Indonēzija paziņo, ka aizliegs palmu eļļas eksportu. Prognozē eļļas cenu pieaugumu pasaulē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Yogie Hizkia/Shutterstock.com

Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo paziņojis, ka aizliegs palmu eļļu eksportu, kā rezultātā eļļu cenas pasaulē strauji pieaugs, vēsta ziņu medijs "Insider".

Indonēzija nodrošina apmēram pusi no pasaulē pieejamās palmu eļļas. Palmu eļļu izmanto ēdiena gatavošanai un tūkstošiem patēriņa preču, tostarp cepumu, mazgāšanas līdzekļu un lūpu krāsu, ražošanai.

Piektdien, 22. aprīlī, Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo sacīja, ka lēmums ir pieņemts, lai samazinātu vietējās palmu eļļas cenas un nodrošinātu vietējās pārtikas pieejamību saistībā ar globālo pārtikas inflāciju.

"Es uzraudzīšu un novērtēšu šīs politikas īstenošanu, lai eļļas pieejamība vietējā tirgū kļūtu bagātīga un par pieņemamu cenu, sacīja Vidodo.

Šāds lēmums ir pieņemts, jo Indonēzijā nesen notikuši protesti par augstājām eļļas cenām. Paredzams, ka aizliegums būs spēkā līdz turpmākam paziņojumam.

Saskaņā ar vietnes "Statista" datiem Indonēzijas palmu eļļas eksporta vērtība ir aptuveni 30 miljardi ASV dolāri gadā.

Indonēzijas finanšu ministrs Šri Muljani Indravati paziņoja, ka palmu eļļas aizliegums kaitēs citām valstīm, taču tas ir nepieciešams, lai ierobežotu eļļas cenu kāpumu Indonēzijā.

Pārtikas eļļas, tostarp palmu eļļas, cenas ir pieaugušas Ukrainas kara dēļ, jo šī valsts ir liela saulespuķu eļļas eksportētāja. Kā vēsta "Insider", Indonēzijas pieņemtais lēmums, visticamāk, vēl vairāk veicinās globālo pārtikas inflāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu