"Tēvs uzskatīja, ka ar mani viss ir kārtībā, ja neesmu nomiris." Fjūrija nākamā pretinieka Vaita sūrais ceļš līdz virsotnei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dilians Vaits
Dilians Vaits Foto: AFP/SCANPIX

Britu bokseris Dilians Vaits jau šajā nedēļas nogalē izies ringā, lai aizvadītu savas karjeras lielāko cīņu pret Taisonu Fjūriju. Tomēr viņa ceļš līdz boksa virsotnei bijis tālu no vienkārša.

Vaits šobrīd ir Pasaules boksa padomes (WBC) supersmagā svara divīzijas pagaidu čempions. Jau šajā nedēļas nogalē viņš centīsies apvienot čempiona titulus. Vaits šajā cīņā pavisam noteikti nav favorīts, bet viņš visas dzīves laikā ir saskāries ar smagām cīņām. Lielākoties ārpus ringa.

Vaits ir dzimis 1998. gada 11. aprīlī Jamaikas pilsētā Portantonio. Topošā boksera māte puisēnu pameta, lai darba gaitās pārceltos uz Angliju, kad viņam bija vien divi gadi. Arī Vaita tēvs nevarēja kandidēt uz "gada tēva" balvu. Piemēram, viņš reiz savu dēlu, kad puisēns, protams, vēl nemācēja peldēt, iemeta ūdenī 200 metrus no krasta. Tas bija mēģinājums Dilianam iemācīt peldēt.

"Mans tēvs bija zemnieks un miesnieks. Viņš tirgoja mājlopus. Reiz, kad viņš atgriezās mājās, es biju uz nāves sliekšņa, un viņš aizgāja uz svešu māju un kādu piekāva. Protams, viņš nebija pats labākais tēvs. Viņš nāca no sūras īru ģimenes un mani audzināja līdzīgi. Mans tēvs uzskatīja, ka ar mani viss ir kārtībā, ja neesmu miris," par savu tēvu reiz izteicās Vaits.

Līdz ar to Vaits uzauga audžuģimenē. Tiesa, arī tur viņa dzīve nebija sevišķi labāka, jo arī viņa audžuģimene bija nabadzīga un par topošo bokseri neviens nerūpējās. Viņam vajadzēja vākt pudeles, lai izdzīvotu. Par iekrāto naudiņu viņš iegādājās saldumus, jo tie bija paši lētākie. Vaits neslēpj, ka vairākkārt bijis tik izsalcis, ka nāve šķitusi neizbēgama.

Kad Vaitam bija 12 gadi, viņa māte beidzot izjuta nožēlu par puisēna pamešanu un atveda dēlu uz Angliju. Tomēr Vaits nebija ļaunatminīgs un piedeva mammai, jo saprata, ka viņa devās uz citu valsti, lai pabarotu savu ģimeni.

Tiesa, arī Londonā dzīve nebija rožu dārzs, jo Vaits kopā ar māti dzīvoja nabadzīgā rajonā. Dilians negāja skolā un ātri vien attapās noziedzīgā grupējumā. Viņš pirmo reizi tika sašauts 13 gadu vecumā. Vaits gan pēcāk ar savām rētām lielījās vienaudžiem, jo tas bija stilīgi.

"Tiku sašauts un sadurts kājā. Tādi incidenti Londonā notiek. Tā ir daļa no ikdienas, ja esi bandā. Bez boksa es, visticamāk, būtu miris vai atrastos cietumā," atminas Vaits.

13 gadu vecumā topošais bokseris ne tikai pirmo reizi tika sašauts, bet arī kļuva par tēvu. 

"Biju bērns, bet ātri pieaugu. Kad biju nedaudz vecāks, [bērns] mani motivēja strādāt smagāk. Es negribēju, lai bērns cieš tāpat kā es. Tagad mums ir tuvas attiecības. Viņš man ir kā draugs," par vecāka pienākumiem jau agrā vecumā izteicās bokseris.

Dzīve noziedzīgā bandā bijusi tik sarežģīta, ka, braucot cauri noziedzīgiem rajoniem, Vaitam mašīnā nācies pieliekties, lai netiktu pamanīts. Tikai tādēļ, ka viņš nepareizajā laikā attapās nepareizajā vietā, Vaits reiz tika sašauts kājā. Lai nesatrauktu māti, viņš lodes no kājas ar knaiblēm izņēma pats un sterilizēja brūci.

Neizbēgami Vaita ikdiena noziedzīgā bandā noveda pie tā, ka viņam draudēja 20 gadi aiz restēm. Apciemojot dēlu cietumā, Vaita māte sākusi raudāt, norādot, ka nevēlas zaudēt vēl vienu atvasi. Šī mammas vizīte mainīja topošā boksera skatu uz dzīvi.

Vaits savas gaitas cīņas sportā sāka kikboksā, kļūstot par Lielbritānijas un Eiropas čempionu. Pēcāk viņš izmēģināja savus spēkus arī jaukto cīņu mākslā (MMA). Visbeidzot viņš "nobāzējās" boksā, kur arī sasniedza augstākās virsotnes.

Ilgus gadus viņš ir bijis ceturtais vīrs supersmagā svara divīzijā, atpaliekot no topa bokseriem Entonija Džošua, Deonteja Vaildera un Taisona Fjūrija. Tagad viņš ir sagaidījis savas karjeras lielāko iespēju.

Protams, par šo cīņu Vaits saņems arī savas karjeras lielāko algu - 9,85 miljonus eiro. Šī summa, protams, ir nesalīdzināmi zemāka par Fjūrija atalgojumu, bet, ņemot vērā, ka Vaitam bērnībā nācās lasīt pudeles, lai izdzīvotu, pavisam droši var apgalvot, ka viņa ceļš boksa pasaulē ir bijis veiksmīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu