Laikraksts: Krievijai kara dēļ šogad trūkst spēku cīņai ar Sibīrijas mežu ugunsgrēkiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Christian Roberts-Olsen/Shutterstock

Krievijā šopavasar trūkst spēku un tehnikas, lai cīnītos ar mežu ugunsgrēkiem Sibīrijā, jo karavīri, kas parasti tiek iesaistīti to dzēšanā, nosūtīti karot uz Ukrainu, vēsta britu laikraksts "Independent".

Tas atsaucas uz ASV Maiami universitātes klimata pētnieci Džesiku Makārtiju, kas tīmekļa izdevumā "Axios" prognozējusi, ka gadījumā, ja Ukrainas karš ieilgs, Krievijai arī vasarā nepietiks spēku Sibīrijas ugunsgrēku dzēšanai, ņemot vērā, ka nopietnākajās situācijās taigas teritoriju apsekošanā un cīņā ar liesmām parasti tiek sūtītas militārās lidmašīnas.

"Vai nu ugunsgrēku būs vairāk, vai arī lidmašīnas un personālu nāksies atsaukt no frontes un pārsviest uz Sibīriju," spriedusi eksperte.

Pēc vides aizsardzības organizācijas "Greenpeace" Krievijas nodaļas datiem, šobrīd mežu ugunsgrēki valstī jau aptvēruši divreiz lielāku platību nekā 2021.gada aprīlī. Šīs ziņas ir īpaši satraucošas, ņemot vērā, ka ugunsgrēki atkausē mūžīgo sasalumu, veicinot metāna un ogļskābās gāzes nokļūšanu atmosfērā, kas vēl vairāk paātrina globālo sasilšanu.

Arī Krievijas mediji nedēļas sākumā vēstīja, ka mežu ugunsgrēku sezona Sibīrijā šogad sākusies agrāk nekā parasti. Taigas ugunsgrēku dūmi tin Novosibirsku, Omsku un Krasnojarsku, bet vairāk nekā desmit apgabalos visā Krievijā mežos jau noteikts paaugstinātas ugunsbīstamības režīms.

Laikraksts "Independent" publiskojis šokējošu Krievijas Tjumeņas apgabalā uzņemtu videomateriālu, kurā aculiecinieki fiksējuši aļņu saimes bēgšanu no meža ugunsgrēka.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu