Rinkēvičs: Spānijas lēmums palielināt karavīru skaitu Latvijā ir solis plašākai NATO aizsardzības un atturēšanas stiprināšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Zane Bitere/LETA

Spānijas lēmums palielināt karavīru skaitu Latvijā ir solis plašākai NATO aizsardzības un atturēšanas stiprināšanai NATO austrumu flangā, tikšanās laikā Madridē sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Rinkēvičs šodien tikās ar Spānijas ārlietu, Eiropas Savienības (ES) un sadarbības lietu ministru Hosē Manuelu Albaresu Bueno, lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības, tostarp sadarbību ekonomikā un starptautiskajās organizācijās. Ministri apsprieda arī reģionālos un drošības politikas jautājumus, jo īpaši palīdzību Ukrainai un gatavošanos NATO samitam Madridē.

Runājot par divpusējās sadarbības jautājumiem, Rinkēvičs pateicās par Spānijas ieguldījumu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā, kā arī regulāro dalību NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā. Tāpat Rinkēvičs uzsvēra, ka šobrīd Latvijai ir svarīga NATO austrumu flanga stiprināšana tūlītēji un ilgtermiņā.

Ministrs apliecināja Latvijas interesi veidot aktīvāku ekonomisko sadarbību ar Spāniju, un pauda novērtējumu Spānijas uzņēmumu pieredzes un ekspertīzes ieguldījumam "Rail Baltica" projektā.

Sarunā Latvijas ārlietu ministrs pauda nostāju, ka sankcijām pret Krieviju ir jāpaliek spēkā tik ilgi, kamēr tiks atjaunota Ukrainas teritoriālā integritāte un izveidots reparāciju mehānisms Ukrainas rekonstrukcijai. Tādējādi ir jāturpina politiskais un ekonomiskais spiediens pret Krieviju, un Latvija atbalstīs turpmākus ierobežojošos pasākumus enerģētikas sektorā, piemēram, naftas tirdzniecības embargo.

Tāpat ministri pārrunāja ES un NATO dalībvalstu atbalstu Ukrainai, un Rinkevičs pauda, ka "Karš Ukrainā ir lakmusa tests Eiropas Savienībai un NATO. Mūsu interesēs nav karadarbības jebkāda veida iesaldēšana, bet Ukrainas uzvara, un izšķiroša nozīme būs valstu ar atbilstošu militāro kapacitāti lēmumiem par iespējām palielināt militāro atbalstu Ukrainai, kā arī ES kandidātvalsts statusa piešķiršana Ukrainai ir politiski svarīgs signāls".

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī ES stratēģiskās autonomijas jautājumi, ES paplašināšanās un ES attiecības ar dienvidu kaimiņiem. "Pandēmija un karš Ukrainā ir apliecinājuši Eiropas Savienības atkarību no ārējiem piegādātājiem stratēģiski nozīmīgos produktos. Tādēļ mums ir jāstiprina ekonomikas elastīgums, risinot atkarības problēmas, piegādes ķēdes problēmas un dažu svarīgu resursu un materiālu trūkumu".

Ministrs norādīja, ka ES ir jāturpina uzlabot noturība, jāpalielina nacionālie aizsardzības budžeti un jāattīsta civilās un militārās spējas savstarpēji papildinošā veidā NATO.

Vizītes laikā Rinkēvičs izteica gandarījumu, ka paredzēta aktīva Latvijas un Spānijas parlamentu sadarbība, tostarp šī gada maijā ir plānota Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju vadītāju vizīte Spānijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu