Ukrainai vai Ukrainas iedzīvotāju atbalstam ziedojuši 45% Latvijas iedzīvotāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apvienoto Nāciju Organizācijas Latvijas Jauniešu delegātu programmas rīkotā akcija iepretī Ukrainas vēstniecībai ar mērķi paust solidaritāti Ukrainas sievietēm Starptautiskajā sieviešu dienā.
Apvienoto Nāciju Organizācijas Latvijas Jauniešu delegātu programmas rīkotā akcija iepretī Ukrainas vēstniecībai ar mērķi paust solidaritāti Ukrainas sievietēm Starptautiskajā sieviešu dienā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 45% Latvijas iedzīvotāju ir ziedojuši Ukrainai vai Ukrainas bēgļu atbalstam, liecina SKDS aptauja, kas tapusi pēc Sabiedrības integrācijas fonda pasūtījuma (SIF).

Kā aģentūru LETA informēja SIF pārstāve Zane Jēkabsone, 33% aptaujāto ziedojuši naudu, 18% - mantas, drēbes, ēdienu un citas materiālās vērtības. Taču, kā norāda eksperti, ziedojumu apjomi Ukrainai sāk samazināties.

Ukrainai vai Ukrainas bēgļu atbalstam biežāk ir ziedojuši gados jaunāki respondenti, respondenti ar augstāku izglītības un ienākumu līmeni, tie respondenti, kuri 2021. gadā ir ziedojuši labdarībai naudu vai mantas, kā arī tie respondenti, kuri neatbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Lielākā daļa respondentu jeb 60% 2021.gadā ir ziedojuši labdarībai naudu vai mantas. Tomēr nedaudz vairāk nekā trešdaļa respondentu jeb 36% to nav darījuši. Aktīvākie ziedotāji pērn ir bijuši Kurzemes reģionā (69%), kam seko Vidzemes (65%), Zemgales plānošanas reģions (61%), Rīgas plānošanas reģions (57%) un Latgales (46%) plānošanas reģions.

Jēkabsone norāda, ka viena no redzamākajām atbalsta sniegšanā patlaban ir biedrība "Tavi draugi", kas ir pateicīga visiem ziedotājiem un brīvprātīgajiem par sava laika un resursu sniegšanu atbalstam Ukrainas tautai. Līdz šim saņemti dāsni ziedojumi preču veidā - drēbes, pārtika, higiēnas preces un medicīniskās preces. Nepilnu divu mēnešu laikā sagādāta humānā palīdzība Ukrainai 3500 kubikmetru apjomā, biedrībai pa šo laiku ir pievienojušies ap 1600 brīvprātīgo - gan autovadītāji ar savu transportu, gan brīvprātīgie darbam noliktavā Rīgā.

Biedrības "Tavi Draugi" pārstāvis Artūrs Kristlībs uzsver, ka, lai arī karš ir sācies nesen, saprotamu iemeslu dēļ ziedošanas apjomi un pārvadāto kravu apjoms ir krities, cilvēki nogurst, izsīkst to finanses. Biedrībai "Tavi Draugi" patlaban akūti pietrūkst it visas preču grupas, kas būtu jāsūta uz Ukrainu - konservi, gatavais ēdiens, higiēnas preces, bērnu pārtika, autiņbiksītes un medicīnas preces.

Tāpat pietrūkst finanšu līdzekļi, lai veiktu iepirkumus mērķziedojumiem - medikamenti un medicīniskās preces slimnīcām, taktiskās medicīnas komplektiem armijai. Kristlībs norāda, ka karš nebeigsies tik ātri, humānā krīze būs ilgi vēl pēc kara beigām.

"Mēs aicinām neļauties apātijai un atbalstīt, neļaut agresoram uzvarēt. Jūs to darāt ne tikai Ukrainas tautas labā, bet arī mūsu, brīvas Latvijas un mūsu bērnu nākotnes vārdā," pauž biedrības "Tavi draugi" pārstāvis.

Aptauju veica pētījumu centrs SKDS laika periodā no 17.marta līdz 21.martam. Aptaujā piedalījās Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu