Tiešraide ⟩ Atpakaļ mājās no Āfrikas "atvaļinājuma" - ielūkojies mazo ērgļu ligzdās Latvijas mežos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: www.mazaiserglis.lv

Aprīlis jau tuvojas noslēgumam un Latviju lēnām pārņem pavasara vēsmas. Vieni no pavasara vēstnešiem, mazie ērgļi ir atgriezušies Latvijā un jau sākuši ligzdot. "Latvijas valsts meži" (LVM) piedāvā tiešsaistē sekot līdzi vairākām mazo ērgļu ligzdām dažādās Latvijas vietās.

2019. gadā Latvijas Dabas fonda piedāvātā informācija liecināja, ka visā pasaulē ligzdo ap 19 700 mazo ērgļu pāru, un gandrīz visi no tiem – Eiropā. Latvijā ligzdo nepilni 4000 pāru, un tas veido 20% no visas pasaules mazo ērgļu populācijas. Mazais ērglis vidēji dzīvo 10 gadus.

Atbilstoši Starptautiskajai Sarkanajai grāmatai (IUCN Red list of threatend species), mazā ērgļa statuss gan globālā, gan Eiropas mērogā ir novērtēts kā "Least Concern" (vismazāk rūpju) un globālā populācija tiek vērtēta kā stabila. Arī Latvijā mazo ērgļu populācija šobrīd ir vērtējama kā stabila, tomēr salīdzinājumā ar 1990. gadu beigām, kad šo putnu populācija Latvijā bija skaitliski vislielākā, turpmākajā periodā ir konstatēta skaita samazināšanās 10-15% robežās, it īpaši 2003. - 2011. gadu periodā.

Sākot ar 2016. gadu Latvijā tika uzsākts projekts "Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā", kas noslēdzās 2021. gadā.

Projekta piecu gadu īstenošanas laikā veikti nozīmīgi dzīvotņu atjaunošanas darbi, atrastas vairāk nekā 500 jaunas mazo ērgļu ligzdas, izveidoti vairāk nekā 400 mikroliegumi mazo ērgļu aizsardzībai, atjaunots mazo ērgļu sugas aizsardzības plāns.

Tagad, kad draudi mazo ērgļu ligzdošanai Latvijā ir ierobežoti, varam droši sekot plēsējputnu dzīvei Latvijas ligzdās. Tieši to piedāvā "Latvijas valsts meži", izvietojot tiešsaistes kameras vairākās Latvijas vietās, lai mazo ērgļu ligzdošanas procesam sekot līdzi spēj jebkurš.

Video: Mazā ērgļa ligzdas Lielajā salā

Video: Mazo ērgļu ligzdas Aizkujā

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu