"Nekas labs tas nav..." Artis Ābols par Rīgas "Dinamo" atstāto robu, izlasi un Latvijas hokeja nākotni

Matīss Kleinbergs
, Apollo Sports žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Artis Ābols
Artis Ābols Foto: Edijs Pālens/LETA

"Apollo" podkāsta "Kas laukumā, tas uz mēles" jaunākajā epizodē uz sarunu aicinājām Latvijas hokeja izlases treneri Arti Ābolu, lai apspriestu valstsvienības komplektāciju gaidāmajam čempionātam, Rīgas "Dinamo" pazušanu no Latvijas hokeja skatuves, kā arī kluba atstāto robu mūsu hokejā.

Podkāsta ievadā nedaudz aprunājāmies par aizvadītajām pārbaudes spēlēm pret Franciju. Treneris norādīja, ka šie mači bija lieliska iespēja savas spējas atrādīt vairākiem gados jauniem hokejistiem. Savukārt gaidāmajās pārbaudes spēlēs pret Šveici Latvijas valstsvienība laukumā dosies jau ar teju visiem līderiem ierindā.

Runājot par savainojumiem vai citām likstām, treneris vēlreiz apstiprināja Oskara Cibuļska un Uvja Jāņa Balinska, kurš tikko pārcietis pleca operāciju, nepiedalīšanos čempionātā. Tāpat viņš atklāja, ka apslimis ir arī Rihards Bukarts un Jānis Jaks. Tiesa, Jaks jau esot atgriezies uz ledus. Nelielā savainojumā iedzīvojies esot arī Toms Andersons. Atbildot uz jautājumu par Kristapa Zīles savainojumu, treneris neizklausījās pārāk optimistisks.

"Tur ir liela jautājuma zīme. Viņam ir cirkšņa sastiepums un neliels plīsums. Jā, viņš pamēģināja, bet šobrīd vēl nevar [spēlēt]. Ja man jāsaka šeit un tagad, tad šobrīd es vairāk teiktu, ka nē," Zīles piedalīšanos gaidāmajā čempionātā komentēja Ābols.

Turpinājumā apspriedām sava veida nodaļas noslēgšanos Latvijas izlasē jeb Laura Dārziņa, Mārtiņa Karsuma, Ginta Meijas un Kaspara Daugaviņa aiziešanu no valstsvienības. Treneris neslēpa, ka arī viņam līdzīgi kā arī lielai daļai Latvijas hokeja fanu pulka tieši Daugaviņa bijis pārsteidzošs un pirms Olimpiādes indikācijas par šādu lēmumu neesot bijušas.

"Godīgi sakot, nē. Par Lauri es arī domāju, ka, visticamāk, tas būs pēdējais turnīrs. Mārtiņš un Gints arī nav nekāds baigais pārsteigums. Kaspars, jā, jaunākais no viņiem, bet, cik esmu dzirdējis, viņš vēlas pietaupīt sevi atlikušajai spēlētāja karjerai. Pats neesmu viņu tincinājis, bet, jā, tas bija negaidīti," norāda treneris.

Tāpat Ābols, paturpinot tematu par Daugaviņu, norādīja, ka starp Rīgā notikušo pasaules čempionātu un olimpisko spēļu kvalifikāciju ir nomainījies valstsvienības treneris, līdz ar to nevar apgalvot, ka Daugaviņa lēmumam "kājas augtu" jau Rīgas čempionātā.

Daugaviņš podkāstā "Hokeja Anatomija ar Jēkabu Rēdlihu" pastāstīja par savām likstām ar mentālo veselību.

Nesen Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš izteicās, ka daži spēlētāji uz izlasi dodas ar jautājumu par savu spēles laiku lomu. Viennozīmīgi uz šo jautājumu treneris neatbildēja, bet norādīja, ka šeit savu lomu, iespējams, spēlē hokejistu deficīts Latvijā kopumā.

"Man Bobs [Hārtlijs] reiz vaicāja: "Kāpēc jums hokejisti, kuri ir sasnieguši zināmu statusu komandā, uzskata, ka viņiem kaut kas pienākas?" Es domāju, ka tas ir tāpēc, ka mūsu ir maz," sacīja Ābols.

Runājot par Jāņa Kalniņa atteikumu izlasei, arī Ābols pauda nelielu neizpratni par vārtsarga pieņemto lēmumu.

"Sāksim no beigām. Ar pašu Jāni neesmu runājis. Mani arī pārsteidz tas, kāpēc viņš nebrauc uz čempionātu. Varbūt viņam līgums jau ir kabatā. Ja skatāmies uz šo sezonu, nezinu, vai viņš par to sev var ierakstīt plusiņu. Par [Rīgas] čempionātu runājot, personīgi uzskatu, ka lēmumi vārtsargu izvēlē arī nebija tie labākie. Kādi tie bija, tādi bija. Vārti ir vieni, bet vārtsargi ir trīs. Nekad visi nebūs apmierināti," sacīja Ābols.

Šobrīd Latvijas hokejs atkal ir jaunas ēras priekšā, jo Rīgas "Dinamo" vairs nespēlē lomu uz mūsu hokeja skatuves. Līdz ar to neviļus rodas jautājums - vai hokejs Latvijā ir atgriezies 2007. gadā (pirms Rīgas "Dinamo" atjaunošanas)?

"To mēs redzēsim nākamgad. Šosezon "Dinamo" vēl pastāvēja. Ja runājam par plusiem un mīnusiem. Tad, protams, tas bija labs līmenis, pilnas tribīnes. Vismaz līdz 2014. gadam. It kā baigi labi. Bet izlases kontekstā varbūt bija arī nedaudz demotivējoši, jo, vismaz pirmsākumos, tu spēlē mājās pie pilnām tribīnēm, laba alga arī ir. Lai gan nevienam savulaik [pirms "Dinamo"] jau tā izlase baigos līgumus neatnesa," atceras Ābols.

"Gribētos, lai klubs būtu. Bet diez vai mūs kāds gribēs ņemt Somijas vai Zviedrijas augstākajā līgā. Sākumā tā būtu Somijas "Mestis" [pēc spēka otrā spēcīgākā] līga. Ar tāda līmeņa komandu, kura mums pietrūka "Dinamo" laikos. Tā būtu tāda fārmkluba līmeņa komanda," norādīja Ābols, piebilstot, ka tā būtu lieliska vieta, kur uzspēlēt puišiem, kuri ir pārauguši junioru vecumu.

Treneris norāda, ka alternatīva būtībā ir došanās uz Ameriku un arī tā ne visiem ir pieejama opcija. Pie tam, viņaprāt, jaunā hokejista ceļam uz Ameriku var būt divi galamērķi.

"Braukt uz Ameriku jau ir forši. Ja tev ir plāns spēlēt junioros, saņemt uzaicinājumu uz koledžu, kur tev apmaksā mācības, super! Brauc! Bet, ja ir sapnis tikai par profesionālo hokeju... Tur ir jāpadomā. Šie mūsu hokejisti ir... Viņi ir vēlie augļi," norāda treneris, kā piemēru minot savu dēlu Rodrigo, kurš savu potenciālu sāk īstenot tagad.

Turpinājumā trenerim tika uzdots konkrēts jautājums - vai Latvijas hokejam pietrūks Rīgas "Dinamo"? Speciālists ieturēja vairāku sekunžu pauzi, lai apdomātu savu atbildi...

"Redzi, es tik ilgi domāju, ka viennozīmīgi laikam nevarēšu atbildēt. Ja mēraukla ir laba izlase, tad es nevaru viennozīmīgi pateikt, ka pietrūks. Tāds "Dinamo" kā pēdējos gados, kur vairāk spēlēja leģionāri, nē, nepietrūks. Ja tu tikai piedalies, tad tas nevar pietrūkt," saka Ābols.

Tāpat treneris, kā piemēru minot Kristapu Zīli, piedāvāja vēl vienu interesantu perspektīvu, kāpēc Rīgas "Dinamo" projekts Latvijas hokejam pēdējos gados nebūt nebija labvēlīgs.

"Kristaps sāka "Dinamo" spēlēt pēc 2014. gada. Viņam pa šo laiku bija kaut kādas 250 spēles KHL, no kurām apmēram 200 ir zaudējumi. Tu it kā spēlē labā līmenī, bet, ja runājam par uzvarētāja instinktu... Tu zini, ka ielaid vienu vai divas ripas un jau ir skaidrs, ka mēs šodien zaudēsim," saka Ābols.

"Viņš ir un nav piemērs. Kā čalis viņš ir labs. Orebrū viņš darīja savu, bloķēja metienus un visu pārējo, bet tagad viņš ieraudzīja, ko nozīmē spēlēt pilnā hallē un uzvarēt," piebilda treneris.

Turpinājumā ar treneri paskaitījām spēlētājus, kurus Latvijas izlasei gadu gaitā atnesis "Dinamo". Jau pieminētais Zīle, Oskars Cibuļskis, Jānis Kalniņš, Uvis Jānis Balinskis, varbūt Kristaps Sotnieks...

"Viņu nav daudz. Šeit runa ir par to, ka MHL jau ir labs, bet nebija starpposma. Un pārlēkt no MHL uz KHL... Tie divi arī ir Zīle un Cibuļskis" piebilda speciālists.

Tuvojoties podkāsta beigām, apspriedām nepieciešamību atrast analogu kādreizējam Baltkrievijas čempionātam, kurā spēlēja Latvijas komandas. Treneris skaidroja, ka šodien, tas, protams, nav iespējams, bet ir nepieciešams atrast līdzīga līmeņa turnīru, kurā startēt.

"Vēlreiz, bet tas ir bez nekādas papildu informācijas, "Mestis" līga ir pēc spēka otrā spēcīgākā Somijā un arī loģistikas ziņā tas būtu salīdzinoši tuvākais iespējamais. Ja mēs viņiem būtu vajadzīgi, tas būtu labi," sacīja Ābols.

Treneris sarunas beigās vēlreiz pieskārās Rīgas "Dinamo" aiziešanai no Latvijas hokeja: "Nekas labs tas nav. Šobrīd mums ir vietējais čempionāts, kas nav ne stabilākais, ne spēcīgākais. Diemžēl. Mums vēl vasaras vidū nav skaidrs, cik komandas spēlēs. Pēc Rīgas "Dinamo" ir niša kaut kam lielākam par vietējo čempionātu. Bet, kas to uzņemtos? Es nezinu."

Pašā podkāsta izskaņā treneris atbildēja uz jautājumu, vai, viņaprāt, hokeja čempionātam ir jānotiek katru gadu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu