas.

"Līdz ar to, ka viss ir lētāks, es daudz vairāk atļaujos darīt"

Latvijas iedzīvotāja Marta, kura pirms vairākiem mēnešiem izlēma par labu pārziemošanai Bali, "Apollo" sarunā atklāja, ka izvēlējās Bali kā galamērķi, jo viss ir iekārtots tā, lai eiropieši justos komfortabli.

"Šeit ir dažādas skaistas kafejnīcas, veikali. Iemesls, kāpēc es šurp atbraucu, ir vēlme aizceļot prom no Latvijas. Atbraucu vairāk personisku iemeslu dēļ.

Es esmu palikusi šeit tik ilgi, jo ir patīkams komforts, ir daudz iebraucēju, dažādi draugi no pasaules valstīm.

Bali ir arī lētas izmaksas. Šeit tiek piepildītas visas manas vajadzības, piemēram, ēdināšana, skaista apkārtne, silts klimats un skaists okeāns," saka Marta.

Foto: Martas pieredze Bali

Vaicājot par to, vai Marta izvēlējās Bali kā galamērķi, jo tas pēdējo gadu laikā ieguvis milzīgu atsaucību, viņa saka: "Jā, manuprāt, tā ir. Uz Bali atbraucu, iespaidojoties no draudzenes, kura nolēma doties uz šo salu. Manuprāt, iemesls ir tāpēc, ka Bali ir populārs galamērķis, ir klimats un komforts. Šeit var mierīgi ilgstoši dzīvot, strādāt attālināti, ir labs internets. Šeit ir viss, kas man nepieciešams."

Marta saka, ka salā mīt daudz latviešu. "Ap Ziemassvētkiem un Jauno gadu šeit bija daudz latviešu. Forši ir tas, ka latvieši šeit turas kopā," viņa piebilst. Marta gan uzsver, ka dzīvo nepopulārākā pilsētā, kurā mazāk uzturas latvieši.

Runājot par cenām, latviete atklāj, ka viss ir daudz lētāks. "Tas ir atkarīgs no tā, kur dzīvo. Es esmu atradusi skaistu vietu ar skatu uz okeānu. Es maksāju aptuveni 170 eiro mēnesī par dzīvošanu. Lai arī man ir tikai sava istaba un virtuve ir koplietošanas, es šeit jūtos ļoti privāti.

Video: Martas iespaidi Bali

Dzīvošana ir tas aspekts, uz ko es ietaupu. Arī degviela un motorollera īre ir lēta. Ēšana arī ir izdevīga. Piemēram, brokastis es nereti ēdu vienā iemīļotā kafejnīcā, kurā samaksāju aptuveni 3,50 eiro. Bet tās brokastis ir smalkas. Rīgā par tādām brokastīm tik skaistā vietā noteikti samaksātu daudz vairāk," stāsta Marta.

Viņa stāsta, ka, pārziemojot Bali, viņa atļaujas tērēt vairāk naudas: "Līdz ar to, ka viss ir lētāks, es daudz vairāk atļaujos darīt.

Es vairāk ēdu ārpus mājas, vairāk pērku lietas sev. Es varu dzīvot smalkāku dzīvi nekā Latvijā. Es iztērēju aptuveni tikpat daudz, cik Latvijā."

Marta arī stāsta, ka vairāk tērē līdzekļus dažādām aktivitātēm, piemēram, jogai. Lai apmeklētu augstas kvalitātes jogas nodarbību skaistā vietā, viņa samaksā aptuveni piecus vai sešus eiro.

Ir iespēja dzīvot Bali par 700-800 eiro

Latviete Daniela "Apollo" atklāj, ka galvenais iemesls doties uz Bali bija vēlme pamainīt savu ikdienu. "Mani iedvesmoja latviete Zane Milzarāja ar video un ikdienu Bali. Sekojot līdzi viņas gaitām, es nodomāju, ka es arī varētu doties uz Bali. Pamazām aizrāvos ar dažādiem "YouTube" video par dzīvi Bali. Mani uzrunāja tas, ka šeit esot lēti," saka Daniela.

Sarunā ar "Apollo" viņa atklāj, ka galvenās nianses, kas viņu piesaistīja, ir internets, multikulturāla vide, klimats un okeāns.

Attiecībā uz izmaksām Daniela saka, ka tik lēti nemaz nav. "Šobrīd, kad robežas ir atvērtas, viss kļuvis daudz dārgāks. Manuprāt, tas ir iemesls, kāpēc daudzi, iespējams, apdomā, vai izvēlēties šo salu kā galamērķi. Arī dažādas aktivitātes un apskates objektu apmeklēšana kļuvusi dārgāka," viņa vēsta.

Foto: Danielas pieredze Bali

Vaicājot, vai galvenais faktors, kāpēc ir dažādi uzskati par izmaksām Bali, ir saistīts ar vietu, kurā dzīvo, Daniela tam piekrīt. Viņa dzīvo Čangu, kas ir visai populārs Bali galamērķis.

"Ja dzīvo Bali ziemeļos, tad tur ir pavisam cita aina. Ir iespēja šeit dzīvot par 700-800 eiro, bet, cik komfortabli jutīsies, es nezinu. Es, piemēram, nevarētu trīs reizes dienā ēst tradicionālo ēdienu. Tas ir atkarīgs no cilvēka un viņa iespējām," viņa piebilst.

Runājot par dzīvošanas izmaksām, Daniela stāsta: "Mēs ar draugu dzīvojam vienkāršā istabiņā, taču ir kopīgs baseins un virtuve. Par šo vienu istabu mēs maksājam aptuveni 400-500 eiro mēnesī. Lielu daļu izmaksu sastāda tas, kā izvēlamies ēst. Mēs mājās ēdam ļoti reti, jo pārsvarā brokastis, pusdienas un vakariņas ēdam ārpus mājas.

Protams, var apmeklēt vietējo kafejnīcu, kurā jau ir gatavi ēdieni, kurus var izvēlēties. Tādā gadījumā sanāks iztērēt apmēram 2,50 eiro par vienu reizi. Savukārt, ja vēlas iet uz kafejnīcām, tad ir dārgāk. Mēs dienā iztērējam aptuveni 30 eiro ēdienam, tāpēc mēnesī aptuveni 900 eiro sanāk iztērēt." Viņa uzsver, ka tas ir atkarīgs no tā, kāds ir ikviena indivīda vēlmes un budžets.

Video: Ūdenskritums Bali

Viņa uzsver, ka ne viss ir tik lēts. Piemēram, ja vēlas doties uz kādu pludmales bāru Uluvatu reģionā, tad nepieciešams samaksāt aptuveni 80 eiro diviem cilvēkiem par ieeju. "Lai arī tu samaksā 80 eiro un vari pasūtīt jebko, tas, manuprāt, ir ļoti daudz," viņa uzsver.

Kopumā Daniela secina, ka trīs mēnešu laikā kopā ar draugu, visticamāk, iztērējusi aptuveni 6000 - 7000 eiro.

"Par to pašu naudiņu var dzīvot labāk"

Latvietis Hardijs Janovskis kopā ar draudzeni Līgu Tiesnesi šobrīd uzturas Bali, daloties ar savu pieredzi, piedzīvoto un dažādiem interesantiem faktiem par salu. Sarunā ar "Apollo" Hardijs atklāj, ka jau sen vēlējušies aptuveni gadu padzīvot Āzijā, taču lēma par labu Bali, jo bija pieejams vairāk informācijas par salu, kā arī zināmi cilvēki, kas varēja sniegt padomus.

"Pirmkārt, Bali ir salīdzinoši lētāka dzīvošana. Otrkārt, šeit viss ir rietumnieciskāks," viņš stāsta. Arī Hardijs atzīst, ka Bali popularitāte un vēlme doties turp ir fenomens.​

​Foto: Hardija un Līgas piedzīvojumi Bali

Par krāšņo salu viņš stāsta: "Visdrīzāk tas ir tāpēc, ka ir attīstīti sociālie tīkli. Piemēram, "Instagram" tiek publicētas skaistas fotogrāfijas, tāpēc cilvēki ceļo ar domu, ka šeit tā būs. Bet patiesībā šeit nav tikai tā.

Šeit ir gan skaistās vietas, gan arī nabadzība."

Hardijs atzīst, ka, kopš ieradās Bali, dzīve ir krasi mainījusies. "Latvijā mēs vairāk strādājām, taču šeit vairāk ceļojam, baudām dzīvi, visu laiku ir silts - viss ir savādāks. Sākumā bija grūtāk pierast, bet, kad iedzīvojāmies, tad ir kā pasaku paradīze," stāsta latvietis.

Vaicājot par to, vai izmaksas Bali ir līdzvērtīgas izmaksām Latvijā, Janovskis atzīst, ka ir mazliet lētāk vai arī vienlīdzīgās cenās. "Par to pašu naudiņu var dzīvot labāk. Piemēram, transporta izmaksas ir lētākas. Mēs maksājam aptuveni 40 eiro par rollera īri, savukārt degvielas izmaksas ir aptuveni viens eiro uz 100 kilometriem. Atkrīt visas apdrošināšanas, remonta izmaksas.

Ja Latvijā īre par mazu, vienkāršu dzīvokli ir aptuveni 300 eiro mēnesī un komunālie maksājumi papildus aptuveni 150 eiro ziemas periodā, tad šeit par 250-300 eiro var noīrēt apartamentus pie baseina.

Arī ārpus mājas ēst ir daudz izdevīgāk. Protams, kafejnīcu ēdienkartes ir dažādās cenās, bet vienkāršās kafejnīcās var paēst par aptuveni 2 -2,50 eiro," stāsta Hardijs.

Ceļotājs min, ka sākotnēji budžets mēnesim diviem cilvēkiem bija aptuveni 1000 eiro, visus tēriņus iekļaujot. "Mēs tērējam vairāk, jo viena situācija ir tad, ja ir rutīna - aizej uz darbu, uztaisi vakariņas, dodies uz treniņu. Tā ir tava dzīve un nekur lielākoties netērē naudu. Bet, kad dzīvo šeit, visu laiku ceļo, dodies apskatīt dabu, ūdenskritumus, delfīnus."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu