Latvija varētu ieguldīt 30-40 miljonus eiro LNG termināļa attīstībai Igaunijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: photoDiod/Shutterstock.com

Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone paziņojusi, ka Igaunijas ziemeļos plānotā Paldisku sašķidrinātās gāzes (LNG) termināļa būvniecībai plānots dibināt starpvalstu uzņēmumu, un sagaidāms, ka Latvijas ieguldījums šīs kompānijas pamatkapitālā varētu būt no 30 līdz 40 miljoniem eiro, vēsta Latvijas Radio raidījums "Krustpunktā".

Indriksone sacīja, ka Igaunijas un Somijas sadarbības partneru piedāvājums Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa attīstībai paredz, ka Igaunijas, Latvijas un Somijas gāzes pārvades sistēmu operatori dibina kopīgu uzņēmumu, kas faktiski veiktu kuģa nomas funkcijas un pakalpojuma nodrošināšanu pie termināļa.

"Kopīgi tiek dibināta kapitālsabiedrība, kurā ir jāiegulda pamatkapitālā finansējums, kas ir kā bāzes finansējums šī pakalpojuma uzsākšanai un nodrošināšanai.

Tiek plānots, ka šis terminālis tiešām būs noslogots maksimāli, un pie tās noslodzes, kāda ir plānota – ne 100%, bet mazāk, visi tie izdevumi, kas tiks ieguldīti, tiks atpelnīti un atgūti," teica EM parlamentārā sekretāre.

Indriksone norādīja, ka lēmumi par konkrētiem cipariem un finansējuma apmēru sekos pēc tam, kad būs parakstīts memorands par Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa darbības pamatprincipiem.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība 19. aprīlī pieņēma konceptuālu lēmumu par atteikšanos no Krievijas dabasgāzes, sākot ar nākamo gadu. Tāpat valdība konceptuāli vienojusies par LNG termināļa izbūvi Latvijā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pēc valdības sēdes otrdien pauda, ka ticamākais variants, kad tas varētu tikt uzbūvēts, ir 2023. gada beigas vai 2024. gada sākums. EM uzticēts līdz 31. maijam valdībā prezentēt izvērtējumu par termināla atrašanās vietu, potenciālajiem ieguvumiem, izmaksām.

Tikmēr Paldisku LNG terminālis pie Tallinas ostas potenciāli varētu būt gatavs jau šī gada beigās. Projektu kopīgi paredz īstenot Igaunija, Latvija un Somija, tādējādi veicinot enerģētisko neatkarību un padarot iespējamu procesu atteikties no Krievijas dabasgāzes piegādēm.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu