VIDEO ⟩ "Vienā dienā pieņemt lēmumu un tad prasīt atpakaļ?" VID daļai iedzīvotāju pieprasa atmaksāt pārskaitītos līdzekļus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Naudas maks ar santīmu monētām.
Naudas maks ar santīmu monētām. Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairums Latvijas iedzīvotāju, kuri marta sākumā iesnieguši 2021. gada ienākumu deklarāciju, pēkšņi no Valsts ieņēmumu dienesta saņēmuši paziņojumu, ka nāksies valsts budžetā ieskaitīt daļu no saņemtajiem līdzekļiem, vēsta raidījums "Bez tabu". 

Raidījuma skatītāja Marta (vārds mainīts) ir viena no tiem Latvijas iedzīvotājiem, kura jau 1. martā iesniedza gada ienākumu deklarāciju. Liels bija viņas pārsteigums, ka jau pēc divām dienām viņas kontā tika ieskaitīti tā saucamie pārmaksātie nodokļi.

"Iesniedzu deklarāciju 1. martā uzreiz pēc pusnakts. Nenāca miegs. Naudu ieskaitīja jau 3. martā. Pagāja viena diena, biju patīkami šokēta. Tad pienāca ziņa, kā šeit ir rakstīts, par nepamatoti atmaksātu iedzīvotāju ienākumu nodokļa iemaksu valsts budžetā.

Tur tiek aprakstīts, ka 2. martā, atkārtoti izvērtējot lēmumu, konstatēts, ka ir nepareizi veikts aprēķins. Zvanīju arī viņiem. Pateicu, ka šobrīd negrasos neko atmaksāt. Uzskatu, ka tā ir viņu kļūda. Tas tā nekorekti. Viņiem ir trīs mēnešu laiks, lai izskatītu. Vienā dienā pieņemt lēmumu un tad prasīt atpakaļ? Tas nav korekti," stāsta sieviete. 

Ieņēmumu dienestā gan nenosauc precīzu iedzīvotāju skaitu, kuriem pieprasīts atmaksāt daļu no saņemtās naudas. Summas ir dažādas, bet nepārsniedzot 90 eiro.

Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvis Andrejs Vaivars par šo situāciju stāsta: "Tā ir psiholoģiska neērtība, bet tie nav zaudējumi iedzīvotājiem. Viņiem nav pēkšņi kaut kas no sevis jāmaksā, jāatrauj no sevis nauda. Saprotot cilvēku vēlmi saņemt naudu ātrāk, pirmā naudas porcija tika pārskaitīta jau 2. martā. Pēc tam tika konstatēts, ka pieļauta kļūda aprēķina koeficientā ar otro vai trešo ciparu aiz komata. Daļai cilvēku, kuri saņēma naudu, Valsts ieņēmumu dienests bija izmaksājis par daudz."

Video: Raidījuma "Bez tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu