"Šķiet, ka bērnu nogalināšana ir Krievijas Federācijas jaunā nacionālā ideja." Jurija ģimenes traģēdija, kurā gāja bojā trīs vienas ģimenes paaudzes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valērija kopā ar trīs mēnešus veco Kiru.
Valērija kopā ar trīs mēnešus veco Kiru. Foto: iuriiglodan/ Instagarm

Ukrainis Jurijs Glodans izgāja ārā no dzīvokļa un atstāja tajā savu ģimeni, lai dotos uz veikaliem. Brīdi vēlāk viņš uzzināja, ka dzīvokļu mājā trāpījusi Krievijas raķete, vēsta BBC.

Pie savas daudzdzīvokļu mājas ieejas Jurijs kliedza uz policistiem, lai viņi vīrieti ielaiž degošajā ēkā. Kad Jurijs nokļuva līdz savam dzīvoklim, viņš tajā atrada savas sievas un sievasmātes līķus. Viņas bija nogalinājusi Krievijas raidītā raķete, kas bija ietriekusies dzīvokļu mājas apakšējos stāvos. Vīrieša trīs mēnešus vecās meitiņas Kiras līķis tika atrasts vēlāk.

Jurija ģimenes traģēdija, kurā gāja bojā trīs vienas ģimenes paaudzes, kara skartajā Ukrainā ir izraisījusi plašu sašutumu, neskatoties uz to, ka valstī jau divus mēnešus norisinās karš.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis bija manāmi sarūgtināts, kad video uzrunā pieminēja trīs mēnešus vecās Kiras nāvi.

"Kādā veidā viņa draudēja Krievijai? Šķiet, ka bērnu nogalināšana ir Krievijas Federācijas jaunā nacionālā ideja," savā ikvakara uzrunā ukraiņiem sacīja prezidents. 

Tos, kuri plānoja un īstenoja uzbrukumu, Zelenskis nosauca par "neliešiem". No raidītā raķetes trieciena gāja bojā ne tikai Jurija ģimenes locekļi, bet vēl pieci citi cilvēki.

Jurijs svētdien nopostītajā ēkā meklēja lietas, kuras raķetes trieciens nebija skāris: fotoalbumi, sievas cukura paciņu kolekcija, ar roku rakstītas zīmītes. Jurijs atrada iznīcinātus sava mazuļa ratiņus.

"Ja es atstāšu dzīvoklī lietas, tad tās kļūs par atkritumiem un cilvēki tās izmetīs," viņš skaidroja BBC. "Es gribu tās paturēt piemiņai."

Jurijs ar mīļoto Valēriju bija kopā deviņus gadus.

"Viņa varēja rast prieku it visā. Odesa bija viņas mīļākā pilsēta. Viņa strādāja PR jomā un spēja sazināties ar daudziem cilvēkiem, saprast viņus. Es apbrīnoju to, cik viņa bija laba rakstniece," Jurijs stāsta.

"Viņa bija lieliska mamma, draudzene, viņai piemita visas labākās īpašības. Es nespēšu atkal atrast tādu cilvēku kā Valērija. Viņa bija perfekta. Šādu cilvēku var sastapt tikai vienu reizi dzīvē, un tā ir dāvana no Dieva."

Kira piedzima šī gada janvāra beigās - tikai mēnesi pirms kara sākuma.

Dažas nedēļas pēc meitiņas dzimšanas Valērija bija ievietojusi fotogrāfiju "Instagram", kurā rakstīja, ka šobrīd sasniegusi "jaunu laimes līmeni". "Mūsu meitiņa tagad ir mēnesi veca," viņa rakstīja. "Tās ir bijušas labākās 40 nedēļas."

Jurijs BBC žurnālistei parādīja Kiras fotogrāfijas, kuras tālrunī viņam bija sūtījusi sieva.

"Mēs bijām tik laimīgi, kad viņa piedzima," viņš atceras. "Atrados dzemdību namā, kad sieva dzemdēja. Tagad man ir ļoti grūti apzināties, ka manas meitas un sievas vairāk nav. Manu pasauli iznīcināja Krievijas raķete."

Viņš vēlas, lai pasaule uzzinātu par to, kas notika ar viņa ģimeni.

"Notikušais ir traģēdija manai ģimenei, mūsu pilsētai, Ukrainai, tās ir visas civilizācijas bēdas. Es ceru, ka mūsu stāsts palīdzēs apturēt šo karu."

Pēc intervijas beigām Jurijs BBC žurnālistiem iedeva dažus bērnu pamperus, kas ir viena no retajām lietām, ko viņš no dzīvokļa paņēma. "Lūdzu, paņemiet tos," Jurijs lūdz žurnālistiem. "Nododiet tos labdarībai. Man tie vairs nav vajadzīgi."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu