"Nekas tāds nav piedzīvots pat Otrā pasaules kara laikā." Holokaustu pārdzīvojusī 91 gadu vecā Vanda mirusi Mariupoles aplenkumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Mariupoles aplenkuma laikā ir gājusi bojā kāda sirmgalve, kas pārdzīvojusi holokaustu, ziņu portālam "Chabad" pavēstīja viņas meita. Vanda Semjonovna Objedkova, kurai bija 91 gads, nomira pagrabā, kur bija patvērusies no okupantu zvērībām, ziņo raidsabiedrība BBC.

Pirms vairāk nekā 80 gadiem Mariupoles nacistu okupācijas laikā viņa arī slēpās pagrabā. 

Šoreiz viņa bija patvērusies no Krievijas bruņotajiem spēkiem, kas bombardēja pilsētu un pārtrauca pirmās nepieciešamības preču piegādi.

"Mamma nebija pelnījusi šādu nāvi," viņas meita Larisa sacīja portālam.

"Nebija ne ūdens, ne elektrības, ne siltuma - un bija nepanesams aukstums," sacīja Larisa, kura kopā ar māti slēpās pagrabā. "Mēs nevarējām viņai palīdzēt. Mēs dzīvojām kā dzīvnieki."

Jebkurš brīdis, kas pavadīts ārpus pagraba, bija riskants, jo pie tuvākajiem ūdens avotiem bija izvietoti divi snaiperi un no debesīm nemitīgi krita Krievijas karaspēka bumbas.

"Katru reizi, kad nokrita bumba, visa ēka satricinājās. Mana māte turpināja stāstīt, ka nekas tāds nav piedzīvots pat Otrā pasaules kara laikā."

Vanda dzimusi 1930. gadā, un viņai bija tikai 10 gadi, kad 1941. gada oktobrī ostas pilsētā ieradās okupanti.

Kareivji uz grāvi aizveda tūkstošiem iedzīvotāju, tostarp Vandas māti, kur viņa un citi nevainīgi civiliedzīvotāji tika nošauti un apglabāti masu kapā.

Mazā meitene Vanda izglābās, paslēpusies pagrabā, kad viņas mājās ieradās vācu virsnieki, lai aizvestu viņas māti.

Atlikušos nacistu okupācijas gadus Mariupolē viņa pārdzīvoja, atrodoties slimnīcā. Viņas tēvs, kurš nebija ebrejs, bija panācis, ka meitu tur ievieto.

Objedkovas kundze ir otrā ukraiņu holokaustu pārdzīvojusī sieviete, kura mirusi Ukrainā kopš Krievijas iebrukuma sākuma.

Martā kāds 96 gadus vecs koncentrācijas nometnē izdzīvojušais gāja bojā, kad Krievijas spēki apšaudīja daudzdzīvokļu māju, kurā viņš dzīvoja, ziņoja viņa radinieki.

"Vanda Semjonovna piedzīvoja neiedomājamas šausmas," sacīja Mariupoles rabīns Mendels Koens.

"Viņa bija laipna, dzīvespriecīga sieviete, īpašs cilvēks, kas uz visiem laikiem paliks mūsu sirdīs."

Larisa un viņas izdzīvojušie ģimenes locekļi pašlaik atrodas drošā vietā.

Mariupoles mērs apgalvo, ka 100 000 cilvēku joprojām ir iesprostoti austrumu ostas pilsētā, kuru kopš iebrukuma sākuma intensīvi bombardē Krievija. BBC nav izdevies neatkarīgi pārbaudīt šo skaitli.

Maskavai šī pilsēta ir svarīgs stratēģisks mērķis, un tās ieņemšana atbrīvotu tūkstošiem Krievijas karavīru dalībai ofensīvās citviet un ļautu Krievijas spēkiem anektētajā Krimā tieši sazināties ar separātistu spēkiem austrumos.

Neraugoties uz vairākkārtējiem Krievijas ultimātiem, Ukrainas aizstāvji ir palikuši milzīgajā Mariupoles tēraudrūpniecības kompleksā "Azovstal". Viņi ir solījuši cīnīties līdz galam.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu