VIDEO ⟩ Nepilsonis nesteidzas naturalizēties, bet ir neizpratnē par ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa atteikšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Republikas pase. Ilustratīvs attēls.
Latvijas Republikas pase. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijā kopš dzimšanas dzīvojošs nepilsonis Dmitrijs, triju bērnu tēvs, ir neizpratnē, kāpēc viņam atsaka Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusu, kas viņam ļautu doties peļņā uz citām Eiropas Savienības valstīm, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Rīdzinieks Dmitrijs dzimis padomju Latvijā, ir nepilsonis. Viņam ir trīs bērni, Latvijas pilsoņi. Vīrietis strādā ēdināšanas nozarē, ko Latvijā padragājuši Covid-19 ierobežojumi, tāpēc nākotnes finansiālo problēmu gadījumā labprāt dotos peļņā uz kādu citu ES valsti, lai pabarotu savu kuplo ģimeni.

Atšķirībā no Latvijas pilsoņiem doties peļņā ārpus Latvijas viņam liedz nepilsoņa statuss. Dmitrijs vēlējās iegūt ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu, kas viņam ļautu doties strādāt uz citu ES valsti.

Eiropas Padomes direktīva nosaka: lai saņemtu ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu, viens no nosacījumiem ir, ka Dmitrijam jāspēj pierādīt, ka viņam ir pietiekams iztikas nodrošinājums, lai uzturētu sevi un savā apgādībā esošos ģimenes locekļus.

Viņam kā statusa pieprasītājam jāiesniedz dokumenti, kas apliecina regulārus un stabilus ienākumus - vismaz 2000 eiro mēnesī (pašam un trīs viņa bērniem - 500 eiro (minimālā alga Latvijā) mēnesī katram).

PMLP pārstāve Madara Puķe norādīja, ka konkrētais nosacījums, lai iegūtu minēto statusu, ir saistošs visā ES.

"Viens no iemesliem: dodoties ar ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu strādāt ārzemēs, ir jāspēj sevi [un ģimeni] nodrošināt arī ārzemēs, lai neizmantotu sociālos pabalstus tur," vēsta Madara Puķe. 

PMLP pārstāve Puķe Dmitrijam ar "Bez tabu" starpniecību ieteica nokārtot naturalizācijas pārbaudi, kas garantēs viņam Latvijas Republikas pilsoņa statusu. Pilsoņa statuss viņam ļaus bez šķēršļiem doties uz citu ES valsti. Pārbaudē pārliecināsies par latviešu valodas prasmēm mutvārdos, rakstīšanā un lasīšanā, kā arī zināšanām par Latvijas vēsturi. 

Dmitrijs raidījumam stāstīja, ka pirms daudziem gadiem esot centies nokārtot naturalizācijas pārbaudi, bet neizdevās. Raidījums nevarēja pārliecināties par Dmitrija latviešu valodas zināšanām, jo viņš ar raidījuma komandu izvēlējās runāt krievu valodā.

Video: raidījuma "Bez tabu" sižets 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu