ASV no reta ērču pārnēsāta vīrusa miris cilvēks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Spok83/Shutterstock.com

20. aprīlī Meinas štatā ASV no Pousena vīrusa miris cilvēks. Šis retais un nāvējošais vīruss izplatās ar inficētām ērcēm, vēsta "Live Science".

ASV šis vīruss ir ļoti rets, proti, kopš 2015. gada katru gadu ir reģistrēti tikai aptuveni 25 inficēšanās gadījumi. Pirms tam inficēšanās gadījumu bija vēl mazāk.

"Ērces pašlaik ir ļoti aktīvas, meklējot, kam iekost. Es rosinu Meinas iedzīvotājus un viesus darīt visu, lai izvairītos no ērces kodiena,"

 komentēja Meinas Slimību profilakses un kontroles centra direktors Niravs D. Šahs.

Daudzi cilvēki, kas inficējušies ar Pousena vīrusu, nepiedzīvo simptomus, tomēr tie, kuri piedzīvo, ir pakļauti lielām briesmām. Sākotnējo simptomu vidū ir galvassāpes, drudzis, vemšana un vājums.

Cilvēkiem, kas inficējušies ar šo bīstamo vīrusu, var veidoties encefalīts jeb galvas smadzeņu iekaisums, vai arī meningīts – smadzeņu apvalka iekaisums. Šo iekaisumu simptomu vidū ir apjukums, koordinācijas spēju zudums, runas grūtības un krampji. Pēc inficēšanās ar šo vīrusu 10% inficēto cilvēku mirst.

Meinas gadījumā pacientam izveidojās neiroloģiski simptomi, un slimnīcā viņš nomira.

Svarīgi arī zināt, ka nepastāv kāds īpašs paņēmiens vai medikamenti, kas varētu infekciju dziedēt. Cilvēkus, kuriem slimības gaita ir smaga, nepieciešams hospitalizēt, pieslēgt pie skābekļa aparāta un citām dzīvību uzturošām sistēmām. Lai mazinātu smadzeņu iekaisumu, pacients saņem pretiekaisuma medikamentus.

Labākais veids, kā izvairīties no saslimšanas ar Pousena vīrusu, ir izvairīties no ērču kodumiem, proti, neložņāt pa mežiem, krūmiem vai garu zāli. Palikt uz takām, kad vien tas ir iespējams. Svarīgs ir arī piemērots, ķermeni nosedzošs apģērbs un dažādi kukaiņus atbaidošie līdzekļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu