Makrons: Lepēna ir atkarīga no Krievijas un Putina

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas prezidents Emanuels Makrons debatēs pirms prezidenta vēlēšanu otrās kārtas apsūdzējis Marinu Lepēnu, ka viņu sponsorējot Kremlis, ziņo izdevums "Politico".

"Jūs esat atkarīga no Krievijas un no Putina kunga," divas ar pusi stundas garajās debatēs paziņoja Makrons. Viņš norādīja uz aizdevumu, ko Lepēnas partijai Nacionālā apvienība (bijusī Nacionālā fronte) izsniegusi Čehijas-Krievijas banka, kas "pietuvināta Krievijas valdībai".

"Kad jūs vēršaties pie Krievijas, jūs runājat nevis ar ārvalstu līderi, bet gan ar savu baņķieri," sacīja Makrons. Viņš arī iepriekš pārmetis Lepēnai atkarību no Kremļa, taču pirmoreiz to darījis tik tiešā veidā.

Lepēna nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā un centusies distancēties no saviem iepriekšējiem izteikumiem, kuros paudusi Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam labvēlīgu nostāju. Lepēna debatēs apliecināja Ukrainai "absolūtu solidaritāti un līdzjūtību", bet Krievijas agresiju raksturoja kā "nepieņemamu".

Makrons apsūdzēja ka Lepēna pārmetusi kažoku, reaģējot uz jaunāko Krievijas iebrukumu Ukrainā. Viņš pauda pārliecību, ka Lepēnas atteikšanās 2014. gadā nosodīt Krimas aneksiju esot palīdzējusi 2015. gadā saņemt aizdevumu.

"Kad jāpieņem svarīgi un drosmīgi lēmumi, tad nekur neredz ne jūs, ne jūsu [partijas] līderus," teica Makrons. "Jūs nevarat aizstāvēt Francijas intereses, jo jūsu intereses ir saistītas ar Krieviju." Makrons norādīja arī uz Nacionālās  apvienības atteikšanos Eiropas Parlamentā atbalstīt sankciju paketi pret Krieviju.

Lepēna atbildēja, ka esot "absolūti un pilnīgi brīva sieviete" un ka ārvalstu aizdevumu viņai nācies lūgt tāpēc, ka Francijas bankas tādu atteikušās sniegt. Lepēna pārmeta Makronam mēģinājumus pielabināties Putinam un ielūgumu ierasties vizītē Francijā. "Es uzaicināju ārvalstu līderi, nevis savu baņķieri," atbildēja Makrons.

Francijas prezidenta kandidātu debatēs tika apspriests plašs tēmu loks, tai skaitā ekonomika, pensiju reforma, klimats un imigrācija.

Ārvalstu mediji norāda, ka Lepēnas uzstāšanās bija spēcīga, salīdzinot ar debatēm 2017. gadā, kad prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā iekļuva tie paši kandidāti. Tomēr aptaujas liecina, ka vēlētāji augstāk novērtējuši Makrona sniegumu.

Kompānijas "Elabe" veiktajā aptaujā 59% debašu skatītāju norādīja, ka viņiem pārliecinošāks šķitis Makrons, vēsta raidorganizācija BBC.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu