Vārda brīvība un iespēja rediģēt ierakstus - kā mainīsies "Twitter" Īlona Maska vadībā?

Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Twitter" valde 11 locekļu sastāvā vienbalsīgi piekrita pasaules bagātākā cilvēka Īlona Maska piedāvājumam par 44 miljardiem ASV dolāru iegādāties platformu, solot tajā samazināt cenzūru. Tomēr cilvēktiesību organizācijas ir paudušas bažas, ka platformā var pieaugt naida runa, jo trūks uzraudzības, kā arī tās uztraucas par ietekmi, kāda būs pasaules bagātākajam cilvēkam Maskam, kurš dēvē sevi par "vārda brīvības absolūtistu", vēsta raidsabiedrība BBC.

Īlons Masks ir skaļi kritizējis platformas politiku attiecībā uz satura regulēšanu, apgalvojot, ka "Twitter" ir jābūt vārda brīvības forumam. Paziņojumā pēc darījuma noslēgšanas viņš vārda brīvību raksturoja kā "funkcionējošas demokrātijas pamatu".

Daudzi "Twitter" lietotāji arī vaicā, vai tas nozīmētu, ka uzņēmuma apturētie konti tiktu atjaunoti. Viszināmākā persona, kuras konts tika apturēts, ir bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.

Iesniedzot darījuma pieteikumu ASV vērtspapīru un biržu komisijai, Masks atzina, ka "tic "Twitter" potenciālam kļūt par vadošo vārda brīvības platformu visā pasaulē un uzskata, ka vārda brīvība ir sabiedrības obligāts nosacījums funkcionējošai demokrātijai".

Kas mainītos "Twitter" platformā?

"Tomēr kopš ieguldīšanas platformā esmu sapratis, ka uzņēmums nevarēs kalpot sabiedrībai un nest labumu tā pašreizējā formātā."

"Twitter" ir jāpārveido par privātu uzņēmumu. Platformai ir ārkārtējs potenciāls. Es to atklāšu."

Masks norāda, ka pirmais darbs būtu padarīt "Twitter" algoritmu publiski pieejamu, lai tā pieņemtos lēmumus varētu redzēt visi. Kodam ir jābūt redzamam, lai arī citi programmētāji varētu sniegt ieteikumus. Miljardieris ir tvītojis arī par spambotu apkarošanu, cilvēka autentifikāciju, rediģēšanas pogu un atvērtā koda algoritmiem.

"Maska piedāvātā pieeja satura moderēšanai, visticamāk, padarīs "Twitter" par mazāk drošu vietu daudziem cilvēkiem, kur brīvi runāt, vienlaikus ļaujot nekontrolēti izplatīties spēcīgām dezinformācijas un propagandas kampaņām," norāda Austrālijas lobiju grupa "Digital Rights Watch", vēsta laikraksts "The Guardian".

Bezpeļņas organizācija "Electronic Frontiers Foundation" uzskata, ka anonīmu kontu aizliegšana platformā samazinātu vārda brīvību.

"Pseidonimitāte un anonimitāte ir būtiska, lai aizsargātu lietotājus, kuriem var būt viedokļi, identitāte vai intereses, kas neatbilst pie varas esošajiem,"

sacīja organizācija. "Politiskajiem disidentiem var draudēt nopietnas briesmas, ja pie varas esošie spēs atklāt to patieso identitāti."

"Mēs esam noraizējušies par jebkādiem soļiem, ko "Twitter" varētu spert, lai mazinātu lietotāju aizsardzībai paredzēto politiku un mehānismu izpildi," "Twitter" norādīja cilvēktiesību organizācija "Amnesty International".

"Pēdējais, kas mums ir nepieciešams, ir "Twitter", kas apzināti piever acis uz vardarbīgu un aizskarošu runu pret lietotājiem, jo īpaši tiem, kurus tas skar visvairāk, - tostarp sievietes, nebināras personas un citus."

Vai Donalds Tramps atgriezīsies "Twitter"?

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa "Twitter" konts tika neatgriezeniski apturēts 2021. gadā pēc 6. janvāra nemieriem Kapitolija ēkā Vašingtonā.

Pat tad, ja Trampa "Twitter" konts tiks aktivizēts, viņš platformā atgriezties neplāno. Tā vietā bijušais ASV prezidents izvēlas izmantot savu platformu "Truth Social".

"Es neizmantošu "Twitter", es palikšu pie "Truth"," Tramps sacīja televīzijas kanālam Fox News.

Dēvējot Masku par "labu cilvēku", viņš atzina, ka tic viņam un uzskata, ka uzņēmējs uzlabos platformu.

Investīciju pārvaldības uzņēmuma "TF International Securities" tehnoloģiju analītiķis Mings Či Kuo uzskata, ka Tramps var nolemt atgriezties "Twitter", ja kandidēs 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

""Twitter" joprojām ir labākā izvēle viņam, ja platforma vēlēsies atjaunot viņa kontu. Pirms nākamajām prezidenta vēlēšanām nav viegli izveidot platformu ar lielāku ietekmi par "Twitter"," sacīja analītiķis.

Vai cilvēki pametīs "Twitter"?

Masks cerot, ka pat viņa spēcīgākie kritiķi paliks platformā, "jo tieši to nozīmē vārda brīvība". Tomēr daži lietotāji ir draudējuši pamest platformu, kamēr citi jau ir to izdarījuši. Britu aktrise Džamīla Džamila, kura ir zināma ar lomu seriālā "The Good Place", spriež, ka platforma "kļūs par vēl naidīgāku, ksenofobiskāku, fanātiskāku un naidīgāku telpu ar mazāk likumiem".

"Es vēlētos, lai šis ir mans pēdējais tvīts," viņa rakstīja saviem miljons sekotājiem.

Tikmēr Merilendas universitātes pēcdoktorantūras pētniece Karolīna Ora Bueno sacīja, ka pagaidām paliks platformā, kur viņai ir vairāk nekā 450 000 sekotāju.

"Mums nav ne jausmas, kā platforma izskatīsies Maska vadībā. Mēs zinām - ja visi "sakarīgie" cilvēki to pametīs, šeit arvien ātrāk kļūs sliktāk," tvītoja Bueno.

"Twitter" līdzdibinātājs un valdes loceklis Džeks Dorsijs ir laimīgs, ka platforma "turpinās kalpot kā vieta publiskām sarunām", tomēr viņš neuzskata, ka "kādam vajadzētu piederēt "Twitter" vai pārvaldīt to". Dorsijs norāda, ka "Twitter" ir jābūt kā sabiedriskam labumam, nevis uzņēmumam. Tomēr Masks ir vienīgais, kam Dorsijs uzticas pārvaldīt platformu kā uzņēmumu: "Es uzticos viņa misijai, (..)"

"Twitter" izpilddirektors Parags Agravals uzrunāja darbiniekus sanāksmē, sakot, ka uzņēmuma nākotne ir neskaidra, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". "Kad darījums tiks noslēgts, mēs nezinām, kurā virzienā platforma virzīsies," sacīja Agravals.

Politiķu reakcija

Baltā nama pārstāve Džena Psaki pirmdien žurnālistiem sacīja, ka ASV prezidents Džo Baidens "jau sen ir noraizējies par lielo sociālo mediju platformu spēku" neatkarīgi no tā, kam pieder vai kurš pārvalda "Twitter".

Demokrātu senatore Elizabete Vorena norādīja, ka darījums ir "bīstams mūsu demokrātijai", vienlaikus uzstājot uz īpašuma nodokli un "stingriem noteikumiem, lai "Big Tech" tiktu saukti pie atbildības".

Tikmēr republikāņu senatore Marša Blekbērna atzinīgi novērtēja vienošanos kā "uzmundrinošu dienu vārda brīvībai".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu