Palielinājies iesaistīto personu skaits kriminālprocesos saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Patlaban Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklētajos kriminālprocesos saistībā ar darbībām, ar kurām pausts atbalsts Krievijas agresijai pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem, figurē kopumā 17 personas.

Kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) sācis 15 kriminālprocesus saistībā ar darbībām, ar kurām pausts atbalsts Krievijas agresijai pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem. Tobrīd kriminālprocesos deviņām personām bija piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt četrām personu statuss bijis "persona, pret kuru sākts kriminālprocess".

Jaunākā VDD apkopotā informācija liecina, ka kriminālprocesu skaits nav mainījies, bet patlaban kopumā desmit personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt septiņām personām - personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Joprojām trīs aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Apcietinātie ir "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvis Aivis Vasiļevskis, sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotājs un administrators Jurijs Mihailovs un blogeris Kirils Fjodorovs.

No VDD līdz šim sāktajiem 15 kriminālprocesiem seši kriminālprocesi sākti pēc vienlaikus divu noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, proti, par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret mieru attaisnošanu un slavināšanu, kā arī darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu pret Ukrainas valstspiederīgajiem.

Piecus kriminālprocesus VDD sācis par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu pret Ukrainas valstspiederīgajiem. Savukārt četrus kriminālprocesus VDD sācis par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto noziegumu attaisnošanu un slavināšanu.

Minētie kriminālprocesi galvenokārt sākti, dienestam reaģējot uz interneta vidē publicētu saturu, kurā attaisnoti un slavināti Krievijas bruņoto spēku īstenotie noziegumi Ukrainā vai apzināti provocēts naidīgs noskaņojums pret ukraiņiem, atsevišķos gadījumos - arī pret latviešiem.

Šonedēļ VDD nav sācis jaunus kriminālprocesus saistībā ar Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto noziegumu attaisnošanu un slavināšanu vai darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Vienlaikus dienestā turpinās vairāku ar atbalsta paušanu Krievijai saistītu gadījumu izvērtēšana.

24. februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Sākotnēji tika bombardēti militārie objekti, bet vēlāk sākās arī uzbrukumi apdzīvotām vietām un civilajai infrastruktūrai.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu