Krievijas uzņēmējs kritizē slaktiņu Ukrainā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas uzņēmējs ir nosodījis veikto slaktiņu Ukrainā un aicinājis izbeigt "trako karu". Oļegs Tiņkovs sociālajā tīklā "Instagram" ar necenzētiem vārdiem pārpildītā ierakstā pavēstīja, ka viņš neredz "nekādu labumu" no šī konflikta, ziņo raidsabiedrība BBC.

Tiņkovs ir viens no pazīstamākajiem Krievijas uzņēmējiem, kurš ir dibinājis globālo tiešsaistes banku "Tinkoff Bank" un kuram pieder riteņbraukšanas komanda "Tinkoff-Saxo".

Viņš ir arī viens no pazīstamākajiem krieviem, kas publiski nosoda kara noziedznieka Vladimira Putina rīcību.

Divi no valsts ievērojamākajiem oligarhiem Mihails Fridmans un Oļegs Deripaska ir pauduši atsevišķus aicinājumus uz mieru, bet atturējās no tiešas kritikas.

Fridmana kungs, miljardieris baņķieris, ir paziņojis, ka jebkādas personiskas piezīmes varētu apdraudēt ne tikai viņu pašu, bet arī darbiniekus un kolēģus.

Tomēr uzņēmējs Boriss Mints, kurš 90. gados strādāja Krievijas valdībā, bet četras dienas pēc Putina stāšanās amatā tika atbrīvots no amata, pievienojās Tiņkovam, izsakot tiešu kritiku prezidentam.

Pret Minta kungu, kurš dzīvo Apvienotajā Karalistē, Kremlis ir ierosinājis tiesvedību. Viņš BBC sacīja, ka "ikviena pareizi domājoša cilvēka pienākums ir skaļi iestāties pret šo šausminošo karu un Vladimira Putina pieaugošo autoritārismu".

"Mums visiem jādara viss, ko varam, lai atbalstītu ukraiņus, kas cieš no šī nežēlīgā uzbrukuma gan Ukrainā, gan bēgļu statusā aiz tās robežām," viņš piebilda.

Apvienotās Karalistes valdība ir noteikusi sankcijas Tiņkova kungam un daudziem citiem krieviem, kas ir cieši saistīti ar Kremli. Minta kungam sankcijas nav piemērotas.

Tiņkova kungs iepriekš ir noliedzis, ka viņam būtu ciešas attiecības ar prezidentu Putinu vai Kremli.

Savā "Instagram" ierakstā Tiņkova kungs sacīja, ka 90% krievu ir pret karu Ukrainā, un piebilda, ka "debili jebkurā valstī ir 10%".

"Es neredzu nevienu labumu no šī neprātīgā kara! Bojā iet nevainīgi cilvēki un karavīri," piebilda Tiņkova kungs.

"Ģenerāļi, pamodušies ar paģirām, saprata, ka viņiem ir sūdīga armija.

"Un kā gan armija var būt laba, ja viss pārējais valstī ir sūdains un ieslīdzis nepotismā, liekulībā un kalpībā?" - viņš rakstīja.

Pirms Krievija februāra beigās iebruka Ukrainā, Oļega Tiņkova bagātība bija vairāk nekā 4,4 miljardi ASV dolāru (3,4 miljardi eiro).

Taču kopš tā laika viņš ir zaudējis miljardiera statusu, jo viņa bankas akciju cena ir strauji samazinājusies, pagājušajā mēnesī ziņoja žurnāls "Forbes".

Pārslēdzoties uz angļu valodu, Tiņkovs rakstīja: "Dārgie "kolektīvie Rietumi", lūdzu, dodiet Putina kungam skaidru izeju, lai glābtu savu reputāciju un apturētu šo slaktiņu. Lūdzu, esiet racionālāki un cilvēcīgāki."

"Tinkoff Bank" savā paziņojumā norādīja, ka nekomentēs tās dibinātāja, kurš 2020. gadā atkāpās no priekšsēdētāja amata, "privāto viedokli", sakot, ka viņš vairs nepieņem lēmumus par 2006. gadā dibināto zīmolu.

Tinkovam, kurš pašlaik neatrodas Krievijā, pieder aptuveni 35% Kiprā bāzētās "TCS Group Holding", kuras stabilie uzņēmumi ar "Tinkoff" zīmolu aptver dažādas nozares - no banku un apdrošināšanas līdz mobilajiem pakalpojumiem.

Viņš tiek dēvēts par "sērijveida uzņēmēju", kurš karjeras laikā no velosipēdu sacīkstēm ir pārgājis uz elektronikas importu, saldētu pārtikas produktu tirdzniecību, alus brūvēšanu, kredītkaršu izdošanu un pēc tam atkal atgriezies pie velosipēdu sacīkstēm kā "Tinkoff-Saxo" riteņbraukšanas komandas īpašnieks.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu