Elza Strupiša: meitene, kura darbojas Jaunsardzē no deviņu gadu vecuma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elza Strupiša
Elza Strupiša Foto: Ekrānuzņēmums no video/ Lsm

Elza Strupiša ir skolniece, kas darbojas Jaunsardzē jau kopš trešās klases. Ar savu mērķtiecību un vēlmi piedalīties meitene panāca to, ka viņu Jaunsardzē uzņēma gadu agrāk - deviņu, nevis desmit gadu vecumā kā tas ir pieņemts, vēsta Latvijas Televīzija. 

Meitene pievienojās Jaunsardzei, jo viņas skolā nesen parādījās iespēja tajā iestāties un tā kā meitenei tobrīd bija daudz brīvā laika, viņa nolēma šajā jomā sevi izmēģināt.

Lai gan Elzas ģimene - vecāki, trīs māsas un brālis - nav saistīti ar militāro jomu, taču vecāki atbalsta meitas lēmumu.

"Viņiem bija pārsteigums, kad vienu dienu atnācu mājās un pateicu, ka gribu iet uz Jaunsardzi," atceras Elza.

Jaunsargu instruktors Gunārs Strazdiņš Elzu raksturo kā mērķtiecīgu meiteni. Lai gan Jaunsargos varēja iestāties tikai no 10 gadu vecuma, taču Elzu pieņēma gadu agrāk, jo meitene to ļoti vēlējās. Instruktors stāsta, ka viņš šo gadu laikā neatceras kādu Jaunsargu pasākumu, kurā Elza nebūtu iesaistījusies.

Jaunsardzē tiek apgūtas dažādas prasmes: pirmās palīdzības sniegšana, orientēšanās, lauku kaujas iemaņas, rīkošanās ar ieročiem, mezglu siešanas paņēmieni, darbs ar rācijām un saziņa, izmantojot fonētisko alfabētu.

"NATO to izmanto radio sakaros, lai izteiktu sarežģītus vārdus pa burtiem. Lai nekas netiktu sajaukts, izdomāti apzīmējumi katram burtam," skaidro meitene.

Šajā alfabētā A burtu apzīmē kā alfa, B ir bravo, bet C – Čārlijs.

"Lima. India. Eco. Tango. Uniform. Siera," tā pēc fonētiskā alfabēta Elza pasaka vārdu "lietus". 

Jaunsardzē tiek apgūts arī tas, ko vajadzētu darīt uzbrukuma gadījumā. Darbošanās Jaunsardzē sniedz priekšrocību, lai nākotnē varētu turpināt militāro karjeru, iestājoties Nacionālajos bruņotajos spēkos un pēc tam kļūstot par profesionālu karavīru.

"Dod priekšroku kandidātam, kurš sekmīgi pabeidzis jaunsargu mācību programmas trešo vai ceturto līmeni. Stājoties Zemessardzē, zemessarga kandidātam nav jāpiedalās apmācību kursā," skaidro Jaunsardzes centra Valsts aizsardzības mācības nodaļas vadītājs Sergejs Fomenko.

Elza vēlas arī nākotnē turpināt savu darbību militārajā jomā. Pēc vidusskolas absolvēšanas viņa plāno iestāties Aizsardzības akadēmijā. Viņa uzskata, ka darbošanās Jaunsardzē sniegs nepieciešamo pieredzi, lai varētu parādīt labāku veikumu turpmākajās mācībās.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu