PTAC aicina Lieldienās pievērst uzmanību šūpoļu drošumam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki šūpojas "Jautrajās Lieldienu šūpolēs" pie Brīvības pieminekļa.
Cilvēki šūpojas "Jautrajās Lieldienu šūpolēs" pie Brīvības pieminekļa. Foto: Zane Bitere/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina Lieldienās pievērst uzmanību šūpoļu drošumam, norāda PTAC.

Centra pārstāvji atzīmē, ka ir jāņem vērā, ka šūpoles ir paaugstināta riska objekts, jo tām ir masīvs koka sēdeklis, kas neatbilst noteiktām trieciena vājināšanas prasībām, bieži vien nekustīgas piekares, tāpat liels krišanas augstums. Tas nozīmē, ka nejauša atrašanās to tuvumā un trieciena gūšana var radīt būtiskas, pat letālas traumas, it sevišķi bērniem.

Tādēļ PTAC Lieldienu tradīcijas ievērošanai aicina izvēlēties drošas šūpoles privātajos vai publiskajos spēļlaukumos, kurām kā piekares ir izmantotas, piemēram, ķēdes vai virves un kurām ir gumijas vai polimērmateriāla sēdeklis.

Tāpat jāievēro, lai šūpoles būtu pietiekamā attālumā no citām iekārtām vai objektiem un šūpošanās zona ir brīva no jebkādiem šķēršļiem, lai bērni nejauši neieskrietu vai neiebrauktu ar velosipēdu tiešā šūpoļu trieciena trāpījuma zonā un negūtu traumas. Svarīgi, lai šūpolēm būtu nodrošināts arī pietiekami amortizējošs pārklājums, lai zem tām nebūtu cieta zeme, betona plāksnes, asfalts vai cits ciets materiāls. Šūpolēm jābūt novietotām drošā attālumā no ūdens tilpēm, betona apmalēm, piknika zonām, lai novērstu jebkādu iespējamo traumatismu.

PTAC arī aicina īpašu uzmanību pievērst bērnu pieskatīšanai šūpoļu tuvumā, ņemot vērā, ka, atrodoties spēļu laukumos vai izklaides vietās, bērni no vienas aktivitātes strauji metas citā un acumirklī var ieskriet šūpošanās zonā, tāpēc ir svarīgi, ka vecāki un citi pieaugušie rūpīgi pieskata bērnus un neļauj šūpošanās laikā tuvoties šūpolēm, jo šādā veidā var gūt smagas traumas, īpaši, ja tās ir dzelzs vai smagas koka šūpoles. Būtiski ir arī uzmanīt, lai bērni nešūpojas pārāk augstu, un mācīt bērniem, ka no šūpolēm nedrīkst lekt ārā, kā arī šūpojoties nedrīkst atlaist rokas.

PTAC ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību. Galvenais dokuments, uz kura pamata darbojas centrs, ir Patērētāju tiesību aizsardzības likums. Centra darbību reglamentē Patērētāju tiesību aizsardzības centra nolikums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu