Graube: Nav izslēgts, ka ugunsgrēkos Krievijas naftas bāzēs varētu būt iesaistīti Krievijas dienesti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Nav izslēgts, ka ugunsgrēkos Krievijas naftas bāzēs varētu būt iesaistīti paši Krievijas dienesti, aģentūrai LETA pieļāva Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) padomnieks militārajos jautājumos, bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Nevēloties attīstīt sazvērestības teorijas, Graube neuzskata, ka šajos incidentos iesaistīta kāda trešā vara, tomēr neesot izslēdzams, ka šie ugunsgrēki ir krievu pašu organizēti.

Šādus ugunsgrēkus krievi varētu izmantot savai propagandai par to, ka ukraiņi vēršas pret Krievijas civiliedzīvotājiem Krievijas teritorijā. Tie varētu kalpot kā attaisnojums kaut kādai tālākai darbībai, pieļauj Graube.

Gadījumā, ka ugunsgrēkus naftas bāzēs noorganizējuši Krievijas dienesti, tad šīs vietas ir ļoti pateicīgas informatīvā kara vizuālajai noformēšanai, viņš uzskata.

"Ja krievi vēlas attaisnot sev izvirzāmos mērķus, tad zaudējumiem vizuāli ir jābūt pietiekami efektīviem. Nofilmēta degoša naftas bāze ar milzīgiem dūmu mutuļiem var ietekmēt, piemēram, vienkāršu cilvēku Altajā. Ietekmes nodrošināšanai nepietiek tikai paziņot, ka kaut kur raķete nokritusi blakus dzelzceļa stacijai. Šādi objekti ir pateicīgi vizuālajam šovam," skaidroja Graube.

Runājot par ugunsgrēku militārās pētniecības institūtā Krievijas ziemeļrietumu pilsēta Tverā, Graube sliecas uzskatīt, ka šī ugunsnelaime drīzāk atspoguļo Krievijā valdošo "bardaku" ekonomikā un citās jomās nevis ārēju spēku iejaukšanos. "Jo tad krieviem būtu jāatzīst, ka ukraiņiem ir milzīgas diversiju spējas veikt akcijas Krievijas dziļumā. To krieviem būtu grūti atzīt," piebilda Graube.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā ugunsgrēks nopostīja Krievijas gaisa un kosmosa spēku Centrālās pētniecības institūta četrstāvu ēku.

1.aprīlī aizdegās naftas bāze Krievijas pilsētā Belgorodā, kas atrodas netālu no Ukrainas robežas.

Toreiz Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs apgalvoja, ka divi Ukrainas helikopteri zemā augstumā ielidojuši Krievijas teritorijā un apšaudījuši uzņēmumam "Rosņeftj" piederošo naftas bāzi.

Savukārt Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Oleksandrs Motuzjaniks norādīja, ka Ukraina pret Krievijas agresiju aizstāvas savā teritorijā un tai nav jābūt atbildīgai par notikumiem, kas norisinās Krievijas teritorijā.

Tikmēr Krievijas pilsētā Brjanskā, kas atrodas apmēram 100 kilometrus no Ukrainas robežas, naktī uz pirmdienu izcēlies ugunsgrēks naftas bāzē, ziņo Krievijas mediji, atsaucoties uz Krievijas Ārkārtējo situāciju ministriju.

Arī neatkarīgais Ukrainas mediju izdevums "Euromaidan Press" ziņo, ka Brjanskā notikuši sprādzieni, norādot, ka tajos varētu būt cietis cauruļvads "Družba", pa kuru tiek transportēta nafta no Krievijas uz Eiropu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu