VIDEO ⟩ Vai Ventspilī top "Latvijas maisījums", lai slēptu Krievijas naftas produktu izcelsmi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: OlegRi/Shutterstock.com

Šonedēļ Latvijas kā stingras Ukrainas atbalstītājas tēlu sabojāja ārvalstu presē izskanējušās ziņas par noslēpumainu Ventspilī tapušu "Latvijas maisījumu", ko degvielas tirgotāji izmanto, lai noslēptu Krievijas naftas produktu izcelsmi, vēsta raidījums "Nekā Personīga". 

Krievija šonedēļ piedzīvoja tehnisku defoltu. Vairāk nekā pusmiljardu eiro starptautiskiem aizdevējiem tā mēģināja maksāt rubļos pēc Maskavas mākslīgi uzturētā kursa. Reālajā tirgū rubļa vērtība ir daudz zemāka.

Taču Krievijai joprojām pastāv iespēja, kā defoltu novērst - maksājot ar eiro un dolāriem, ko saņem no Rietumvalstīm par gāzi un naftu. Šie Eiropas miljardi Vladimiram Putinam ļauj turpināt karu.

Par sankciju noteikšanu Krievijas naftai Eiropa vēl strīdas. Tikmēr vairāki starptautiski uzņēmumi paziņoja, ka brīvprātīgi atsakās no Krievijas naftas produktu pirkšanas.

Tas radīja cerības, ka bizness pats aizies no karojošās valsts. Uz šī fona vētru izraisīja medija "Bloomberg" viedokļraksts par to, kā degvielas tirgotāji, un konkrēti "Shell", savu solījumu neizmantot Krievijas naftu apiet, izmantojot "Latvijas kokteili".

Rakstā minēts fakts, ka "Shell" savos līgumos ar tirgotājiem iekļāvis jaunu punktu. Kompānija vairs nepieņem Krievijas produktus, ar Krievijas produktu saprotot jebko, kur ir vairāk par pusi šajā valstī ražota satura.

Tālāk autors stāsta, ka tā sauktais "Latvijas maisījums" top Ventspilī, arī Nīderlandē un uz kuģiem atklātā jūrā. Ar apzīmējumu "Latvijas maisījums" iesaukts jebkāds kokteilis, kurā ir Krievijas naftas produkti.

Taču jau nākamajā dienā politiķu izteikumi bija vēsāki. Aizkulisēs izskanēja, ka "Bloomberg" publicējis nepatiesu informāciju. Satiksmes ministrs apgalvo, ka naftas produktu jaukšana notikusi vienmēr, un tajā nav nekā nelikumīga.

"Cik man ir zināms, visas lielās starptautiskās kompānijas veic naftas jaukšanu, un līdz šim tas arī nav, manuprāt, slēpts.

Mērķis ir samazināt kopējo Krievijas naftas apjomu Eiropas Savienībā, un pēc statistikas rādītājiem mēs redzam, ka naftas apjoms arī samazinās," sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaitis. 

Kopš kara sākuma Ventspils ostā ienākošo tankkuģu skaits nav samazinājies. Gluži otrādi - martā to bija pat nedaudz vairāk nekā februārī.

Martā ostā kravu ieveda 25 tankkuģi. Valsts ieņēmumu dienesta statistika par degvielas reeksportu rāda, ka tas pat dubultojies, pārsniedzot 200 miljonu eiro vērtību.

Zem Māršalu salu karoga kuģojošais tankkuģis "Jūrkalne" ir "Latvijas kuģniecības" flotē. Tas Ventspils ostā ieradies no Krievijas ostas. Arī kuģi "Usma", "Tārgale", "Ainaži" pēdējā mēneša laikā tur pabijuši, daži pat vairākkārt. Krievu kuģu ienākšana Eiropas ostās ir ierobežota, bet Latvijas kuģiem ierobežojumu nav.

Nozares pārstāvji stāsta, ka bieži tieši uz kuģiem notiek degvielas sajaukšana. To dara nevis politisku iemeslu dēļ, lai kaut ko slēptu, bet lai uzlabotu produkta kvalitāti vai padarītu to lētāku.

Ventspils ostā atrodas trīs naftas produktu termināļi. Piestātnei tuvākais ir Ventbunkers. Tas darbību ir apturējis, jo līdz šim strādāja ar Baltkrievijas naftu. To pagājušā gada vasarā aizliedza ievest Eiropas Savienībā.

Otrs termināls ir "Ventall". Uzņēmums apgalvo, ka terminālī dīzeļdegviela nav bijusi jau kopš 2015. gada. Lielākais ir "Ventspils Nafta Termināls". Tā īpašnieks ir pasaulē pazīstams naftas produktu tirgotājs "Vitol".

Šim Nīderlandē bāzētajam uzņēmumam pieder arī "Latvijas kuģniecība". "Ventspils Nafta Termināla" vadība uz vairākiem interviju lūgumiem neatsaucās. Uzņēmums nenoliedz degvielas jaukšanu, bet norāda to, ka ažiotāžu izraisījušajā publikācijā nav minēts "Ventspils Nafta Termināla" vārds.

Nozarē strādājošie par naftas produktu jaukšanas aizkulisēm kameras priekšā nevēlās runāt, jo tēma kļuvusi pārāk jūtīga. Viņi uzskata, ka "Shell" nežēlastība kritis tādēļ, ka publiski paziņojis par atteikšanos no Krievijas naftas.

Taču to nevar izdarīt uzreiz, tādēļ attiecībā uz dīzeļdegvielu tas pieļauj daļēju Krievijas izcelsmes produktu. "Shell" pārstāvji "Nekā personīga" informē, ka kopš marta sākuma nav pirkuši krievu produktus ar mērķi tos jaukt ne Latvijā, ne jebkur citur.

Atšķirībā no "Shell", daudzi citi uzņēmumi prasības krievu produktu īpatsvara samazināšanai degvielā neizvirza, un turpina pirkt no Krievijas ievesto, arī Ventspilī glabāto degvielu.

Naftas produktu tranzīts galvenais Ventspils ostas ienākumu avots. Tas gadiem ilgi samazinājies, bet līdz ar gaidāmajām sankcijām pret Krievijas naftu, apstāsies pavisam. Osta cer, ka to zaudēto aizstāt varētu palīdzēt sašķidrinātās gāzes terminālis Ventspilī.

Video: Raidījuma "Nekā personīga" sižets 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu